Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version. |
Slötorps Julskinka
På Slötorp utgår vi från färdigrimmad lokalproducerad ekologisk julskinka. Den tillagas i två steg, först ugnbakning tills färdigtemperaturen nåtts, och sedan griljering för att få en god och knaprig yta.
Ugnsbakad Julskinka med Senapspanering
Receptet är dimensionerat för ca 4 personer. Är ni fler är det bara att multiplicera.
1 - Sätt på ugnen till ca 175 grader.
2 - Linda in skinkan i den tjockare stekaluminiumfolien och sätt in en stektrmometer mitt i den tjockaste delen av skinkan. Se till att folien sluter tätt runt skinkan.
3 - Baka i ugnen ca 60 minuter per kilo skinka tills innertemperaturen är 75 grader.
4 - Vispa under tiden ihop ett ägg med 2 msk skånsk senap för griljeringen.
5 - Ta ut skinkan, ta av svålen (den tjockare delen av fettlagret, men lämna det andra kvar. Öka temperaturen i ugnen till 225 grader vanlig ugn eller 200 grader varmluft.
6 - Pensla på ägg/senapsblandningen frikostigt på skinkan och strö därefter rikligt med ströbröd över det hela.
7 - Sätt in skinkan i ugnen igen och låt den få den där välgräddade färgen, det tar ca 15 till 20 min. Ta därefter ut skinkan och låt den vila och kallna. När den kallnat kan den ställas in i kylskåpet och får sedan inte bli äldre än fram till nyår.
Ska skinkan serveras som enda rätt är det bra att lägga till någon form av potatis, en god senapssås, och en bra grönsallad till. Som del av ett julbord är skinkan nu helt färdig.
Smaklig Måltid!
/Peter
|