Hem


    Introduktion


    Nyheter


    Parkförvaltningen


    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ

        Slötorp-Dåseberga 1.0
        Slötorp-Dåseberga 2.0
        Transoceans Fartyg
        Husen kring banan
        MJ-Projekt


    Dåseberga Mek. Werkstad


 

 



Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

 

Bygglogg - Övningsfältets Skolhus

 

Som sagt, i ena hörnet av anläggningen finns övningsfältet och där ingår ett skolhus. Huset är byggt i så kallad Plattenbau-teknik, alltså elementhusbygge i betong precis som våra miljonprogramsområden.

 

 

Utgångspunkt 

Övningsfältets skolhus är alltså ett elementbygge, något som passar bra att genomföra med hjälp av vanliga styrenplastark och limma ihop med vanligt plastlim. Huset ska stå inne i hörnet av anläggningen direkt mot fonden som då behöver få lite bakgrund också, och sedan ska det finnas lite miljö runt omkring för att göra det hela helt komplett. Vi börjar väl med bakgrunden.

 

 

 

Bilden ovan visar bygget när det hunnit så långt att jag kände för att prova det kommande utseendet. Den huvudsakliga trädlinjen är ditmålad, underlaget är preparerat och utplacering av gatlyktor pågår tillsammans med prov av förvaltningsbyggnadernas placering. Inne i hörnet lurar ett skolhus i vardande som en grundmålad grå betongkloss med hål i. Resten av anläggningen har väl kommit ungefär hit i bygget också, men nu koncentrerar vi oss på skolhuset.

 

Plattenbaubygge 

Har man mitten/sent 1960-tal och framåt som "värld" så passar ett sådant här hus in bra. Rivningsraseriet hade börjat och nu skulle det byggas utav bara attan. Miljonprogrammets dagar satte startpunkten i Sverige såvitt jag förstår. Då blev det plötsligt på modet att bygga hus av alla de slag av förtillverkade betongelement, s k Plattenbau. Idéerna kom väl från olika håll från början , både England och Nederländerna figurerar i olika uppgifter, men realiserades uppenbarligen i Tyskland (både öst och väst) för att snabbt återställa efter VK2.

Tekniken med standardiserade byggelement gjorde att man kunde bygga bostadshus (miljonprogrammet t ex), Köpcentra, Skolor, Kaserner, ja allt möjligt egentligen på kort tid. Nackdelen var väl den monotona betongråa färgen, men det försökte man fixa med att variera färger och tillsatta dekorativa former.

Enligt Wikipedia utgick man från ett rastersystem med grundmodulen 100 mm och grundrastret 12 moduler (= 1,2 m). Avstånd mellan systemlinjerna (= n x 1,2 m) på ett basraster av 6,0 x 6,0 m. Det blev lätt att skissa nya byggnader med utgångspunkt från ett vanligt rutat block där varje ruta fick vara lika med en grundmodul.

 

Plattenbau är därmed behändigt för modellbyggeri där det bara handlar om raka former och enkla block. Går att göra med nästan vilket material som helst och är perfekt för kartongbygge! För den som hellre vill bygga med plast så har PIKO ett antal plattenbau-hus byggda på WBS70-standarden, se:

 

http://www.piko.de/produkt_db/check.php?page=shop&grand_id=5&parent_id=1&child_id=8

 

Där finns i alla fall fyra olika varianter, eller som hos eeDesignz nedan som har modulerna i laserskuren kartong att variera helt efter eget huvud. Med eller utan balkonger och andra smådelar.

 

http://ee-designz.de

 

Mera info kring Plattenbaubyggen hittar man på Wikipedia, surfa på Plattenbau.

 

Men utan ritning går det inte att bygga hus, så det får bli det första som kommer fram.

 

 

Bild 2: Grundmåtten på skolhusbygget.

 

Nog pratat om utgångspunkten och -materialet, dags för bygge.

 

 

Från ord till handling

Med rintningen utskriven från datorn i rätt storlek och tejpad på ett 1 mm plastark gjorde jag små hål i hörnen på varje öppning i väggytan och sedan större hål med en håltång. Öppningarna togs därefter ut och plattskarvarana markerades med ordentliga ritsar.

 

 

Bild 3: Framsidan på gång.

 

När alla öppningar var klara så filades de rena och jämna, och plattskarvarna gjordes lite övertydliga för att bli rätt på slutet. En första omgång grundfärg dolde de värsta missarna.

 

 

Bild 4: Den färdigutskurna framsidan.

 

So far so good, vi behöver lite till och det ska inte bara vara en platt fasad utan lite av djupet behöver tillkomma också. Ungefär en halv "elementhöjd" djup blev väggen in mot bakgrunden och på insidan byggde jag upp de olika våningarna och väggarna med samma 1 mm plastark. Inte vackert men funktionellt som man säger.

 

Men det är inte bara fasad som ska till, det ska finnas lite mer så att illusionen av en större byggnad går fram rätt. Det görs på enklaste sätt genom att skapa våningsplan och väggar på baksidan av fasaden tillsammans med lämpliga stöd.

 

 

Bild 5: Insidan på skolhuset på gång.

 

Fortsättningsvis ska fönsterbågarna monteras på insidan till alla fönster och dörren och sedan ska det bli en lämplig basfärg på det hela. Som syns i överkant av bilden så är det platt tak som gäller på den här sortens bygge, något som utnyttjas på skolhuset för att sätta upp antenner av flera olika slag.

 

När alla fönster och lite till är klart så ser det mer ut som ett hus. Trappan den första halvvåningen var kanske inte alltid vanlig i Sverige som generell del, men här på övnmingsfältet så sparade man på urgrävningen till halva djupet. Det skulle vara ett budgetbygge, det var bestämt.

 

 

Bild 6: Stommen till huset börjar bli klar.

Arbetet fortsätter med att färdigställa fönstren och lägga till det som saknas av de stora delarna på taket, bland annat. Sedan är det dags för färgprov på fasaden. Det ska vara en sandfärg men något gråsjaskig för att det ska se rätt ut. Första provet med sandfärg från Panduro.

 

 

Bild 7: Fönster m m klara och taket grovavslutat samt första färgprovet.

 

Det blev för glittrigt med Pandurofärgen. Det blev en konstig halvblank lite plastig yta också som inte faller mig i smaken. Det får bli något annat. Jag provade med att lägga på ett relativt flödigt lager färg och sedan strö lite fin NOCH-sand över det hela för att göra fasaden verkligen grusbelagd. Får se vart det tar vägen.

 

 

Bild 8: Sand istället för färg på fasaden, på samma sätt som i verkligheten.

 

Med sand blev det faktiskt mycket bättre. Enda nackdelen är att sanden har fel färg så jag behöver lägga på ett färglager ovanpå. Det är också bra för fixeringens skull. Så slipper jag ha sand rasslande överallt sedan.

 

 

Bild 9: Nymålad fasad.

 

Det blev bättre. Dessutom bättre i verkligehten än på bild. Mycket trevligt! Här har också entrétaket kommit på plats så nu börjar det se verkligt vettigt ut. Nästa moment blir att börja detaljera utsidan så långt det passar innan det är dags för insidan och desss inredning. Det ska bli trappräcken, kablar efter väggarna med mera.

 

 

Bild 10: Nu med detaljer.

 

Trappräcken som sagt och stuprör från entrétaket, kablar och kopplingsboxar på gaveln och i ena hörnet på långsidan. Höälften är el, men resten är telekopplingar för övningsändamål. Här kan anslutas tillräckligt med telekommunikation för en rörlig milostab.

 

 

Bild 11: Utsidan färdig med grunddetaljerna.

 

Nu har även detaljerna fått färg. Entrédörren som faktiskt var av trä har fått sitt handtag, kopplingsboxar etc har blivit grönmålade och det ahr tillkommit ett kort antenntorn på taket för de olika antenner som krävs. På toppen av tornet sitter en liten röd lampa för att varna helikopterförarna om husets verkliga höjd. Redan har det tillkommit en större antenn för mikrovågskommunikation dessutom.

 

 

Bild 12: Fasaden vädrad och mer antenner.

 

Dessa plattenbauhus med sin grova yta blev relativt fort ganska skitiga. Det fastnade i den grova ytan och just det försökte jag efterlikna. Försökte skapa en svartdammig yta genom att skrapa lätt med en vanlig blyertspenna. Jag märkte att det bara kom blyerts på "topparna" av gruset så jag smetade ut det med fingertoppen och det blev ganska OK tyckte jag.

Sedan var det dags att fixera det hela och jag tog fram matt transparent Humbrol-lack och började blaska på, OJ vad det plötsligt såg ut. Det verkar som blyertsen gav mer färg genom laveringen med lacken och det sögs fort in i den grova ytan. Det blev faktiskt rätt bra på slutet om man jämför med hur hus i verkligheten ser ut. De ÄR skitiga på ett flammigt sätt allt efter hur det sugs in i den grova ytan. Jag nöjer mig med et här.

 

Dags för lite insiderjobb, det vill säga målning och detaljering på insidan av huset.

 

 

Bild 13: Så vänder vi på steken ... och fortsätter på insidan.

 

Först, innan fönsterglasen kommer på plats, så behöver tak, väggar och golv få lite färg. På bilden ser vi att tak och väggar i skolsalarna har fått en lagom tråkbeige färg och golvet den traditionella gråmelerade färgen. Den färgen återkommer också på trapphusets golv, där taket har samma beige färg som salarna medan väggarna har en djärvt blek grönblå färg.

 

Kommer att lägga ett lager till innan fönsterbänkar och gardinlist kommer upp och glaset kommer i fönstren. Sådär, färgen torr, tid för mera bygge. Först sattes det in fönsterbänkar och en gardinkornisch för att få en gardinremsa en bit ur från fönstret så småningom. Syns kanske dåligt när det ännu är vitt på vitt.

 

 

Bild 14: Insidan målad och detaljering påbörjad.

 

Dessvärre syns bara kornischerna och den blanka färgen i trapphuset ska bli mattlackad för säkerhets skull. Insidan är ännu inte så välmodellerad. Nåväl, innan jag sätter dit fönsterglasen så ska en sak till göras. Jag lade huset på ett tomt plastark kant-i-kant med källaren och en sida för att rita av yttermåtten.

 

Med en blyertspenna markerades sedan insidan av "rummen" innan huset lyftes från plastarket.  Sedan skar jag ut hela baksidan och drog ut alla rumslinjer.

 

 

Bild 15: Den blivande baksidan med rumslinjerna utritade.

 

Härnäst ska det limmas på en liten platta i varje rumshål för att bilda bakvägg och på den kan jag dekorera och göra en miljö som är synlig genom fönstren. Hela plattan med dekor ska sedan skruvas fast så att det blir ljustätt bakåt, därmed finns också möjlighet att göra service om så krävs.

Det är så långt jag kommit just nu.

 

 

Fortsättning följer ...

Eftersom det här är en bygglogg så kommer innehållet att uppdateras efter hand som arbetet framskrider.

 

Återkommer!

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se