Hem


    Introduktion


    Nyheter


    Parkförvaltningen
          Rundvandring
          Köksträdgården
          Månad för Månad
          Trädgårdsprojekt


    Slötorps Gästgiveri


    Dåseberga Järnvägar SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad


    Dåseberga Butik


 

 

 

Rundvandring i trädgården

 

En liten rundtur i vår trädgård som visar vad som åstadkommits under cirka 5 år. Vi befinner oss odlningszonsmässigt strax söder om Göteborg men en liten bit in vilket ger zon 2 om man går efter vad som sägs i litteraturen.

 

Vi börjar på framsidan av huset med den största renoverade rabatten. På framsidan som är i rent söderläge står numera också två fruktträd, ett familjeäppleträd och ett Victoriaplommon. Tanken är att de ska leverera goda frukter på hösten - det gäller bara att hinna före grannskapets älgar och rådjur.

 

 

På bilden ovan kan man knappt tro att det stod fyra förvuxna dvärgtallar, fyra lika förvuxna brudspirea, och inklämt några taniga påskliljor. Den här bilden från 2008 visar något helt annat. Ett par av spireorna står fortfarande kvar, men efter att de klippts i markhöjd så har de blivit lagom höga några år senare.

 

 

Fortsätter vi runt husknuten kommer vi till det förra året anlagda stenpartiet. Den stora stenen till vänster har baxats upp till den plats vi vill ha den och hela delen med sten, och stenparti kommer nog att bli mer utvecklat under det kommade året. Den lilla biten stenmur är original från platsen då detta var skogsbetesmark innan villorna runt omkring blev byggda. Muren passar bra in i det hela.

 

 

Går vi vidare in mot trädgården så öppnar sig gräsmattan med omgivande rabatter med mera. Rabatten bakom hammocken blev omgjord på samma sätt som delen till vänster om björkarna. Rabatten blev terrasserad då grannens tomt ligger nästan metern högre än vår och sluttningen gör att all jord bara rasar ner. Terrasserna blev sedan bra att plantera i. Här har vi huvudsakligen skuggtåliga växter av många slag och det fungerar fint.  I förgrunden syns en av de få rabatterna vi inte hunnit med riktigt än, men det kommer. I högerkanten syns också den lilla vattenkonsten, alldeles nygjord när bilden togs.

 

Strax till höger om hammocken syns en brädgång, vilket är en japanskinspirerad bågformad bro som leder in till en skogsstig. Det var för mycket känsliga rötter ivägen för att få till stigen så bron bryggar över dem. på ett bra sätt.

 

 

Nu har vi vridit kameran ytterligare lite åt höger och här ser vi också den vita delen som är ett annat försök till japaninspirerad trädgårdsanläggning. Lyckat? Tja, ganska, tycker jag. Vi kommer att få se den delen i annan bild.

 

 Om vi tar bron in mot skogsstigen så syns lösningen bättre. Själva bron vilar på en sten i vardera hörnet, men ligger i övrigt löst. Fungerar bra för både människor och djur (både rådjur och älg har passerat den utan problem.

 

När bilden togs var bamburuskorna också precis nyplanterade. Idag 2012 är de helt ihopväxta och fyller väl ut  platsen till höger, som önskat.

 

Till vänster har sedan planterats några olika ormbunkar och en daggkåpa som fyller upp bra.

 

Nästa bild är tagen inne på skogsstigen i motsatt riktning och visar hur stor skillnad det blir med det annorlunda perspektivet. Visar också att det går att göra olika rum i en trädgård på ett enkelt sätt.

 

 

Den vita stengården ser bättre ut från det här hållet (och inifrån huset) än från gräsmattesidan. De svarta guldglimrande stenarna kommer från trakten och räddades undan grävskoporna vid ett större bygge. Här kommer de väl tillpass som stigstenar i det vita.

 

Sista bilden i rundvandringen blir på vattenkonsten och bänken. Samma bild som i sidhuvudet här men i lite större storlek.

 

 

Med denna bild avslutar vi rundan.

 

 

 

 

 

daaseberga.se © 2012 - - • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se