Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Slötorps Gästgiveri

    Dåseberga Järnvägar SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 

Mina Maskiner

 

Förutom de vanliga handverktygen och elektriska handmaskinerna så har jag i min verkstad också några stycken lite större maskiner för metallbearbetning. Med dem så ökar möjligheterna att tillverka det man behöver högst betydligt - och dessutom är det skoj.

 

 

Mikrovarven MJ-189

Det är förvånande hur många smådetaljer som är runda och därmed svårtillverkade utan en svarv. Det var anledningen till att jag skaffade min första svarv, en Unimat-4 kopia kallad MJ-189. Maskinen använde samma tillbehör som den mer erkända Unimaten, men priset var lägre.

 

 

Efterhand inköptes tillbehören ett efter ett och se, nu gick det bra att få till de där små och stora delarna som behövdes. Det var till och med så kul att verktygsmakeri blev en egen hobbygren. Numera är det dock inte denna lilla maskin som gör jobbet utan den lite större C3-an nedan.

Mer om MJ-189-an.

 

 

Minisvarven C3

Några år efter den första svarven hade kunskapen och behoven ökat och vid ett tillfälle fanns en lite större maskin tillgänglig till ett verkligt bra pris. Därmed blev jag med svarv nummer två, en SIEG C3 i samma storlek som den klassiska Myfordsvarven.

 

 

Denna maskin är såpass mycket större att de tillbehör som skaffats till den lilla, sällan går att använda till denna. Dock, med vissa anpassningar så funkar ändå rätt många till båda maskinerna. Men den här maskinen kommer att räcka för mitt behov framgent. Det är en bra maskin men kräver underhåll som alla maskiner.

Mer om C3-an.

 

 

Minifräsen X1L

Det är inte utan att man får lite blodad tand när man har en svarv i verkstan. Man märker hur mycket mer man kan tillverka, och märker lika mycket hur bra det skulle vara med en fräsmaskin också. Ett lämpligt tillfälle till inköp uppenbarade sig också här och en SIEG X1-fräs inköptes på Jula för bra pris.

 

 

Ganska snart blev det klart att det korta fräsbordet som följde med från början var just väldigt kort och ersattes kvickt med det långa. Därmed ökades kapaciteten på fräsen högst avsevärt. Den har sedan dess visat sig oumbärlig och tillsammans med svarven varit bra inköp.

 

 

Bänkborrmaskinen 

Att använda ett tillbehörsstativ till handborrmaskinen visade sig vara alltför vingligt och klent varför inköp av en liten bänkborrmaskin stod bland de översta verkstadstillbehören på listan från början. Ett inköp som som vanligt gjordes vid tillfälle till lågpris. Ett köp som betalat sig kan man säga.

 

 

Rätt hanterad och under lugnt arbete klarar den förvånansvärt mycket och med god precision. Naturligtvis kräver den skötsel och inställning, men det gör alla maskiner för att funka rätt och riktigt.

 

 

Slipmaskinen

Sist i raden av maskiner kommer slipmaskinen. Inköpt för under en hundring vid tillfälle och just nu undanställd för uppgradering till verktygsslipmaskin. Anledningen till det är att den slutliga varianten av stöd och slipjiggar inte är helt färdigbestämt än. Det finns många olika lösningar att fundera över och kanske kombinera för att få en variant som passar mina behov bäst.

 

Hur som helst så ska det finnas två skivor för verktygsslipning, en s k grön skiva för hårdmetallverktyg och en vit skiva för snabbstålsverktyg. Den vita skivan ska vara till vänster och den gröna till höger. Så långt är allt klart och de grejorna finns redan i förråd. Kvar just nu återstår att fixa skyddet på vänster sida för den breda skivan och att montera ihop det hela för användning igen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

daaseberga.se © 2012 - - • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se