Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

X1-01- Lampklämma till bänkfräsen

 

När jag höll på att fräsa ut stålhållare till svarvens snabbväxlare så råkade jag göra laxstjärtspåret lite för brett på en av dem. Vad göra? Kasta, njaej, visserligen behöver jag göra en ny stålhållare till snabbväxlaren, men jag behöver också ha en möjlighet att fästa en arbetslampa på min bänkfräs.

 

Ett mindre projekt och den här gången till bänkfräsen för omväxlings skull. Det började alltså med en felaktig detalj som skulle bli rätt i sitt nya sammanhang. En före detta stålhållare ska bli klämma till en arbetslampa på fräsen.

 

  

Bild 1: Stålhållare

 

Just det, dela stålhållaren i två delar och sätt dit två styrpinnar och en låsskruv med mutter för åtdragning så har jag en bra klämma jag kan nypa fast på fräspelarens laxstjärt. En liten vinkel på sidan motsatt klämskruven blir fäste för lampan. Den IKEA-lampa jag har fått tag i har en fot som är precis lagom stor att passa.

 

 

Bild 2: Den delade stålhållaren

 

Här har jag delat stålhållaren, fått till två styrpinnar och spännskruven. Nu dags att tillverka den lilla vinkeln som lampan ska sitta på. Jag ville ha lampdelen avrundad så att den passar lampan och det ville jag göra i fräsen, men för att få till det på ett säkert sätt så behövdes en stabil centrumpinne på något sätt.

 

Jag tog en bit rundstång och gjorde ett 6 mm hål i centrum. Det blir mitt vridcentrum. För att undvika att hela grejen roterar under tiden jag fräser ut avfasningarna så borrade och gängade jag ett grunt hål vid sidan av centrumpinnen och med samma diameter. I hålet skruvades sedan en liten kort styrskruv in, funkade mycket bra.

 

  

Bild 3-5: Vridcentrum

 

När det var gjort vände jag på det hela, tog ur styrskruven och satte fast vridcentrum ordentligt i frässkruvstycket. På centrumpinnen trädde jag det blivande lampfästet och låste det hela med en nylocmutter.

 

 

Bild 6: Klart för fräsning

 

Höll lampfästet ordentligt med en svetstång och rundade av vinkeln enkelt som synes. Jag hade dessförinnan gjort ett sågskär för att göra det lättare för fräsen. När fräsningen var klar sågades den onödiga delen av vinkeln bort och vinkeln färdigbearbetades till mått.

 

 

Bild 7: Det färdigavrundade lampfästet

 

Fästet passade mycket bra mot klämman och det är nu dags att göra låsmuttern. Jag ville inte bara ha en lettrad mutter då jag tycker att man lätt tappar greppet med olja på fingrarna så jag gjorde tre små pinnar till muttern istället.

 

Bild 8: Låsmuttern.

 

Dags att montera ihop det hela löst för att se att det passar. Det gör det och ser ut som följer.

 

 

Bild 9: Ihopsatt utan lampa.

 

Nu fästs vinkeln till lampan på motsatt sida mot låsmuttern, men bara med en skruv i centrum. Det räcker eftersom vinkeln får stöd från fräspelaren och inte kan rotera. Jag valde att montera lampfoten så att kabeln går ut mot fräspelaren för då är det lättare att styra den och undvika att en kabelslinga fastnar i något den inte ska fastna i. Provmonteringen nedan visar att det hela funkar mycket bra. (Bättre bild kommer.)

 

Bild 10: Monterad på fräsens vänstra sida.

 

Genom att svanhalsen är såpass lång på IKEA-lampan så räcker den väl till för att styra in i rätt vinkel. Ljuset kommer från en lysdiod med låg energiåtgång men bra ljusutbyte. Finessen med att placera lampfästet med bara en skruv blir tydligt när vi flyttar lampan från vänstra till högra sidan av pelaren. (Bättre bild kommer.)

 

Bild 11: Monterad på fräsens högra sida.

 

Fästet är lossat och vridet 180 grader och låst igen. Nu kan lampan monteras till höger istället vilket gör att man alltid kan placera ljuset så att det hjälper.

 

Som sagt, man behöver inte alltid kasta det som först synes ha blivit fel. I det här fallet blev det istället ett nytt nyttigt tillbehör med stor flexibilitet.

 

 

Vidare utveckling

 

Kommen så här långt med lampklämman så slår det mig att den kan bli ännu mer användbar.

 

Det är ofta bra att ha en fast punkt på fräsen att montera mätklockor eller kylmunstycken. Genom att byta lampfästets skruv mot en stång som både är skruv och har en 8 mm pinne så kan även den funktionen fås till. Lampfästets låsskruv skulle då se ut så här.

 

Skiss 1: Nya fästskruven med 8 mm pinne.

 

Jag valde just 8 mm då det är den dimension mina andra mättillbehör har, både universalleder, klämmor och mätklockor.

 

 

Mera färdigt

 

Fick en stund över i verksta´n så jag kunde avsluta hela det här tillbehöret genom att göra den skissade nya fästskruven. Det visade sig att M6-delen bara ska vara 17 mm lång, och tvärhålet ska vara 4 mm men i övrigt stämmer måtten.

 

När det hela blev klart och ihopmonterat så ser det ut så här från högersidan:

 

 

Bild 12: Lampa och mätklockefäste på höger sida om pelaren.

 

... och så här från vänstersidan:

 

 

Bild 13: Lampa och mätklockefäste på vänster sida om pelaren.

 

 

Därmed är hela det här tillbehöret klart för användning på alla sätt.

 

/Peter

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se