Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Dåseberga Järnvägar SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 

Projekt WS01 - Handtag & Spakar

 

I min verkstad och på mina maskiner finns en uppsättning handtag och spakar, alla med olika utseende. När det är dags att tillverka ett nytt tillbehör som ska ha handtag eller spak så blev det ofta ytterligare en ny variant.

 

Till slut tröttnade jag på alla dessa varianter på ett tema och bestämde mig för att hålla mig till en och samma modell på alla ställen, det blir mer enhetligt då. eftersom jag inte har något kulsvarvningsverktyg så har jag valt en annan form på mina handtag. En form som är mycket lätt att göra i maskiner med bara grundutrustning dessutom.

 

Efter ett tags funderande och skissande kom jag fram till att det är inte längden på en spak eller ett handtag som är den utseendemässigt dimensionernade faktorn, det är istället grovleken på handtagets arm. Ändavslutningen, kulan/knoppen, ska se´n förhålla sig proportionerligt till armen för att slutintrycket sak bli rätt. Lite "fullskalaprov" resulterade i följande modell.

 

x

Alla mått i mm.

 

A = Armens diameter, B = Knoppen längd (= 4x armens diam.),
C = Knoppens diameter (= 2x armens diam.), och D = armens diam -2 mm (utom för 3 och 4 mm armar då det bara är 1 mm). I tabellform ser det ut som nedan. Vinkeln är normalt 6 grader, men vill man ha en slankare knopp går det bra med 5 grader.

 

A

B (4xA)

C (2xA)

D

3

12

6

3

4

16(15)

8

3

5

20

10

3

6

24(25)

12

4

7

28(30)

14

5

8

32(30)

16

6

9

36(35)

18

7

10

40

20

8

 

Två delar, armen och ändavslutningen bygger tillsammans upp spaken så det blir lätt att anpassa befintliga handtag och spakar till en ny form. Endast väldigt korta spakar/vred behöver göras i ett stycke vilket förenklar. En översikt med alla storlekarna ovan.

 

 

Följande bilder visar några exempel på nya eller bara nya ändavslutningar till befintliga spakar/handtag.

 

Spakar på snabbväxlaren, arm 6 mm.

 

Pinolens låsspak, arm 8 mm.

 

Som synes passar denna form in i stort sett överallt där man behöver ha en lite större ändavslutning på en spak eller ett handtag.

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se