Hem
Introduktion
Nyheter
Parkförvaltningen
Slötorps Gästgiveri
Gästgiveriets Meny
Gästgiveriets Kokbok
Krögarens Krydderier
Slötorp Dåseberga Järnvägar - SDJ
Dåseberga Mek. Werkstad
|
Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version. |
Slötorps Julbord
OBS Sidan är under arbete och recepten kommer efterhand!
På Slötorps Gästgiveri håller vi oss gärna till den traditionella modellen för julbordsätande. Julen är ju det festtillfälle när man gärna gräver fram det läckraste man har i skafferiet för att slå på stort tillsammans med nära och kära under den mörkaste tiden på året. Det vill gärna bli mycket mat och många rätter så man får sålla i recepten och bara välja det som faller på läppen vid varje tillfälle. För att göra maten rättvisa och inte krocka smakerna allt för mycket brukar man äta julbordet i "turer", det vill säga att man hämtar i omgångar från de olika avdelningarna i tur och ordning.
Förutom grupperna av olika rätter finns också ett tillbehörsbord som passar genomgående fram till det är dags för desserten. Att ha tillbehören i en egen grupp gör det också enklare. Man återkommer ju med jämna mellanrum till dessa.
Baserat på det så innehåller Slötorps julbord följande rätter:
Tillbehörsbordet
Bröd | Vörtbröd, Kavring, Knäckebröd |
Smör | Smör eller margarin till brödet |
Ost | Smakrika julostar t ex Cheddar, Edamer, etc. |
Senap | Dijonsenap, Grov Skånsk senap, vanlig svensk senap |
Grönsaksinläggningar | Smörgåsgurka, Asiagruka, Rödbetor |
Grönkålsallad | Färsk Grönkålsallad |
Första Turen - färsk inlagd fisk
Inlagd Sill | Ett måste på julbordet. Välj de sorter som faller just dig i smaken. Slötorps sillinläggningar |
Sillsallad | En rödbetssallad med sill och vispad grädde, len och god. |
Gubbröra | En rustik och smakrik finhackad "pytt" med ägg och sill som huvudingredienser. |
Andra Turen - Tillagad kall fisk
Gravad Lax | En laxrätt som inte bör saknas på något julbord Gärna med Gravlaxsås förstås. |
Rökt Lax | Den kallräkta varianten av laxen, också den med gravlaxsås. |
Kall ugnsbakad lax | Kall ugnsbakad lax kompletterar menyn fint. |
Inkokt Fisk | Även inkokt fisk platsar på julbordet, här med mer juliga kryddor. |
Tredje Turen - Kallskuret
Julskinka | Slötorps klassiska ugnsbakade julskinka från den lokala ekologiska leveratören. |
Rullsylta | Även den från vår lokala leveratör, också en nödvändigt rätt på julbordet. |
Pressylta | Det goda sättet att ta hand om småbitarna som blev över och bli en bra del i ett julbord. |
Kalvsylta | Kalvsylta med inlagda rödbetor är en hit. Bör helöler inte saknas på ett julbord. |
Leverpastej | En god ugnsbakad leverpastej, gärna lite grovkorning har alltid sin plats på ett julbord. |
Rödbetsallad | En bra rödbetsallad är ett måste. |
Fjärde Turen - Småvarmt
Janssons Frestelse | Denna Jansson kan göras med antingen ansjovis eller matjessill. Matjessillvarianten blir lite mildare i smaken. |
Julkorv | En bra kokt eller stekt julkorv. |
Köttbullar | Slötorps köttbullar ingår också på julbordet. |
Tjockskurna Revben | Slötorps ugnsbakade tjocka revben i glöggmarinad. |
Grönkål/Långkål | Finhackad grönkål som gräddstuvats.. |
Rödkål | Slötorps Danskinspirerade rödkål. |
Brunkål | Stekt vitkål med honung är sött och gott. |
Lutfisk | Väl urvattnad och kokt lutfisk. |
Potatsmos | Ett gott kryddat Potatismos |
Femte Turen - Desserterna
Risgröt | Slötorps Julrisgröt med saftsås. |
Ris a la Malta | Ris a la Malta för den som tycker att gröten är för tung. Gärna med apelsinlikör istället för saftsås. |
Ostkaka | En bra ostkaka med den egna sylten är mums. |
Äggost | Bohuslänsk Äggost med den egna sylten är precis lika mums. |
Fruktsallad | Fruktsallad med äpplen och clementiner som bas är läskande gott. |
Kaffe | ett gott kaffe att skölja ner maten med måste finnas. |
Kakor | Kakor till kaffet kan vara: - Pepparkakor, både hårda och mjuka - Saffransbröd/-bullar
|
Tillbehör | Som tillbehör bör finnas: - socker till kaffet - Mjölk/grädde till kaffet - Sylt av olika frukter och bär,- kanel, Strösocker. |
Godisbordet
På godisbordet hittar vi allehanda chokladpraliner, nötter av olika slag, fikon och dadlar, samt småfrukter. Ställ gärna godisbordet slite för sig så är det lättareatt hämta det man vill ha.
Att dricka till
OBS! Listan över drycker innehåller både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker så att det ska finnas för alla smaker. Tänk på att ha båda sorter framme då det vanligen finns bilförare att ta hänsyn till.
Glögg | Varm glögg får alla att tina upp. |
Julöl | Julöl, alkoholfri eller ej är en bra dryck till maten. |
Svagdricka | Nästan som öl men öndå inte. |
Julmust | För de som tycker öl smakar fel. |
Mjölk | Alla barns favorit. |
Vatten | Smaksatt eller inte, men ska alltid finnas på bordet. |
"Nubbe" | Här finns många sorter att välja på, vi har valt Skåne, Hallands Fläder och OP. |
"Avec" | Likörer och Konjak för de som vill ha en slurk till kaffet. Vi väljer t ex: - Mandellikör - Apelsinlikör - Amarula - Bayleys - Grönstedts Konjak - Braastads Konjak före att ge några exempel. Ta för övrigt det ni trivs bäst med. |
Äggtoddy | På Slötorp håller vi oss till den mer svenska äggtoddyn men här i ett julkryddat utförande. |
/Peter
|