Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Dåseberga Järnvägar SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 

Projekt MJ04 - Dubb med Lösa Spetsar

 

Ibland funkar det inte med varken den fasta eller den rörliga dubben till MJ-189an. Jag fann skisser på en lösning i boken Unimat 3 lathe accessories av Bob Loader och jag tillverkade dessa mycket användbara detaljer.

 

Boken ingår i Workshop Practice Series med nr 33 och innehåller flera mycket användbara ideer och lösningar.

 

 

Det jag gjorde som skiljer från skisserna i boken är hylsan till det hela som inte har ett skaft utan skruvas på dubbdockan istället. Det hela ser ut så här.

 

 

Resultatet blir detsamma men för mig så känns det säkrare att hylsan när fastskruvad. Jag kopierade helt enkelt utseendet inne i en av chuckarna, gjorde en lagom tjock mellanvägg och sedan ett hål med samma diameter som den ordinarie dubbdockans spindel, se ritningen nedan.

 

 

I övrigt har jag följt skisserna i boken även om mina mått inte alltid följer bokens. Det beror lite på det material jag hade till hands vid tillfället. I bilden nedan ser vi de olika delarna.

 

 

I övre raden till vänster ser vi min version av hylsan. I den finns tre kullagerkulor som lagring. Därnäst kommer en rördubb och en tryckplatta. I raden under ser vi från vänster den vanliga rörliga dubben, den fasta dubb som följde med maskinen, en av mina extra vanliga dubbar, en så kallad halvdubb och till sist en dubb med dubbhål för att stöda långa smala stycken utan att behöva borra dubbhål i ändarna.

 

Ovanför syns trästället jag gjorde för att hålla ordning på alla smådelar. Mycket trevligare så.

 

 

Ett väl fungerande tillbehör färdigt för användning.

 

/Peter

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se