Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Projekt
        Länkar & Litteratur

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Jag bygger en Stompbox

 

När jag satt där och övade på gitarren så kom jag på mig med att hålla takten med foten. Dunket var dock lite för litet i förhållande till ljudet från gitarren, vad göra för att ändra på det. Jo, emn liten stompbox så klart. Lite surfande på webben gfav mig lite iseer och det här blev resultatet.

 

Stompboxbygget


Min stompbox blev kilformad och inte större än vad min fot kräver. Det ska finnas plats för lite elektronik inuti och den måste vara stadig för att fungera bra. Lite mätande och funderande gav yttermåtten. Se skissen nedan.

 

 

Bild 1: Måtten som de blev

 

Efter lite letande i lådan för småbitar hittade jag en lagom bit 22x44 mm list och en bit 12 mm plywood. Det blir bra att utgå ifrån.  

 

Plywoodskivebiten justerades så att den blev vinkelrät och trälisten sågades till så att den passade på plywoodbiten. Allt limmades och skruvades för bästa styrka.

 

 

När limmet torkat norrade jag hål dels för 1/4" telejacket för instrumentsladden "rakt fram" sett från anvä'ndarhållet och dels för volymkontrollen på höger sida.

 

 

Hålet för telekacket gjorde jag 30mm stort för att rymma jacket utan att det tar i på sidorna. När det var klart ritade jag en båge på den höga framsidan och sågade ut efter linjen. Ville ha en bra form även på en stompbox.

 

 

Nedan ser vi hålen för både jacket och volymkontrollen.

 

 

Sedan blev det att slipa hela träbiten fin och slät. Jag valde en blå bets för skojs skull och justerwqde betsen med lite slipning ett par gånger tills jag var nöjd.

 

 

En botten behövs också för att hålla damm och skräp borta. En 3 mm tunn plywoodskiva anpassades och monterades med skruv men utan lim.

 

 

Kommen så här långt blev det dags att börja med elektroniken. Hålet för telejacket var stort nog, men ...

 

 

... det visade sig att hålet jag gjort för volymkontrollen var för litet så jag var tvungen att borra upp mer. Det gjorde i sin tur att jag behövde en platta att sätta volymkontrollen på med fyra små skruv. Blev trots allt rätt bra.

 

 

Jag gjorde elektronikkretsen så här.

 

 

Den färdiglödda kretsen ser då ut som den här.

 

 

Volymkontrollen skruvades fast i sin platta, jacket i sin platta och piezoskivan limmades med smältlim lite ovanför mitten på plywoodskivan. Jag täckte hela piezoskivan med lim för säkerhets skull. Även kablarna fick en fixering av smältlim när jag ändå var på gång. Inget onödigt rassel här inte.

 

 

Volymratten påskruvad och allt kontrollerat så ser det ut så¨här underifrån.

 

 

Vänder vi på boxen så ser det ut så här. Helt OK i mina ögen.

 

 

För att ytterligare undvika tomrumsljud inifrån boxen så fyllde jag den med en bit tillskuren tvättsvamp. Det bör dämpa oljud på ett bra sätt utan att dämp piezoskivans rörelser.

 

 

Därmed var jag färdig med insidan så nu skriuvas bottenplattan på.

 

 

Lite fötter av små rundlar av gammal musmatta funkar bra som både glidskydd och golvdämpning av boxen.

 

 

 

Det sista jag gjorde var att sätta dit en bit gammal heltäckningsmatta på stompytan för att minska knacljudet när skosulan träffar träet. Jag vill ha ett mjukt dovt dunk.

 

 

Därmed är min Stompbox färdig för användning.

 

 

Ett enkelt projekt, särskilt om man har några träbitar till övers. Det här kan vem som helst få ihop utan större svårigheter.

 

Ett roligt och enkelt miniprojekt.

/Peter

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se