Hem


    Introduktion


    Nyheter


    Parkförvaltningen
          Trädgårdsrundtur
          Köksträdgården
          Månad för Månad
          Trädgårdsprojekt


    Slötorps Gästgiveri


    Dåseberga Järnvägar SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad


    Dåseberga Butik


 

 

 

Dåseberga Parkförvaltning

 

Den här delen delas även min fru, delad glädje är dubbel glädje. Vi har båda ärvt ett intresse för och lite kunskap om hur vi vill ha en trädgård och det försöker vi omsätta efter bästa förmåga. Ibland blir det lyckat och ibland inte - då får man göra om tills det blir som man önskar.

 

 

 

År 2005 skaffade vi oss ett hus med en fantastisk trädgård. Till en början såg det kanske inte så mycket ut, men potentialen fanns där. Nu sex, sju år senare har vi börjat få stil både på den och huset. En del är klart, men mycket återstår i vår "park".

 

När huset byggdes ca 1980 så var det på modet med vintergröna och "lättskötta" planteringar med dvärgtallar och silvergranar blandat med spireor med mera. Det hinner hända en del på 30 år! Dvärgtallarna var nu tre meter höga, Silvergranen 12 m och de fyra brudspireorna var gigantiska, man såg inte huset för alla trän. Dessutom fanns det ett 20-tal björkar på tomen som ytterligare gjorde det mörkt kring huset. Det blev alltså nödvändigt att gallra hårt.

 

Den första gallringen gjorde hela huset mycket ljusare och mer välkomnande både inne och ute. Där alla dvärgtallar stått finns nu en blandad rabatt med många sköna plantor som avlöser varandra hela året igenom. Den stora silvergranen gav plats åt en blandad blommande och vårdoftande häck, och det mindre antalet björkar gav nytt liv åt rabatterna.

 

Lite nytt anläggningsarbete har vi gjort för att bland annat skapa bättre rabatter och bättre förutsättningar för många av växterna som redan fanns. Det verkligt roliga är att efterhand dyker det upp plantor som uppenbarligen funnits men inte kunnat komma upp tidigare. Varje år kommer det faktiskt lite nytt och överraskande på ställen man minst anar - fantastiskt!

 

En rundtur kanske kan ge en liten uppfattning om hur det ser ut just nu i vår "park".

 

För att hålla reda på alla verktyg och göra en del jobb lite lättare har jag också tillverkat lite användbara grejor, liksom för att skapa miljödetaljer här och där. En del av dessa finns redovisade i projektlistan.

 

 

Hänt och Sett 


Under den här rubriken lägger jag in sådant som händer och sker nu och då i vår trädgård.

 

 

 /Peter

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se