Hem


    Introduktion


    Nyheter


    Parkförvaltningen


    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ

        Slötorp-Dåseberga 1.0
        Slötorp-Dåseberga 2.0
        Transoceans Fartyg
        Husen kring banan
        MJ-Projekt


    Dåseberga Mek. Werkstad


 

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Expressbolagets Paketbil

 

Med introduktionen av Volvo Duett av olika modeller så blev det också möjligt att göra den som en liten lastbil eller paketbil. Som paketbil blev den rätt populär och bland annat Expressbolaget i helsingborg hade minst en sådan paketbil.

 

 

Utgångsmaterialet 

Som underlag och utgångsmaterial till paketbilen valde jag en av de Duettmodeller som finns tillgängliga. Den sågades av strax bakom förardörren samt strax framför bakdelen. På så vis får vi rätt baksida på hytten med minsta möjliga jobb. På bilden nedan har hytten limmats ihop, skarvarna spacklats och en lämplig bit nytt chassi har limmats på plats av plasticardremsor.

 

 

Mycket av bygget går på känn och placeringen av chassits tvärbalkar är gjorda efter vad som syns på olika foton. Efersom jag ville ha den som en vanlig paketbil så valde jag grönt som nog verkar vara standardfärg på större och mindre lastbilar vid tiden. Det var i alla fall den färgen som Expressbolaget hade på sin tid.

 

 

Första lagret fär pålagt och jag använder plastasken som målarstativ. Det tillkom fler lager färg vartefter. Ett litet flak behövdes också. Storleken måttades in från foton precis som chassibalkarna. Resultatet blev rätt OK.

 

 

 

Glittret i bilden är svårt att komma förbi när blixten på kameran slår till. En bild snett bakifrån (nedan) visar att det inte är någon stolpen kvar i bakfönstret. Den här modellen hade inte delad bakruta och därför togs det bort när baksidan sågades av.

 

 

 

Sista förberedelserna för slutmålning. Det mesta är annu så länge bara provmonterat för att se att det går ihop rätt. Ser att jag kladdat lite för mycket runt strålkastarna, ska åtgärdas före slutmålningen.

 

 

Bilden snett framifrån visar det karaktärisktiska duett-åickup-stuket. Hytten verkar nästan fär stor i förhållande till lastytan, men så var det. Duetten var inte någon stor lastbil, bara väldigt praktisk för stora otympliga paket och snabba leveranser in på smågator.

 

 

Här ser vi paketbilen i sitt färdiga tillstånd, pakerad framför husen i HSB-kvarteret. Kanske leverans till konsumbutiken eller lek och hobby-affären måhända. Vi låter kameran glida ut lite så perspektivet blir lite större.

 

 

Ser bra ut eller hur? En paketbil är inte så svår att göra, bara man vågar såga lite i en Duett. På flaket ligger en säckkärra, allt bra att ha till hands. Saknas gör fortfarande Expressbolagets logga på dörrarna men det kommer om ett tag.

 

Återkommer!

 

 

daaseberga.se © 2012 - - • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se