Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Projekt - Underläggspuckar 2 - Bänkpuckar

 

Dessa bänkpuckar skiljer sig från målningsunderläggen. Bänkpuckarna har både över- och undersida belagda med en "sula" som gör att de inte glider på bänken. Mycket prkatiskt när man behöver få upp något en liten bit över bänkytan för att borra hål, fräsa kanter eller något liknande. Just att de inte glider gör ju också att man slipper en masssa tvingar och andra hålla-fast-manicker som är ivägen när man jobbar.

 

 

 

 

Så här gjorde jag mina glidfria bänkpuckar.

Ur några skräpbitar av en gammal hylla med 18mm tjocklek sågade jag ut sex rundlar med ett 8mm hål i mitten med en 74mm hålsåg. På bilden nedan ser vi fyra av dem.

 

Fig 1: Rundlar utsågade

 

Ur några skrotbitar 12mm plywood borrade jag först ut en fördjupning för inslagsmuttrarna med ett 20mm cylinderborr. Med centrummärket från cylinderborret som guide sågade jag ut rundlar med samma 74mm hålsåg som innan. Ur förrådet hämtade jag inslagsmuttrar för 8mm gänga.

 

Fig 2: Försänkningen för inslagsmuttern gjord

 

Nästa steg är att slå in inslagsmuttern i plywoodrundeln och sedan limma ihop de båda rundlarna med muttern "i kläm". Jag gjorde irodning sex bänkpuckar och kunde då limma och hålla ihop alla sex på en gång vilket förenklar.

 

När limmet torkat fick bänkpuckarna lite färg och när den var torr limmade jag på bitar av ett par gamla musmattor så att de vände musytan mot pucken. En bit på vardera sidan och därmed kan puckarna inte glida runt på bänken och det som ligger på puckarna kan inte heller glida runt när man jobbar. Inte så enkelt i alla fall.

 

Fig 4: Underlägget färdigt

 

Totalt blev det sex bänkpuckar vilket nog räcker ganska långt.

 

Fig 5: Underläggen klara

 

Men sex runda puckar riskerar ställa till det på bänken när de inte används. Dagsa att göra ett liknande väggställ till dem som det jag gjorde till målningsunderläggen. En bottenplatta lagom stor för puckarna, tre sidväggar och två mindre "läppar" som hindrar puckarna att trilla ut rakt framåt. Limmat och skruvat och med färgen för verktyghshållare så ser den ut så här.

 

Fig 6: Förvaringshållaren klar.

 

Hållaren placerades inteill den andra för att ha båda varianterna lätt tillgängliga.

 

Fig 7: Puckarna på plats i hållaren

 

 

Fig 7: Puckar, underlägg och limburkar lätt tillgängliga när de behövs.

 

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se