Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner 
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Snabbväxelhållare

 

Efter att ha tröttnat på att tappa bort underläggen mellan svarvstålet och hållaren varje gång det var dags att byta typ, så var det hög tid att se om det gick att få ihop ett bra snabbväxelfäste där varje svarvstål har sin hållare och hållaren kan ställas in i höjd och låsas.

 

Efter lite letande fann jag en typ som verkade vara så enkel att den gick att tillverka i min då begränsade verkstad. Det blev en typ som kallas Norman Patent. Den bygger på en stolpe på tvärsliden och på stolpen träs de olika stålhållarna på och nyps fast med en skruv.

 

Den här lösningen skissades och jag fann att det skulle funka bra. Jag hade dessutom lite material liggande som jag kunde använda direkt. Först ritade jag upp själva stolpen och därefter de olika hållarna, både med grundform och de individuella typerna. Stolpen gjordes enligt nedan.

 

 

Som synes har stolpen en fot för att ge det hela en bättre stabilitet. Dessutom har jag i foten satt in en lite "knapp" som passar i T-spåret och hindrar hela stolpen från att vrida sig under belastning. Höjden gjordes en aning högre än den befintliga stålhållaren för att säkert kunna hålla alla typer av stålhållare. Resultatet blev som i bilden nedan.

 

 

Så var det dags för stålhållarna. Jag gjorde dem så nätta som jag tyckte kändes bra, men samtidigt så enkla att tillverka som möjligt. Tanken var att göra ett större antal stommar till hållare för att sedan kunna anpassa dem var och en till det som behövdes närmast. Det blir några stycken, se listan nedan.

 

  • Vanliga raka hållare ca 10 st för olika stål
  • Hållare för borrstål ca 3 st för olika storlekar
  • Hållare för lettringstrissor ca 2 st för olika typer (rak och kryss)
  • Hållare för mätklockor 1 st
  • Hållare för kulsvarvning 1 st (specialprojekt ej klart)

 

Alltså nästan 20 olika hållare för att täcka grundbehovet! Det blev lite att göra. Grundformerna ritades också ut och de ser ut som nedan. Det grundläggande hållarblocket samt för vanliga raka och borrstål.

 

Jag fixade till ett par tre stycken direkt i väntan på att hitta rätt material för resten. Den nedan är en stickstålshållare för tunna HSS stickstålsblad.

 

Sedan kom den fökljande typen som används till en rak enhjuls lettringstrissa.

 

 

Denna typ av hållare ämnade sig väldigt bra för batchjobb. Såga till hållare, fila/svarva dem till yttermått, borra centrumhålet till rätt dimension (använd stolpen som mått), borra och gänga ställskruvshålet och stålfästeskruvarna, såga upp spåret så att hållaren kan klämmas fast på stolpen, och till sist fräs/borra för svarvstålet.

 

Inga komplcerade jobb någonstans. Det slutade med ett gäng bra stålhållare och hela systemet fungerar mycket bra. Rekommenderas!

 

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se