Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Dåseberga Järnvägar SDJ
    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 

Projekt C08 - Uppgradering av Sadeln

 

Efter att ha använt min C3-svarv ett tag så märktes att det ofta kom in svarvspån i kugghjulen till sadelförflyttningen. Dessutom hade handtaget blivit av med gängorna till själva veven så att ett nytt handtag var nödvändigt. Droppen som fick det att komma igång var att undre halvan av matningsmuttern föll av bara så där.

 

Alltså av med sadeln för att fixa det som behövdes. Först fick kugghjulen en skyddande plastskiva. Denna hindrar att svarvspån kommer i kläm och stoppar handmatningen. På bilden nedan ser vi det nya skyddet på plats.

 

Bild 1: Baksidan av sadeln på C3-an

 

Jag var tvungen att svarva av en liten mm från båda kugghjulen så att de inte skulle skava på plastskivan. På bilden ovan ser vi också att det fortfarande sitter två brickor som håller styrskenan för ledarskruvsmuttrarna, den återkommer vi till längre ner.

 

Bild 2: Uppsättning för borrning av låspigg till styrskenen

 

Bild 2 visar att nu har de två brickorna bytts ut till en hel skena för att hålla styrskenan bättre på plats. Samma skruvhål som innan används och den nya skenan löper hela bredden. Ett litet hål för en låspigg ska hindra att styrskenan kan ramla av om skruvarna släpper.

 

Som avslutning på uppgraderingen så fixades ett nytt matningshandtag, denna gång i metall för att vara mer hållbart. Det nya handtaget har också fått en skalring för att underlätta mer noggranna jobb.

 

 

Bild 3: Den renoverade sadeln åter på plats med nytt handhjul och bättre funktion.

 

Här ser vi det återmonterade och ny väl fungerande sadeln med sitt nya handtag. Diametern på det nya handtaget är aningen mindre än det var i original vilket egentligen bara är en förbättring då risken blir lite mindre att man rubbar inställningen av tvärslidens handtag av bara farten. Dessutom passar det bättre med ett metallhandtag i maskinens färg tycker jag.

 

Den här uppgraderingen gjorde stor nytta för maskinen.

 

 

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se