Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner 
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 



Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Enkelt gängverktyg

 

Att gänga hål är något jag gör oftare än vad jag trodde. Därför har jag ändrat ett enkelt borrstativ till att vara ett gängstativ istället. Här nedan berättar jag hur det blev till.

 

Nackdelen med att gänga hål på frihand är att det kan vara svårt att få tappen att vara exakt vinkelrätt i förhållande till hålet och att det är attans lätt att bryta en tapp för små dimensioner. Visserligen kan man lösa det med en kloss med ett lagom hål i som styr tappen, men att ha det i ett stativ innebär att man får den tredje handen som är så bra att ha.

 

Som utgångspunkt har jag använt ett enkelt borrstativ jag hittade på Coop vid en rea och då kostade hela 37:50. Ett lagom pris för ett blivande specialverktyg. Liknande stativ dyker upp med jämna mellanrum i butikerna.

 

Stativet är faktiskt mycket stadigt, men man har inte vinnlagt sig om en verkstadsmässig finish utan det kan bli bättre med lite justeringar och puts.



            



Förutom stativet har jag också skaffat en enkel vinkelväxel för borrmaskiner från Jula á 129:- Den här finns också från flera butiker och ofta till bra pris. Det sitter en bra chuck på den vilket gör köpet bra.

 

Summa ca 165 kronor i inköpt material, och sedan kommer lite bitar från den berömda skrotlådan.

Jag tyckte inte det var nödvändigt att behålla borrstativsfunktionen utan jag tog bort alla ustickande distanser för det.

Därefter gjorde jag en lagom kloss i svarven som kan sättas i stativet istället för en borrmaskin. Det blev i mässing då jag råkade ha en bra sådan bit. Utöver det tillverkades följande delar:



Mässingklossen passar alltså istället för en borrmaskin och spänns fast i stativet.

Knoppen framför har två fingerdiametrar, en större för mellanstora tappar, och en mindre för de små. Dessutom har jag borrat och gängat två hål i sidan under den större fingerdiametern för låsskruvar och två hål i den större fingerdiametern för "vingar" som hjälp vid användning av större tappar. Strax till höger om ratten ligger axeln, dia 10mm och 150 mm lång med en 3/8-24 gänga för borrchucken. Gängsnitt för det hittade jag till bra pris hos Swedol. Därefter borrchuck med nyckel och under den de två vingarna som är så breda att de kan passera stativet. Det blir ca 45 mm plus gängan M6x12 djupt ungefär.

Så här ser det ut när klossen monterats och spänts fast.



Nu sätter vi ihop vredet med stången och stubbvingarna:



Som synes går vingarna precis förbi stativet, men det funkar bra till och med upp till M6 

Nu är det dags att sätta dit chucken också
 



Det räcker långt att bara skruva dit chucken hårt, men allra bäst är att limma den med gänglåsning (finns hos Jula). Chucken är inte så stor att den inte kan passera hålet i stativet och vredet är dessutom fastlåst med stoppskruvar så det går alltid att få isär delarna.

Efter filning, uppsnyggning och låsning av matningsfunktionen (gjordes gemnom att ta bort styrpinnen mellan de två halvorna och låsa dem med en M10-skruv). Så slipas hela härligheten ren och målas i verkstadens igenkänningsfärg och då får vi följande slutresultat:

 

 

 

Plastkåpan tillbakasatt och på dess vänstra sida (här osynlig) sitter chucknyckeln i en fjäderklämma för att inte komma bort.

Det här tog inte lång tid att göra och resultatet blev ett mycket användbart tillägg till verksta´n.

Hoppas det gav lite ideer.

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se