Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Slötorps Gästgiveri

    Dåseberga Järnvägar SDJ

    Dåseberga Mek.
    Werkstad

        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Projekt
        Länkar & Litteratur

    Gör-Det-Själv Projekt -
    DIY Projects


 

 

 

Dåseberga Mekaniska Werkstad

 

Den här delen handlar om min hobbyverkstad, maskinerna i den, vad jag modifierat, respektive de tillbehör jag tillverkat till dem. Det mesta jag gör här går under tillverkarnamnet Dåseberga Mekaniska Werkstad - DMW. Lika allsidig tillverkning som många verkliga företag med liknande namn.

 

En hobby i hobbyn kan man säga. På maskinerna gör jag de små delar som behövs för modellbyggena, men då tillbehör och annat kring maskinerna är dyra att köpa så tillverkar man med fördel en hel del sådana själv. Det ger också extra träning med bättre resultat som följd.

 

Det hela började för cirka 10 år sedan med att jag skaffade en liten svarv från Clas Ohlson, en MJ-189 som visade sig vara en klon av en Emco Unimat 4. Uppsättningen tillbehör är stort och efterhand har jag gjort en del på egen hand, både efter ritningar och eget huvud. Det här gav mersmak och snart hade verkstaden utvidgats med en liten bänkborrmaskin, också det ett lyft i möjligheterna att tillverka saker med precision.

 

Fram till idag har min lilla verkstad utvecklats med fler och lite större maskiner, liksom att jag har tillverkat mer tillbehör och gjort en del modifieringar på maskinerna där jag så funnit lämpligt. Maskinparken har utökats med en SIEG C3 svarv och en SIEG X1L vertikalfräsmaskin med långt fräsbord. En slipmaskin står på tur för att anpassas till svarv- och frässtålsslipning.

 

En del av de modifieringar och tillbehör jag gjort bygger mycket på vad andra gjort och delat med sig av, dock har jag inte kunnat låta bli att justera efter eget huvud där jag så funnit lämpligt. Andra är faktiskt mina egna påhitt.

 

Normalt sett arbetar jag efter metriska mått, men där framför allt tummått använts redovisar jag dem. Detaljerade ritningar finns för allt jag har gjort även om de inte alltid finns direkt tillgängliga på dessa webbsidor.

 

 

daaseberga.se © 2012 - - • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se