Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Projekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Planteringslådor till Köksträdgården

 

Planteringslådor kan användas till mycket. Den här varianten kommer att användas till köksträdgården för odling av sådant som kräver rejält med jord för att rötterna ska må bra.

 

Härom året odlade jag både tomater och gurkor utefter planket i köksträdgården. Det gick bra och jag fick rätt bra med skörd. Tänkte därför ge både tomater och gurka bättre platser att växa än förra året. Både tomater och gurka tar gärna rätt mycket plats och ska helst ha bra med jord för sina rötter så två nya planteringslådor behövdes. Efter lite funderande blev lösningen att göra två lite större planteringslågor att placera vid sidan om dörren till boden i köksträdgården.Så där står de nu och väntar på plantorna som kommer att placeras ut efter att järnnätterna i början på Juni har passerat. Men låt oss titta lite närmare på hur jag gjorde de båda plateringslådorna.

 

Snickra Planteringslådor


Materialet jag tänkte använda mig av är värmebehandlat 22x95 trallvirkeför att undvika onödiga kemikalier i närheten av grönsakerna.

 

Jag bestämde mig för en enkel konstruktion av stående plankbitar, en gles botten och en prydlig ovankant. Målade i samma färgschema som resten av huset och när så färgen har torkat så ska det fyllas på med jord.

 

Bild 1: Planteringslådan som den blev

 

Lådan är liksidig och har måtten enligt skissen nedan. För hörnen sågade jag in bredden på fyra av hörnbitarna med 22 mm så att hörnen blev 95 mm breda åt båda hållen. Efter målning syns inte den justeringen.

 

Bild 2: Måttskiss

 

Följande material och verktyg använde jag:

 • ca 16 till 18 löpmeter 22x95 mm värmebehandlat virke

 • 1 flaska Utomhus trälim

 • 1 paket Trallskruv eller motsvarande med försänkt skalle 40 mm långa

 • Markduk till insidan

 • Utomhusgrundfärg för trä (eventuellt)

 • Färdigfärg för trä (eventuellt)

   

 • Såg, manuell eller maskin

 • Måttband/Tumstock

 • Märkpenna

 • Vinkelhake

 • Borr för förborrning

 • Skruvmejsel till vald skruvtyp, alternativt skruvdragare med rätt bits

 • Penslar

Med allt på plats börjar vi.

 

Steg 1 - Såga till alla delarna enligt nedan:

 

 • 8 st hörndelar 22x95, 600 mm långa

 • 4 st överliggare 22x95, 600 mm långa

 • 12 st sidodelar 22x95, 500 mm långa

 

Steg 2 - Gör 4 av hörndelarna smalare, d v s såga dem på längden till 70 mm bredd istället. Det kommer att göra att hörnen blir lika stora när de skruvats ihop. Se detaljen nedan. Spara de avsågade remsorna, de ska strax återanvändas. 

Steg 3 - Förborra, Limma och skruva ihop de fyra hörnen. Använd utomhuslim och se till att ändarna är jämna.

 

Steg 4 - Fäst en av de avsågade remsorna i kant med en stående hörndel utan att limma tillsvidare. Placera fyra sidodelar tätt tillsammans och avsluta med nästa hörndel. Märk ut för hur mycket den av sågade remsan ska kortas för att alla delarna ska bilda en tät sida.

Lossa remsan och såga av den vid märkningen och montera sedan ihop hela sidan med lim och skruv.

 

Steg 5 - Gör likadant med en sida till.

 

Steg 6 - Med de två monterade sidorna stående på arbetsbänken, placera fyra sidodelar mellan de två färdiga och märk ut hur lång nästa remsa ska vara för att bilda den tredje täta sidan av planteringslådan. Kapa, limma, och skruva ihop även de tredje sidan som de två första.

Avsluta sedan med den sista sidan på samma sätt.

 

Steg 7 - Såga nu till fyran nya remsor, lika breda som de första. Limma och skruva dessa remsor i underkanten på sidodelarna för att slutligen hålla ihop lådan och bilda konsol för bottnen på insidan.

Därmed har lådan fått fyra "ben" i hörnen och nästan sin slutliga form.

 

Steg 8 - Märk nu ut halva sträckan mellan benens markända och dra ett streck snett mot de kortare sidodelarna. Såga sedan av triangeln vilket gör benet lite smäckrare och visuellt snyggare - tycker jag.

 

Steg 9 - Kontrollera att lådan är vinkelrät åt alla håll och såga till fyra bitar till bottnen inne i lådan. Det gör inget att det är stora springor, lådan ska kläs med markduk som håller inne jorden och då blir springorna bra dränering.

 

Steg 10 - Med lådan rätt vänd montera markduken och såga sedan till de fyra överliggarna med 45 graders-hörn och limma/skruva dem runt öppningen på lådan.

 

Nu är lådan snickerimässigt färdig och det är nu man med fördel ger den färg om man vill ha någon. Ett träskydd av något slag är ändå alltid bra och för min del gjorde det att jag kunde få lådan att platsa bättre in i köksträdgårdens miljö.

 

Jag placerade lådorna på var sin sida om dörren på min bod. Då får plantorna bra stöd mot väggen och det blir dessutom en bra varm växtplats som kan tänkas ge bra resultat senare i sommar.

 

Bild 3: Boden med lådorna på var sida om dörren

 

Ett enkelt projekt med stor nytta för köksträsgården har blivit klart.

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se