Hem


    Introduktion


    Nyheter


    Parkförvaltningen
          Rundvandring
          Köksträdgården
          Månad för Månad
          Trädgårdsprojekt


    Slötorps Gästgiveri


    Dåseberga Järnvägar SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad


    Dåseberga Butik


 

 

 

Köksträdgården

 

En del av vår trädgård har blivit till en köksträdgård där vi kan odla fram våra egna kryddor och grönsaker. När jag numera är pensionär så kan jag också ägna mig mer åt både matlagning och odling där jag kan ta tillvara på det som kommer upp.

 

Vi börjar väl med en översiktsbild över hur vår köksträdgård ser ut. Förutom ett litet förråd finns ett bra plank mot grannen bakom som också fungerar som klättringsstöd för både vinstockar och större tomatplantor. Ungefär mitt på gräsytan finns ett "kryddhjul" murat av betongsten med sex fack för olika kryddor och till höger ett par odlingslådor (pallkragar) för sådana grönsaker som behöver mer skydd mot rådjur och älgar, något vi faktiskt har omkring oss.

 

 

Bokstäverna i bilden betyder följande:
  A: Boden
  B: Plank med krukhylla och odlingslåda
  C: Kryddhjul
  D: Sålådor (pallkragar)
  E: Fikaplats
  F: Gräsmatta

   

Boden 

Boden blev byggd för drygt ett år sedan då jag upplevde en brist på förvaring av utomhusverktyg och eldrivna trädgårdsmaskiner. Boden ärinte stor men naggande god med sina ca 5 kvadratmeter. Den är delvis vinterbonad då den är isolerad och en frostvakt hjälper till att hålla tempen över noll. 

   

   

Bilden är tagen på en precis färdig bod varför gräsmattan inte hunnit växa på sig än. Boden har samma stil och färgsättning som huset för att tydligt markera tillhörighet och skapa harmoni med resten.

Mer om boden här.
 

   

Planket  

Planket mot grannen bakom satte jag upp av två anledningar, dels var häcken inte särskilt snygg att se på, och dels ville jag ha något som växtstöd för kommande växter.  

   

   

En höstbild när växtligheten är på nergång. Till höger ett enkelt hemmabyggt insektshotell. Lite av panelen blve använd och det ser vetttigt ut. Den nedre hyllan till vänster gör plats för fyra krukor med kryddväxter - Rosmarin, Timjan, Basilika (misslyckades i år), och Dragon. Kryddhyllan sitter precis så högt att gräsklipparen går under utan problem. Hyllan ovanför har hål för krukorna så att man inte ska riva ner dem om man råkar få med sig blasten från ampeltomaterna. Så här års är de tomaterna färdigskördade så krukorna är nu tomma i väntan på nästa säsong.  

   

I "sålådan" till vänster växer en vinstock till sig. Den har konkurrerat med vita slanggurkor jag gjort en inläggning av kallad Asiagurka. De små utstickande ändarna är fäste för klättersnören för t ex tomater eller gurkor.  

   

Kryddhjulet  

   

kryddhjulet mitt i köksträdgårdens gräsmatta fick sex fack för just kryddor. Det har fungerat bra från början, men blev ännu bättre när Rosmaring, Timjan och Dragon flyttade till plankets hylla. De blev för stora i hjulet. Ytterligare en höstbild på ett färdigsköradat hjul får illustrera.  

   

   

De sex facken i hjulet brukar innehålla följande:
  -   Gräslök
  -   Ramslök
  -   Dill
  -   Persilja
  -   Vitlök
  -   Mynta
 

   

De här växterna verkar inte varken älg eller rådjur ge sig på så dem får jag ha ifred - än så länge i alla fall.  

   

Sålådorna (Pallkragarna)  

   

Jag har hittills haft två pallkragelådor igång under flera år - vilket syns nu när det blir lite skamfilade. De har också fått ett högst tillfällig och lätt panikartat rådjursstängsel uppsatt som skydd för paprika och chiliplantorna. Dessa smakade tydligen helt OK även för rådjur, så nästa säsong ska det bli en uppgradering av både lådor och rådjursskydd. Har också upptäckt att det är bättre att Rabarbern och den lilla krusbärsbusken får flytta ut ur lådorna för att ge plats åt sådana grönsaker som kräver mer skydd. Var de hamnar under nästa säsaong återkommer jag till.  

   

   

I lådan till höger har vi under året bara hunnit sätta växter som senare ska placeras ut i rabatterna, som en växtbarnkammare ungefär. De ska då flytta ut och under nästa säsong ska det bli mer grönsaker i båda lådorna. ILängst ut i högra hörnet ser vi också en bit av den stenlagda fikaplatsen, en lugn vrå mitt i skötseln av köksträdgården.  

 

 

 

 

daaseberga.se © 2012 - - • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se