Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Bänkpuckar 1 - målningsunderlägg

 

Med jämna mellanrum behöver åtminstone jag någon form av underlägg så saker inte ligger direkt på bordet/bänken, utan en bit ifrån. Då kan man enkelt måla kanterna samtidigt som den stora ytan. Vanligen betyder det att man tar vad som finns till hands och något som inte borde bli målat på får en klick färg i alla fall.

 

För ett tag sedan såg jag en ide som var enkel att göra och som löser målningsproblemet på ett enkelt sätt, en sats underläggspuckar med en spets. Dessa puckar är dessutom gjorda så att de är helt staplingsbara och tar därför inte något större bänkutrymme vilket är tacksamt.

 

 

 

Så här gjorde jag mina underläggspuckar för målning.

Ur några skräpbitar av en gammal hylla med 18mm tjocklek sågade jag ut sex rundlar med ett 8mm hål i mitten med en 74mm hålsåg. Ur några skrotbitar 12mm plywood sågade jag ut sex lika stora rundlar, och ur förrådet av dymlingar hämtade jag sex st 8mm. På bilden nedan ser vi fyra av dem.

 

Fig 1: Rundlar och dymlingar utsågade

 

Med materialet utsågat slog jag i dymlingarna så att de stack ut 12mm på en sida.

 

Fig 2: Dymlingen islagen med ett utstick på 12mm

 

Så tar vi bort den korta bit som använts för att hålla underlägget i chucken och slipar det som nu är undersidan jämn och slät.

 

Fig 3: Undersidans utstick bortsågat

 

Limmade på plywoodrondellen på den tjockare delen undersida för att få den färdiga tjockleken på 30mm med en 12 mm spets.

 

Fig 4: Underlägget träfärdigt

 

Efter lite slipning och grundfärg målade jag underläggen i min verkstadsfärg - rött - av två skäl. Dels blir de lite mindre ömtåliga och dels ser man att de är någor som hör till verkstan och inte en skräpbit vilken som helst.

 

Fig 5: Underläggen färdigmålade

 

För att de ska vara mera still på arbetsytan skar jag till några korkrondeller och limmade fast med dubbelsidig matt-tejp på underläggens undersidor.

 

Fig 6: Kork på undersidan

 

Med alla målade och med kork monterat har jag nu sex stycken bra underlägg avsedda just för målningsarbeten. De är också staplingsbara genom att spetsen sticker in i hålet i undersidan på underlägget ovanför.

 

Fig 7: Hela raden av underlägg klara

 

Det blir alltså enkelt att förvara dem som i en stapel i en enkel liten hållare. Alltid till hands och inte på vift när de har sin särskilda förvaringsplats.

 

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se