Hem


    Introduktion


    Nyheter


    Parkförvaltningen


    Slötorps Gästgiveri
          Gästgiveriets Meny
          Krögarens Krydderier

          Gästgiveriets Kafé


    Dåseberga Järnvägar SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad


    Dåseberga Butik


 

 

 

Slötorps Gästgiveri

 

Naturligtvis anspelar namnet Slötorps Gästgiveri på Slötorps stationssamhälle på min fiktiva modelljärnvägsanläggning. Gästgiveriet är ju egentligen mitt eget kök där jag dagligen brassar käk till familjen, något jag börjat med efter min pensionering och som jag trivs väldigt bra med.

 

 

Här kommer jag att lägga in recept efterhand som jag anser vara tillräckligt bra för att dela med andra. Jag är ingen proffskock utan en glad amatör som testar gärna och ofta. Det blir som det blir, men det som resten av familjen gillar och vill ha igen, det kommer jag att lägga in i den här kategorin.

 

För att få det lite lättare att planera maten så har vi bestämt oss för ett enkelt grundschema:

     

  • Måndag:  Enklare kötträtt på korv, fläsk eller liknande.

  • Tisdag:    Något med fågel.

  • Onsdag:   Något vegetariskt.

  • Torsdag:  Något med fisk.

  • Fredag:   TexMex Time.

  • Lördag:    Något med helt kött.

  • Söndag:   Något med fisk igen.

 

Schemat är naturligtvis inte heligt utan vi blandar som vi känner för om det är så att vi är sugna på något särskilt, men schemat ger en liten hjälp att komma på en maträtt för varje dag. Till det så försöker jag komma på olika rätter varje vecka för att göra variationen större, det finns ju så mycket att prova. Varje dag det inte är stort grönsaksinnehåll i huvudrätten blir det också en färsk sallad som innehåller lite olika beroende på årstid. Mer om vilka rätter det blev finns på Meny-sidan.

 

Kryddor, grönsaker och frukt kommer i mån av tillgång från vår egen köksträdgård och det känns väldigt bra. Man har större kontroll över vad man gödslat med och slipper en massa tillsatser i onödan. Maten blir renare helt enkelt.

 

Detta betyder också att jag lagar maten från grunden. Det tar runt en timme att få ihop en middag i nästan alla fall utom när det är pyssliga rätter med många moment. En enkel pastarätt eller liknande kan dock gå på en halvtimme eller så.

 

Skafferiet

 

Det vi inte kan göra direkt av våra egenodlade frukter och grönsaker tar vi hand om för användning som inläggningar eller torkat under resten av året. Ett skafferi är därmed mycket bra att ha tillgång till. Vårt skafferi gjorde jag på platsen där vi tidigare hade ett sopskåp - som blev onödigt när vi gick över till återvinningstunnor i vår kommun. Skafferiet hjälper till att minska trycket på skåpförvaring i köket, det är ju så lätt att hämta det som behövs.

 

 

Golvytan är ca 1x1,2 m på full rumshöjd. Det ger sex L-formade hyllplan för förvaring vilket är gott om plats. Vår skafferihörna är placerad i garagedelen av huset men inte långt från köket ändå. Ett skafferi borde alla som kan ha det också ha det.

 

 

 

 /Peter

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se