Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Dåseberga Järnvägar SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
      &nb sp; Länkar & Litteratur

 

 

 

Projekt MJ02 - Spånpanna till MJ-189

 

Min minsta svarv behövde en riktig spånpanna. Allt svarvspån drällde av översidan på motorhuset och sölade ner hela bordet runt omkring. Dessutom trillade avstuckna smådelar ner och rullade iväg och gömde sig. En spånpanna behövdes!

 

 

Jag hade lämpligt material liggande, en bit 1 mm järnplåt. De sågades och veks till och fick hål där maskinen fästs i motorhuset som ritningen visar.

 

 

De 10 mm breda uppviken framför, bakom och till höger veks upp till ca 45 graders vinkel. Uppviket till vänster veks upp 90 grader så att det ansluter tätt till drivremsplåten vid spindeldockan. Ett urtag gjordes för att maskinbädden skulle komma rätt till drivremsplåten. Allt för en bra passning.

 

Efter grovpassning av spånpannan så putsades den av, rengjordes och de två högra hörnen fylldes med epoxylim för att bli lite stadigare och ge bättre möjligheter till avfasning utan skarpa hörn. Därefter målades den i en röd färg som passar maskinen.

 

 

Vid provpassningen visade det sig att det blev tvunget att fila upp fixeringshålen mellan remkåpan och spindelhuset ca 1 mm uppåt.  Det är de två hålen alldeles till höger om det centrala stående urtaget som justeras.

 

När det var gjort så stoppades spånpannan in mellan maskin och motorhus. Skruvarna drogs fast igen och heureka maskinen hade fått en ny spånpanna. Resultatet blev riktigt bra och spånpannan ser ut som den funnits där hela tiden.

 

 

Det är egentligen lite konstigt att det inte fanns en spånpanna från början, men det här lilla projektet löste den detaljen och gav maskinen en bättre funktion i det att småsaker inte trillar av och försvinner, kylvätska rinner inte ner på bordet, och svarvspånen väller inte ut över alla ytor runtomkring. 

 

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se