Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Slötorps Gästgiveri

    Dåseberga Järnvägar SDJ
    Dåseberga Mek. Werkstad
       Bänkar och Förvaring
       Handverktyg m m
        Mina Maskiner
       Länkar & Litteratur

    Gör-Det-Själv Projekt -
    DIY Projects


 

 

 

Mikrosvarven MJ-189

 

Denna maskin var den första jag köpte och den jag fräschade upp mina svarvkunskaper på. En bra men liten maskin med stora möjligheter men som måste behandlas efter sin storlek.

 

 

MJ-189 är alltså beteckningen på en kinesisk klon av den europeiska Unimat 3 och 4. Denna klon visade sig vara minst lika bra som sina europeiska kusiner men hade ett betydligt attraktivare pris. Den använde fortfarande samma tillbehör så dessa fanns att tillgå på många håll. I följande tabell ser vi närmare specifikationer om svarven.

 

Dubbhöjd (mm)

45

Dubbavstånd (mm)

250

Swing över bädd (mm)

90

Swing över tvärslid (mm)

62

Chuckfäste

M14x1

Kona i spindel

Nej

Kona i pinol

M14x1

Längd (mm)

280

Djup (mm)

200

Höjd (mm)

220

Vikt utan stativ (kg)

10

Motorstyrka (W)

100

 

Utöver de här rena basfunktionerna som gör maskinen till en svarv så bör det finnas nödvändiga funktioner, önskvärda funktioner, samt extra användbara funktioner som gör svarven än mer flexibel och användbar. Fölajnde tabell listar dessa grupper av funktioner för MJ-189-an.

 

Funktion

Finns

Gängskärning

Ja, tbh

Mekanisk lågväxel

Nej

Riktningsbyte ledarskruv

Ja

T-spårad tvärslid

Ja

MK 2 i dubbdocka

Nej

Dubbdocka för konsvarvning

Nej

Utväxling på supportens ratt

Nej

Önskvärda funktioner

 

4-vägsfäste för svarvstål

Ja, tbh

Gap-bädd

Nej

Hålstorlek i spindel (mm)

10

Gängklocka på ledarskruv

Nej

Spindellås

Nej

Autostop på supportdriv

Nej

Möjlighet till spännhylsor

Ja, tbh

Graderad dubbdockepinol

Nej

Extra användbara funktioner

Gängskärningslåda

Nej

Matning tvärslid

Nej

Koppling spindeldriv

Nej

Kylutrustning

Tbh

Graderat handtag på ledarskruv

Ja

Hävarmsmatad pinol

Nej

Steglös varvtalsinställning Ja, Tbh

                        *Tbh = tillbehör

 

Den här lilla maskinen har alltså inte jättemånga inbyggda funktioner, men istället ett brett utbud av tillbehör som ger dessa funktioner och några till. Idag finns inte MJ-189 att få tag i annat än som begagnad, men istället gör SIEG en maskin av samma storlek med namnet C0. Enda större skillnaden är att C0-an är helt elektroniskt varvtalsstyrd och har en motor på 150 W.

 

 

Tillbehören


Det är alltså tillbehören som ger denna lilla maskin sin flexibilitet och sina möjligheter, och det behövs ett minsta antal för att man ska kunna komma igång, men sedan ingen övre gräns för vad som känns rätt.

 

Grundutrustningen

Till att börja med krävs ju lite verktyg och tillbehör för att kunna svarva överhuvud taget. De här skaffade jag:

 

  • Svarvstål i med 6 och 8 mm skaft. Jag har både HSS-stål och hårdmetallstål, de senare både lödda och bytbara.
  • 4-backschuck ger bättre möjligheter att spänna upp oregelbundna arbeten.
  • Kullagrad motdubb ger ett bra stöd under arbetet och behöver inte smörjas hela tiden.
  • Ställbar toppslid för konsvarvning. Detta tillbehör visade sig väldigt bra då det var vanligare med konsvarvning än jag först trodde.

 

 

Mera tillbehör

Efterhand så ökade antalet tillbehör för att kunna hantera än mer varierade jobb och dessa skaffades när priset var lämpligt.

 

  • Planskiva 1 med skruvslitsar att montera i istället för svarvchuck. Används för att sätta upp mycket oregelbundna detaljer för bearbetning, eller när hela ytan ska bearbetas så att man inte kommer åt att hålla annat än med skruv.
  • Träsvarvningsdubbar och svarvstål skaffades för att kunna göra snygga handtag till modellerna. Det är inte lika lätt att göra dem med svarvstål för metall då profilerna ser helt olika ut.
  • Matningsväxel för automatmatning underlättar att få en snygg yta då en jämn matning alltid är att föredra. Ett tillbehör som enkelt skruvas fast på sidan av ledarskruven och kopplas till spindeln med en drivrem. Genom att vända remmen kan även backgång ordnas.

 

Nedan följer några översiktsbilder ör de olika tillbehören jag skaffat mig över tiden:

 

Dubbar och planskivor.

 

I översta raden ser vi stället med egengjorda dubbar samt den inköpta kullagrade dubben längst fram till vänster. Hållaren längst bak till vänster är kroppen till de lösa dubbarna och innehåller kullagring. Planskivorna i framre raden ger möjlighet till olika sätt att sätta upp jobb i svarven, med skruv, med klämmor eller med dubbelhäftande tejp.

 

Chuckar och annat.

 

I bakre raden ser vi från vänster drivningen till ledarskruven, den fasta stöddockan och toppsliden för konsvarvning. Stöddockan används för att ge stöd till ett långt stycke för ändbearbetning där inte pinolen kan användas.

 

I främre raden ser vi en 4-backschuck, en vanlig borrchuck och en hållare för tunna sågklingor och slitsfräsar.

 

Svarvstål och hållare.

 

I bakre raden ser vi två av de egentillverkade stålhållarna för snabbväxelsystemet. Den vänstra för borrstål och nästa för en lettringstrissa. Till höger ser vi fräsbordet och det lilla maskinskruvstycket.

 

I främre raden ser vi tre olika typer av svarvstål. Från vämnster ser vi lödda hårdmetallstål, sedan hårdmetallstål med bytbara skär och sedan till höger ser vi HSS-stål. Alla bra var på sitt sätt och till olika ändamål.

 

Träsvarvningsutrustning

 

Så slutligen för att kunna svarva små trädetaljer på ett bra sätt så har jag också skaffat lite dubbar, ett anhåll och tre träsvarvstål. Det är såpass stor skillnad på trä och metallsvarvning att det blir bäst så här.

 

 

 

Modifieringarna


För att ge svarven några ytterligare funktioner/fördelar har jag gjort några små justeringar och modifieringar enligt nedan.

 

Planskiva 2 för tunna jobb

En planskiva som är helt slät för att användas med dubbelhäftande tejp för bearbetning av mycket tunna material. Gjord av en aluminiumplatta som borrats, gängats och planats av för att passa direkt på spindeln.

 

Oumbärlig för tunna jobb som fästs med dubbelhäftande tejp eller helt enkelt hålls på plats med motdubb. Byggbeskrivning här.

 

 

Spånpanna

Efterhand blev jag trött på att svarvspånen drällde av svarven och ner över bordet både framför och bakom. Det blev mest skräpigt och jobbigt att hålla rent. Lösningen blev att göra en spånpanna för att fånga spånen bättre.

 

 

Spånpannan är den röda "plåten" ovanpå det svarta stativet. Efter det blev det mycket enklare att hålla rent, mindre dropp av skärolja på fel ställen och lättare att hitta avstuckna delar. Byggbeskrivning här.

 

 

Verktygsväxlare typ Norman Patent

Jag tröttnade på att hålla reda på de olika underläggen till de olika svarvstålen och den medlevererade stålhållaren kändes vinglig i vissa lägen. Dags för en lösning. Ett sätt att lösa båda problemen var att göra en ny stålhållare för enklare byte mellan olika stål på samma fäste. Jag valde en typ som kallas Norman Patent där man på en rund stolpe klämmer fast olika hållare med individuell höjdjustering.

 

 

Lösningen visade sig vara riktigt bra! Stabiliteten ökade tydligt och med den inbyggda höjdjusteringen var det enkelt att alltid ha stålet på rätt höjd. Stålhållare gjordes för följande funktioner:

 

  • "Vanliga" raka hållare för svarvstål
  • Smala hållare för stickstål
  • Hållare för olika grova borrstål
  • Hållare för lettringstrissor

 

Alla hållare har inbyggd höjdinställning så allt som krävs är att lossa en skruv och byta från en hållare till en annan och låse skruven - klart. Byggbeskrivning här.

 

 

Lagrade motdubbar

Det är ju inte alltid man kan använda en vanlig spetsig motdubb. ibland krävs det andra former och sådana motdubbar är inte svåra att göra, inte ens som roternade. Efter tips i en bok gjorde jag det här kitet med användbara motdubbar.

 

 

I stället passade jag också på att göra plats till både borrchuckar, dubb-hålsborr, och chucknycklar. Jag har gjort följande nya motdubbar:

 

  • Halvdubb för att komma riktigt nära centrum med svarvstålet
  • Rördubb med stor diameter att använda i större hål eller rör
  • Plandubb som anhåll för att trycka till exempel
  • Omvänd dubb med dubbhål för smala jobb som behöver stöd
  • Hållare med kullager som gör dubbarba roterande.

 

Allt gjort i stål och och är nu mycket användbara tillbehör.

 

 

 

 

daaseberga.se © 2012 - - • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se