Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Dåseberga Järnvägar SDJ
    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 

Projekt C03 - Arbetsbelysning

 

Bra arbetsbelysning är ett måste, då undviker man lättare de små fadäser som inträffar på grund av dåligt ljus. Men maskinbelysning tenderar att vara dyrt, så när jag sprang på några LED-lampor på IKEA så slog jag till och gjorde den här varianten av arbetsbelysning till min C3 maskin.

 

Jag utgick alltså från en vanlig IKEA-lampa med svanhals som den på bilden nedan.

 

 

Det är en lågvolts LED-lampa i den vilket gör den både smidig och okänslig för vibrationer och stötar, något som är viktigt för maskinlampor. Jag tog bort foten, eller rättare sagt satte inte dit den från början, utan gjorde en liten aluminiumvinkel att fästa armen i istället. Vinkeln ligger ovanpå fotens täckplatta i bilden.

 

 

Hålet i mitten på vinkeln ska inte användas. En skiss på det lilla fästet finns nedan. En enkel aluminiumbit från skrotlådan kom till användning.

 

 

Alla mått i mm.

 

Med armen fastsatt i vinkeln är vi redo att montera det hela på svarven. Två M4-hål har borrats och gängats för infästning på stänkskyddet.

 

 

Så var ska jag fästa lampan på svarven? En stunds funderande och jag bestämde mig för att sätta lampan lägst ut till höger vid dubbdockan. Där bör den vara minst ivägen och når ändå fram ordentligt för att lysa upp där jag vill. En tejpbit gjorde det lättare att märka ut för hålen och hindrar minskar dessutom risken för att borren vandrar iväg från rätt plats.

 

 

 

Med hålen på plats var det bara att montera det hela och nu har jag ett bra arbetsljus som jag kan rikta dit jag behöver det, när jag behöver det.

 

 

En eftermiddags arbete resulterade i ett nytt mycket användbart hjälpmedel som kommer att underlätta annat arbete framigenom. Rekommenderas!

 

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se