Hem


    Introduktion


    Nyheter


    Parkförvaltningen


    Slötorps Gästgiveri
          Gästgiveriets Meny
          Gästgiveriets Kokbok

          Krögarens Krydderier


    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad


 

 

 



Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Slötorps Julrisgröt

 

På Slötorp finns alltid risgröt på julbordet. Vår variant är anpassad för att också passa diabetiker genom att vi minskat mängden mjölksocker till ungefär hälften. Inga konstiga tillsatser utan vi har bytt mjölken mot vatten och vispgrädde. Vispgrädde innehåller bara knappt 3 gram/dl mjölksocker mot nästan 5 gram/dl i mjölk. Resultatet blir lika bra, om inte bättre. Prova själva får ni se.

 

 

Slötorps Julrisgröt


 

Receptet är dimensionerat för ca 12 portioner vilket brukar ge tillräckligt över för att göra Ris a la Malta dagen efter. Är ni fler är det bara att multiplicera.

 

  • 4,75 dl Rundkorningt Grötris

  • 1,25 l Vatten

  • 1 l Vispgrädde

  • 1 tsk Salt - knappt

  • 1 hel Kanel

  • Skållad och skalad Sötmandel

 

1 - Mät upp ris, salt och vatten i en rymlig kastrull (helst 4 liter eller större).

2 - Koka upp och rör om, sänk sedan värmen och koka vidare under lock cirka 10 minuter.

3 - Häll i vispgrädden och lägg i kanelstången, rör om och koka upp. Koka sedan vidare under lock på mycket låg värme cirka 30 minuter till angenäm konsistens.

4 - Tillsätt eventuellt mandel/mandlar och rör om.

 

Julgröten är nu färdig att servera. Ställ fram på bordet tillsammans med strösocker för sockergrisarna, mald kanel och mjölk - mums!

 

Smaklig Måltid!

 

 

 

 /Peter

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se