Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Slötorps Gästgiveri

    Dåseberga Järnvägar SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

    Gör-Det-Själv Projekt -
    DIY Projects


 

 

 

Handverktyg och Tillbehör

 

Vid arbete med högre precision och i metall så kan lite mer verktyg och andra hjälpmedel behövas för att underlätta. Det mesta går att köpa, men är ofta riktigt dyra och ändå inte så svåra att göra själv. Det räcker i de flesta fall med vanliga handverktyg, även om en del bör göras i svarv för att bli helt rätt. I följande lista har jag tagit med de verktyg och hjälpmedel jag har ansett mig behöva och tillverkat. 

 

Planskiva

För att kunna sätta ut måttlinjer för bearbetning med precision måste man ha ett absolut plant underlag. Det skaffade jag mig genom att köpa en planslipad och polerad granitklinker som jag limmade fast med kakelfix i en grund låda. När så fixet torkat mätte jag ytan och den var precis så plan jag förväntade mig.

 

Utöver granitklinker kan man också använda en 30x30 cm bit 8 eller 10 mm planglas. Har men riktigt gott om pengar kan man naturligtvis inhandla en planskiva gjord för ändamålet, men då är kostnaden avsevärt mycket högre. Idag har min planskiva byggts in i ett av rullskåpen för att få lite bättre skydd, se under Bänkar och Förvaring.

 

Ritskubb

Som hjälp att dra linjer använder jag en ritskubb, d v s ett verktyg där ritsnålen sitter på en stolpe och kan föras utefter arbetet och ge en rak linje på en specifik höjd. Med planskivans hjälp blir linjen exakt och absolut rak. Ett enkelt verktyg att göra och som ger mycket hjälp.

 

Här ser vi den lilla ritskubben. Jag har gjort en till som är lite större för att passa bättre ihop med de övriga delar som används för uppsättning av mätklockor.  Den lilla kubben på bilden är avsedd för metall- märkning där man först färgar in den yta där man vill göra märkningen och sedan drar linjen. Vill man märka ut på trä eller plast så byter man till en märkpenna (blyerts eller tusch) istället genom att byta fästet från ritsnål till pennfäste.

 

 

Ritsmått

Ett ritsmått är mycket bra att ha för att märka ut en rak linje utefter en rak kant. Något som är typskt vid plåtarbeten också i hobbyverkataden. Tanken är densamma som ritsmåttet man hade i slöjden, och skillnaden är här bara att den är helt gjord i stål.

 

Nålen i ritsmåttet här bredvid är 2 mm i diameter och hålls fast av en 2 mm stoppskruv. Själva stången är 4 mm i diameter och anslaget är gjort av kort stump 15 mm rundstång. Det hela tar inte lång tid att göra, men det färdiga verktyget är mycket användbart.

 

 

Djupmått

I en del fall behöver man kunna mäta djupet av ett hål som inte går igenom till andra sidan av vad det nu kan vara. Då är ett djupmått mycket bra att ha och faktiskt väldigt enkelt att göra själv.

 

 Tog en bit mässing och slöjdade till, försåg med låsskruv och en 2 mm sond. Måtttet gjordes med relativt stor fot så att det även passar över större hål.

 

Mätningen görs genom att ställa måttet på foten över "djupet", lossa låsskruven och trycka ner sonden tills den bottnar. Lås sonden, ta upp måttet och mät djupet med ett skjutmått, klart. Enkelt, funktionellt och mycket driftsäkert.

 

 

Rund Precisionsvinkel

Det här hjälp- och mätverktyget tillverkas i svarven. Genom att släde och tvärslid är exakt i 90 graders vinkel i förhållande till varandra så betyder det att en bit rundstång som först svarvats av så att den är helt rund och och slät, sedan svarvas botten av så visar det sig att botten och sidor är i exakt rät vinkel. Detta är till stor hjälp när vinkeln är viktig. Den har också ett hål tvärs igenom för att göra det enkelt att spänna fast den i till exempel ett fräsbord.

 

Detta är ett skenbart simpelt verktyg men genom svarvens inbyggda egenskaper så blir resultatet ett verkligt precisionsverktyg som ska hanteras därefter. Gärna lätt anoljad och sedan förvarad i skydd för slag och andra märken.

 

När man gör den här ska man passa på att göra två. Då blir det enkelt att sätta upp material så att man får två vinklar rätt i förhållande till varandra och plattan den fästs på.

 

Storleken på mina är 24 mm i diameter och ca 70 mm långa med ett 6,5 mm hål tvärs igenom.

 

 

Parallelltvingar

Verktygsmakarens universalverktyg för att hålla saker på plats. Har en oändlig rad användningar och ett grepp som få andra klämverktyg ger. Dessutom är en parallelltving ytterligt enkel att tillverka av lite fyrkantstål och gängstång.

 

Parallelltvingar görs gärna i par och i mer än en storlek. Det visar sig vara väldigt bra i längden. I min låda finns det ett par som är 75 mm långa och ett par som är 120 mm långa. Båda har 6 mm skruvar. För den som vill kunna dra hårdare så kan man borra tvärhål i skruvarnas lettrade huvuden.

 

Det finns två huvudmodeller av parallelltvingar varaav den ena syns på bilden. Den andra har en fast "fotplatta" vilket gör att den kan stå upp och hålla arbetet utan att den ena skruven är ivägen. Det gör att användningsområdena ökar ännu mer.

 

Enkelt Gängstativ

För att undvika avbrutna gängtappar är ett stativ bra att ha för att undvika brytkrafterna. Genom att tappen sitter fast i stativet så minskar risken att man bryter den samtidigt som man får bättre kontroll på hela processen. För att göra det här behövs tillgång till svarv.

 

Allt som krävs är att göra den del som monteras i borrmaskinsfästet med sin axel och borrchuck. Gängtapparna fästs i borrchucken och nu kommer det att visa sig att arbetet blir mycket enklare och säkrare.

 

Bildens stativ har en borrchuck för upp till 10 mm borr eller gängtappar vilket räcker mer än väl för mina hobbyjobb. För att vrida chucken har jag gjort ett vred med möjlghet att sätta i förlängningsarmar så att man får mer vridkraft. Med vingarna monterade på ratten så är det inga problem att gänga med 10 mm gängtapp förutsatt att man använder skärolja (gängolja) under tiden. Det sparar också verktygen och ger ett finare resultat.

 

 

Multifunktionsstativ

En mer utvecklad variant av ovanstående och med fler finesser, men är mer arbetsam att tillverka. Till detta verktyg har jag också ordnat en lampa så att man får en bra arbetsbelysning.

 

Det här stativet är inte bara avsett som gängstativ, utan också för numreringsstämpling och nitarbeten, allt beroende på vad som monteras i armarna. På bilden är det uppsatt för gängning med en större gängspindel tillsammans med en bordskiva.

 

För mindre gängtappar finns en mindre spindel som då medger gängning ner till under en mm gängtapp. För nummerstämpling byts bordskivan antingen till en grövre eller fälls åt sidan, och en stämpelhållare ersätter gängspindeln. Slutligen byter man bord och stämpelhållare till nitstans och -dyna om man behöver göra en nitning. 

Det som inte syns på bilden är en hållare för en arbetslampa för att alltid ha tillgång till bra arbetsljus. Med stigande ålder är ljusbehovet större.

 

 

Modellbyggarskiva

Den här skivan gjorde jag för länge sedan för att kunna sitta vid köksbordet och arbeta med modeller och lätt kunna ta undan efteråt. Skivan har en bottenplatta och en A3 skärmatta som arbetsyta. På bottenskivan fäste jag först en framkant (mot byggaren) som stack nedanför bottenskivan och hakar runt bordskanten. Gavlar lades till för att hålla skärmattan på plats och i bakkant en något högre och kraftigare list mot vilken en smal remsa med plats för testräls monterats. En enkel avslutning i ena sidan med uttag för rälsen gör det lätt att ansluta. Den här skivan gör god tjänst under modellbygge än idag

 

Vill man inte ha en lös arbetslampa så går det utmärkt att montera ett lampfäste mitt bak på arbetsskivan. Fästet syns på bilden som en vit utbuktning i bakkanten. Jag har valt att sätta dit en liten skrivbordslampa med inbyggt förstoringsglas. Då har jag både bra ljus och möjlighet att se de extra små detaljerna tydligt. Den här skivan har nu varit med sean jag började för 20 år sedan och den har visat sig vara näst intill oumbärlig. Ett tillbehör att rekommendera.

 

 

Dubbelt Lödkolvställ

I min verkstad finns både gamla traditionella lödkolvar, en penna på 25W och en stor på 40W och en modern keramisk lödpenna med inställbar temperatur. Den nya har ett "inbyggt" ställ medan de äldre måste finnas någonstans vid arbete.

 

Därför pillade jag ihop det här stället med plats för de båda äldre kolvarna. Fjäderstället från Jula, en avtorkningssudd från CO och några gamla grillstöd från en ugnsplåt som efter trimning blev perfekta att lägga den stora lödkolven i utan att den rymmer från bordet. Allt på ett ställe!

 

Bottenplattan är en slumpbit av ekparkett som kantats med en list och sedan har det hela lackats för att vara mer smutståligt. Enkelt att göra och till stor hjälp.

 

 

Skruvmejselställ

Förr fanns i princip bara två sorters skruvmejslar, för raka spår och för stjärna. Idag är varianterna många fler; Spår, Philips- och Pozidrive- stjärna, Sexkant (Insex) och TORX. Till detta behövs också riktigt små skruvmejslar men dessa har oftast egna fodral, något de "stora" saknar.

 

I ett enkelt och effektivt bordsställ står de i ordning och blir lätta att finna när man behöver dem. Här ser vi från från vänster mina färgmärkta BACHO-skruvmejslar: Spår (gula), Philipsstjärna (röda), Pozidrivestjärna (blå), Sexkant (vita) och längst till höger TORX (gröna). De klenaste längst fram och de största bak. Fungerar perfekt!

 

Stället är gjort av lite slumpbitar och utplaceringen är gjord så att alla ska få plats på ett logiskt sätt som sagt.

 

 

daaseberga.se © 2012 - - • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se