Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Projekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Gör en Enkel Filnagel

 

En filnagel är ett av de viktigare verktygen eller tillbehören i en silversmidesverkstad. Filnageln är det stöd man använder både vid tillfilning och sågning av material. Även om filnageln är ett viktigt verktyg så är den också mycket enkel att tillverka själv utan större kostnad.

 

En träbit, en borr och en såg är egentligen allt som behövs för att göra en filnagel. Materialet bör dock vara ett hårdare träslag som t ex Ek eller Ask. Eftersom filnageln används flitigt så blir den också rejält sliten med tiden och kan behöva bytas ut då och då. Då är det ju bra att den är så lätt att tillverka till en liten kostnad.Filnageln spänns fast i bordsskivan med en enkel tving som träs genom ett av hålen i nageln. Det gör det enkelt att byta sida och att ta med sig filnageln om man vill vara på olika platser och arbeta. 

Filnageln har två arbetsytor, en som lutar mot personen och en som är horisontell. Den lutande arbetsytan används huvudsakligen vid filning och den horisontella ytan huvudsakligen vid sågning.

Att den lutar mot personen gör att filarbeten blir mer bekväma och man har bättre kontroll på arbetsstycket. När man sågar däremot, så vänder man den horisontella ytan upp då den ger bättre stöd vid sågning. En gildsmedssåg arbetar med drag så att man håller sågen verikalt och drar klingan genom arbetet uppfrpn och ner. Den horisontella ytan ger då ett bättre stöd vid det arbetet.

 

   

Lutande filyta och Horistonell sågyta.

 

Gör din egen Filnagel


Till min filnagel använde jag en bit 75x21 mm planhyvlad ek som jag hade i bra-att-ha-lådan. Måtten till filnageln är:

 

Steg 1 -Såga till filnagelns yttermått enligt skissen ovan och märk ut för de två hålen. Märk ut de tunna delar som ska sågas bort på filnagelen insida mot arbetsbänken.

 

Steg 2 - Borra hålen med ett 14 mm borr och såga bort de överflödiga delarna från filnageln. Slipa sedan av de borrade och sågade ytorna för att undvika flisor i fingrarna.

 

Steg 3 - Såga ut det trekantiga urtaget i filnagelns framkant, det är frigången för sågen.

 

Steg 4 - Slipa av alla kanter och runda hörnen så är filnageln vänligarae mot fingrar och knogar.

 

Steg 5 - Fila nu upp hålet i den del av filnageln som går in över arbetsbordet så att det blir ett ovalt hål för att få igenom tvingen som håller filnageln i arbetsbänken.

 

Nu är Nu är filnageln i princip färdig och kan direkt användas för sitt ändamål. Att måla eller lacka den är inte nödvändigt, färg eller lack skulle ändå skavts av rätt fort.

 

 

Ett enkelt projekt med stor nytta har blivit klart.

 

Lycka Till!.

 

/Peter

 

Ett enkelt projekt med stor nytta har blivit klart.

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se