Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Projekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Hopfällbart Bord till Grillen

 

I vår familj grillar vi en del under sommaren och ett avlastningsbord bredvid grillen gör väldigt mycket nytta. Innan vi hade bordet var det ett fasligt springande efter både det ena och det andra och prylar placerades där det fanns möjlghet. Inte särskilt rationellt och rätt osäkert i längden.

 

 

Så byggde jag Bordet


Bordet är ungefär lika högt som grillens skarv mellan lock och balja. I mitt fall blev det ca 80 cm. Höjden är precis lagom och det är lätt att hantera mat och tillbehör mellan bord och grill. Tittar vi närmare på bordet så valöde jag att använda ett saxbensunderrede för att få det ihopfällbart. Benen är lite drygt 100 cm långa men det blir ca 80 cm när saxen fällts ut.

Här ser vi bordet snett från ena sidan (utan grillen), ...

 

 

... och från den andra sidan.

 

 

Jag valde att sätta krokarna för tillbehör som tänger och vantar på sidan längst bort från grillen så att den värmetåliga delen är vänd närmast grillen.

 

Bordskivan är gjord av tv stycken 30 cm breda lamellimmade hyllplan som kapats ner till 45 cm för att passa kakelplattorna. Bitarna jag hade gjorde bordet ca 70 cm långt. För att få kakelplattorna i samma nivå som bordskivans yta så fräste jag ner den delen med min överhandsfräs. Vanliga 15x15cm plattor användes så ytan är 30x45 cm vilket verkar vara fullt tillräckligt. Som avslutning runt det hela limmade ocj skruvade jag en 15x45 mm foderlist.

 

 

Vänder vi på skivan så ser vi dels de tvärförstärkningar jag lagt in, samt de två stöden för benställningen. För att låsa beställningen på plats skruvade jag dit ett par vridbara vingar som vrids så att benen inte kan hoppa ur. Vänder vi bordet upp och ner så ser vi hur benen säkrats i sina fack och låsts med vingarna. Det röda bandet är en bit smalt spännband so håller benen samman i ett bra avstånd när man ska lägga på eller ta av skivan.

 

 

Lyfter vi av benställningen så ser den ut så här när det är utfällt.

 

 

... och så här när det fällts ihop.

 

 

Benställningen gjordes efter att bordskivan blivit gjord eftersom måtten på benställningen måste passa innanför bordets ytterkanter. Saxbenen är gjorda så att tvärslåarna medger att saxen slås ihop och mellan de övre tvärslåarna så fäste jag ett band för sammanhållningen skull.

 

Allt som allt ett litet men mycket behändigt avlastningsbord till grillen.

 

Grilla Lugnt!

 

/Peter

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se