Hem


    Introduktion


    Nyheter


    Parkförvaltningen


    Slötorps Gästgiveri

          Gästgiveriets Meny
          Gästgiveriets Kokbok

          Krögarens Krydderier


    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad


 

 

 



Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Slötorps Julbord

 

OBS Sidan är under arbete och recepten kommer efterhand!

 

På Slötorps Gästgiveri håller vi oss gärna till den traditionella modellen för julbordsätande. Julen är ju det festtillfälle när man gärna gräver fram det läckraste man har i skafferiet för att slå på stort tillsammans med nära och kära under den mörkaste tiden på året. Det vill gärna bli mycket mat och många rätter så man får sålla i recepten och bara välja det som faller på läppen vid varje tillfälle. För att göra maten rättvisa och inte krocka smakerna allt för mycket brukar man äta julbordet i "turer", det vill säga att man hämtar i omgångar från de olika avdelningarna i tur och ordning.

 

Förutom grupperna av olika rätter finns också ett tillbehörsbord som passar genomgående fram till det är dags för desserten. Att ha tillbehören i en egen grupp gör det också enklare. Man återkommer ju med jämna mellanrum till dessa.

 

Baserat på det så innehåller Slötorps julbord följande rätter:

 

Tillbehörsbordet


Bröd

Vörtbröd, Kavring, Knäckebröd

Smör

Smör eller margarin till brödet

Ost

Smakrika julostar t ex Cheddar, Edamer, etc.

Senap

Dijonsenap, Grov Skånsk senap, vanlig svensk senap

Grönsaksinläggningar

Smörgåsgurka, Asiagruka, Rödbetor

Grönkålsallad

Färsk Grönkålsallad

 

 

Första Turen - färsk inlagd fisk


Inlagd Sill

Ett måste på julbordet. Välj de sorter som faller just dig i smaken.
Slötorps sillinläggningar

Sillsallad

En rödbetssallad med sill och vispad grädde, len och god.

Gubbröra

En rustik och smakrik finhackad "pytt" med ägg och sill som huvudingredienser.

 

 

Andra Turen - Tillagad kall fisk


Gravad LaxEn laxrätt som inte bör saknas på något julbord Gärna med Gravlaxsås förstås.
Rökt LaxDen kallräkta varianten av laxen, också den med gravlaxsås.
Kall ugnsbakad laxKall ugnsbakad lax kompletterar menyn fint.
Inkokt FiskÄven inkokt fisk platsar på julbordet, här med mer juliga kryddor.

 

 

Tredje Turen - Kallskuret


JulskinkaSlötorps klassiska ugnsbakade julskinka från den lokala ekologiska leveratören.
RullsyltaÄven den från vår lokala leveratör, också en nödvändigt rätt på julbordet.
PressyltaDet goda sättet att ta hand om småbitarna som blev över och bli en bra del i ett julbord.
KalvsyltaKalvsylta med inlagda rödbetor är en hit. Bör helöler inte saknas på ett julbord.
LeverpastejEn god ugnsbakad leverpastej, gärna lite grovkorning har alltid sin plats på ett julbord.
RödbetsalladEn bra rödbetsallad är ett måste.

 

 

Fjärde Turen - Småvarmt


Janssons FrestelseDenna Jansson kan göras med antingen ansjovis eller matjessill. Matjessillvarianten blir lite mildare i smaken.
JulkorvEn bra kokt eller stekt julkorv.
KöttbullarSlötorps köttbullar ingår också på julbordet.
Tjockskurna RevbenSlötorps ugnsbakade tjocka revben i glöggmarinad.
Grönkål/LångkålFinhackad grönkål som gräddstuvats..
RödkålSlötorps Danskinspirerade rödkål.
BrunkålStekt vitkål med honung är sött och gott.
LutfiskVäl urvattnad och kokt lutfisk.
PotatsmosEtt gott kryddat Potatismos

 

 

Femte Turen - Desserterna


RisgrötSlötorps Julrisgröt med saftsås.
Ris a la MaltaRis a la Malta för den som tycker att gröten är för tung. Gärna med apelsinlikör istället för saftsås.
OstkakaEn bra ostkaka med den egna sylten är mums.
ÄggostBohuslänsk Äggost med den egna sylten är precis lika mums.
FruktsalladFruktsallad med äpplen och clementiner som bas är läskande gott.
Kaffeett gott kaffe att skölja ner maten med måste finnas.
KakorKakor till kaffet kan vara:
- Pepparkakor, både hårda och mjuka
- Saffransbröd/-bullar
TillbehörSom tillbehör bör finnas:
- socker till kaffet
- Mjölk/grädde till kaffet
- Sylt av olika frukter och bär,- kanel, Strösocker.

 

 

Godisbordet


 

På godisbordet hittar vi allehanda chokladpraliner, nötter av olika slag, fikon och dadlar, samt småfrukter. Ställ gärna godisbordet slite för sig så är det lättareatt hämta det man vill ha.

 

 

Att dricka till


OBS! Listan över drycker innehåller både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker så att det ska finnas för alla smaker. Tänk på att ha båda sorter framme då det vanligen finns bilförare att ta hänsyn till.

 

GlöggVarm glögg får alla att tina upp.
JulölJulöl, alkoholfri eller ej är en bra dryck till maten.
SvagdrickaNästan som öl men öndå inte.
JulmustFör de som tycker öl smakar fel.
MjölkAlla barns favorit.
VattenSmaksatt eller inte, men ska alltid finnas på bordet.
"Nubbe"Här finns många sorter att välja på, vi har valt Skåne, Hallands Fläder och OP.
"Avec"Likörer och Konjak för de som vill ha en slurk till kaffet. Vi väljer t ex:
- Mandellikör
- Apelsinlikör
- Amarula
- Bayleys
- Grönstedts Konjak
- Braastads Konjak
före att ge några exempel. Ta för övrigt det ni trivs bäst med.
ÄggtoddyPå Slötorp håller vi oss till den mer svenska äggtoddyn men här i ett julkryddat utförande.

 /Peter

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se