Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Projekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 



Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Renovering av Bärnstenshalsband

 

I gömmorna fanns ett äldre bärnstenshalsband som en gång hade gått sönder. Pärlorna hade trätts upp på en pärltråd, emn jobbet var inte avslutat. Alltså dags att göra det nu!

 

Bärnsten är ju ett naturmaterial som sedan mycket länge använts som smyckesten. Bärnsten har vanligen en färg från honungsgul till djup konjaksfärg. Just detta halsband har den djupa färgen.

Bilden nedan visar halsbande upplagt på ett pärlbräde. Ett sådant är en stor hjälp för att hålla reda på pärlorna, särskilt om halsbandet som här innehåller olika stora pärlor.



 

Förutom halsbandet och pärlplattan så behövs lite mer material innan vi börjar trä om. Bilden nedan visar från vänster till höger det som ytterligare behövs.

- Den lilla asken innehåller något som kallas French Wire vilket är en tunn spiral som används för att förstärka och skydda pärltråden i ändarna.

- Därnäst kommer bindöglor, Dessa används för att koppla ihop de olika delarna i halsbandet.

- Tredje påsen innehåller ett Springringslås, och slutligen

- den fjärde påsen innehåller en längd med Ärtlänk som kommer att var den del av halsbandet som finns runt nacken.

 

 

I det här fallet använder jag alla metalldelar i förgyllt sterling silver då den guldgula färgen passar extra bra till den djupa bärnstensfärgen - enligt mig. Till detta, utanför bild, kommer också en bärnstensfärgad pärltråd ca 0,9mm tjock för hålen i pärlorna är stora.

 

Lite verktyg behövs också. Jag valde ut dessa.

 

Pärlsaxens form gör det lätt att komma i i små utrymmen och klippa. Limmet är ett speciallim för pärlor. Pernålen är hemmgjord av en bit aluminium som fått form i svarven och ett hål för en stoppnål. Till sist är Pärlbrädet ett mycket bra tillbehör vid pärljobb. Maerialet finns på ett ställe och det är lätt att hålla reda på olika storlekar och att antalen blir rätt på båda sidor om mitten.

Men nu över till renoveringen.

 

Trä om ett halsband


Följande beskriver steg för steg hur jag gjorde för att trä om det här halsbandet. Principen lär vara densamma för andra halsband.

 

Börja med att lägga upp de pärlor som ska bli halsbandet på ett pärlbräde. Pärlbrädet hjälper till med att hålla reda på pärlstorlekar om man har ett Graderat halsband. Ett graderat halsband har olika stora pärlor som vanligen minskar ju längre ut mot låsändan man kommer, som på bilden nedan.

 



 

Ta också fram det övriga materialet som behövs för renoveringen.

  • Klämdobbar för ändavsluten,

  • Pärltråd i lämplig färg

  • Mellanringar av lämplig storlek

  • En bit kedja och ett lås


För detta halsband valde jag bärnstensfärgad pärltråd och förgyllda sterlingsilverdelar då guldfärgen passar bäst mot bärnstenen.

 

1 - Trä Halsbandet


 

Börja med att göra den ena avslutningen på halsbandetgenom att trä pärltråden genom en pärla. Pärltrådens ända har en liten nål av tvinnad metall som hjälper till i trädningen.

 



Dra igenom tråden för att skapa fästpunkten för kedjan. Det kan göras på två sätt. Det ena är att klippa en cirka en cm bit av trådskyddsspiralen och trä tråden genom den.

 



 

Trä sedan tråden tillbaka genom pärlan. Då har man skapat en slitstark ögla invid första pärlan.

 



 

Den andra metoden är att istället trä pärltråden genom en klämdobb.

 



 

Börja med att trä tråden genom dobben och säkra den. Säkringen görs genom att göra en 8-knut, dra åt och limma knuten. Vik sedan ihop dobben och kläm den runt knuten.

 



 

Då har vi skapat den ena säkra ändan av halsbandet och nu är det dags att trä på pärla efter pärla enligt den plan som lagts ut pärlbrädet. Gör en knut intill klämdobben för att skydda pärlan från skav av metallen. Trä sedan en pärla på tråden och för den ända in till knuten vid dobben.

 



 

På det här sättet kommer en knut på var sida om pärlan att dels skydda pärlorna från skav och dels kommer inte hela raden av pärlor att trilla ur om halsbandet går av.

 

När pärlan har kommit på sin plats ska det göras en knut till. Den knuten är en vanlig "enkelknut" eller överhandsknop som den också heter. Gör först knuten löst på tråden. Stick sedan in pärlnålen i knuten som på bilden nedan.

 



 

För sedan knuten med nålen mot pärlan. Genom attt nålen är blank och slät så kan knuten liksom flytta sig när man flyttar på nålen. Se till att knuten hamnar intill pärlan innan knuten börjar dras åt.

 



 

Dra ut nålen ur knuten och dra åt det sista med hjälp av en pincett som "flyttar" knuten mer mot pärlan samtidigt som man drar åt knuten.

 



 

Det gäller att knipa lagom hårt med pincetten samtidigt som man flyttar knuten mot pärlan. Det lär man sig dock snabbt. Så har man då fått en snygg knut intill pärlan.

 



 

Då är det bara att fortsätta på samma sätt med pärla efter pärla till alla pärlor år monterade i den ordning man valde på pärlbrädet.

 



 

Avslutningsvis så knyter man in en klämdobb även i slutändan på samma sätt som när man började. En 8-knut som limmas och kläms fast i dobben och själva trädningen av halsbandet är klart

 



 

Då ser det färdigträdda halsbandet ut så här i sin helhet upplagt på pärlbordet.

 



 

 

2 - Komplettera med kedja och lås


 

Som avslutning av arbetet med renoveringen behöver vi komplettera med en lämplig kedja och ett lås så att halsbandet går att ha på sig utan att trä det över huvudet. Det material som behövs är:

 

  • 4 st mellanringar

  • 1 st lämplig längd kedja (jag valde en ärtlänk)

  • 1 st lås (jag valde en springring)

 

Börja med att fästa en mellanring i den ena av halsbandets klämdobbar. Öppna ringen försiktigt med en tång, trä den i klämdobbens öga och i ärtlänken. Stäng sedan mellanringen så att den låser ihop de två delarna.

 



 

Nu är det dags att bestämma hur långt halsbandet ska komma ner på bröstet på bäraren. Genom att inte klippa av länken kan man enkelt trimma längden genom att justera på personen i fråga (om personen finns tillgänglig vill säga). Kan man inte prova längden får man gå på standardmått.

 



 

När det gäller ett pärlhalsband som detta med bärnsten är det nog mest vanligt för kvinnor och då är en längd på ca 50 cm en lagom längd.

 

Lägg ut halsbandet på bordet och sträck ut det så att det ligger rakt tillsammans med kedjan. Mät ut längden 50 cm och klipp länken där. Koppla ihop länken med den fria ändan av halsbandet med en mellanring. Då har vi ett helt slutet halsband. För att montera låset så klipper vi upp lämken i dess mitt så att två lika långa bitar sitter fast vardera ändan av halsbandet. montera nu en mellanring i den ena sidans länk och stäng den. Montera även en mellanring i andra sidans länk men trä den också genom den lilla öglan i springringslåset. Stäng därefter den mellanringen också.

 



 

Nu är bärnstenshalsbandet omträtt med ny pärltråd och kompletterat med lite förgyllda silverdetaljer för att få ett nytt liv som halsband igen. Det förut trasiga halsbandet har återfått sin glans och kan användas när tillfälle ges. Slutresultatet ser ut så här.

 



 

Som synes fick jag en ensam liten pärla över. Den monterade jag på en liten trådbit och fäste i mellanringen vid låset som en liten kläpp i nacken på bäraren.

 

Det här är inte svårt och tar inte lång tid, men det ger så mycket tillbaka när det nlir klart och ett gammalt halsband blir som nytt. Observera att trä om ett halsband som använts flitigt är en bra försäkring för att inte tappa det eller förlora pärlorna.

 

 

Liten Svensk-Engelsk Ordlista


 

Avbitartång (Side Cutter), en vanlig sidavbitare

Bärnsten (Amber), en mjuk natursten i gruppen halvädelstenar

Klämdobb (Clamp Double), en del för koppling mellan tråd och länkKlämdobb (Clamp Double), en del för koppling mellan tråd och länk

Mellanringar (Jump Rings), används för att koppla ihop olika delar

Pincett (Tweezers), en stadig pincett som inte viker sig så lätt

Pärlbräde (Pearl Board), ett planeringshjälpmedel för halsbandsarbeten

Pärllim (Pearl Glue), ett speciallim för pärlor

Pärlnål (Pearl Needle), en stoppnålsliknande nål på skaft

Pärltråd, Pärlsilke (Bead Thread, Pearl Silk), särskild tråd som används för just halsband med pärlor

Spetstång (Long Nose Pliers), en vanlig näbbtång men med släta käftar

Springring (Springring), en typ av lås

Trådskydd (French Wire), används som slitskydd för tråden vid första och sista pärlan

 

Instruktionen med text och bilder är sammanställd av Peter Estelius under renoveringsarbetets gång.

 

 

Ett enkelt projekt med stor nytta har blivit klart.

 

Lycka Till!.

 

/Peter

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se