Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Dåseberga Järnvägar SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner 
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 

Projekt C02 - En plats för chucknyckeln

 

De flesta människor har till vana att lägga saker på bestämda ställen. När det gäller att lägga chucknyckleln åt sidan vid svarvning har den en tendens att hamna ovanpå spindeldockan. För mig är det den naturliga platsen och jag har gjort så så länge jag kna minnas. Nackdelen är att min C3-a hindrar inte nyckeln från att glida av och hamna antingen på golvet eller i spånpannan. Lika irriterande var gång det händer.

 

En dag bestämde jag mig för att nu räcker det och det är dags att göra något åt det. En enkel bricka blev lösningen. Jag plockade fram en bit 1 mm stålplåt ur bra-att-ha-lådan och sågade den till rätt storlek så att den precis passade uppe på spindeldockan.

 

 

Efter att ha kontrollerat att alla vinklar var rätt böjdes kanterna upp. I det här stadiet är det mycket bra att ha gjort ett litet hål i varje vikhörn som guide för att placera plåten rätt. Böjen är 90 grader och efter att alla fyra sidorna böjts upp får vi en låg bricka. Hörnen kan nu antingen svetsas ihop, eller bara vara som de är eftersom tjockleken på plåten gör det stabilt nog ändå. Jag fyllde hörnen med lite Plastic Padding för att göra dem lite mindre vasskantade.

 

När Plastic Paddingen hade härdat tvättade jag av alltihop och målade brickan i maskinens och min verkstads färg (röd). När allt var torrt fäste jag brickan med sex dubbelhäftande kuddar och måttade in brickan på spindeldockans översida. Klart! Avslutningsvis lade jag en bit antiglidmatta av samma sort som används i kökslådor för att dels minska risken för grejor att glida runt i brickan och dels minska ljudet från rasslande grejor.

 

 

Sådana här små enkla saker har visat sig vara högst användbara och till stor hjälp. Den utgör nu en bra plats för både chucknyckel och de extra backarna till 3-backschucken.

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se