Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
        Rundturen
        Månad för Månad
        Trädgårdsprojekt

    Dåseberga Järnväg SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad

 

 

 

Vilt - En Rådjursfödsel 2013

 

Jo det är sant, vi har faktiskt bevittnat en rådjursfödsel i ett hörn av vår trädgård. Kanske inte precis födselögonblicket, men väl allt därefter.  

 

Som sagt, det är ju inte det första man tror att man ska se när man tittar ut genom köksfönstret. Det verkade bara vara en av de dagar man råkar se ett rådjur stå och äta i ett hörn.

 

Bild 1: Ett Rådjur vid Hammocken

 

Ovan ser vi det jag såg först, ett rådjur alldeles bredvid hammocken. Men vänta, vad är det som syns i springan ovanför det blå repet?

 

Bild 2: Ett kid

 

Jovisst är det det, ett nyfött kid! Ligger och smygkikar på den konstiga fågeln bakom den blanka rutan. Mamma står och äter på en buske. Men blev det bara ett kid? Det brukar bli fler.

 

Bild 3: Kid nummer två

 

Nämen se vad som stolpar in från höger, kid nummer två! De är inte stora så här i början de små liven. När jag nu fått koll på det här så gäller det ju att följa upp eller hur.

 

Bild 4: Mamma Rådjur

 

Naturligtvis är mamma rådjur hungrig nu och går och småäter på det mesta som är grönt och i lagom höjd, d v s allt från markhöjd till en meter upp. Hon fick syn på mig genom fönstret.

 

Bild 5: Den nya familjen på upptäcktsfärd

 

Jag noterade att mamman lägger ungarna lite åtskilda och ser till dem en i taget. Här håller de på med promenadövningar, vaddå krypa innan man kan gå, men vingligt är det.

 

Bild 6: Inget får förfaras

 

I naturen förfars ingenting om det går att undvika. Här syns mamman äta upp efterbörden, d v s moderkaka och hinnor. De är allt för energirika för att bara lämnas och mamman behöver just nu all extranäring hon kan få. Det är ett evigt tuggande för det är uppenbarligen segt.

 

Bild 7: En av de två små på upptäcktsfärd.

 

Medan mamma tuggar och äter så passar knattarna på att utforska omgivningarna. Med vingliga steg till nästa ruska.

 

Bild 8: Bara det sista kvar att tugga i sig. Inget ska lämnas.

 

Här ser vi den nya lilla familjen. Mor och två barn. Dessvärre ser jag inte om det är ko- eller tjur-kid. Det en kidet är något mindre än det andra. Troligen p g a födselordning. Hungriga är de nu alla tre.

 

Bild 9: Det är svårt att ge attan i planterad växtlighet

 

Fick en bra bild på knappt två meters håll utanför fönstret. Hon förstod att jag inte var någon fara så hon fullständigt struntade att jag var där. Inte heller katten bredvid mig brydde hon sig om. En ettårsko vad det ser ut.

 

Bild 10: Vilar efter allt.

 

Dags att vila ut efter daagens strapatser. Mor och barn i en solstrimma.

 

Bild 11: Dagen efter kvällen före

 

Dagen efter hörde jag ett pipande och såg mamma rådjur leta efter ungarna. De hade irrat in i en rabatt precis nedanför ett annat av fönstren så jag fick den här bilden i morgonljuset.

 

Som sagt, det är inte var dag man får vara vittne till något sådant här, och framför allt inte i sin egen trädgård.

 

/Peter

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se