Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Dåseberga Järnvägar SDJ
    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Projekt
        Länkar & Litteratur

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Gitarrhalsjigg

 

När jag byggde Ukulelen så kändes det bakvänt att inte kunna spänna fast halsen under arbete. Man behöver ha båda händerna fria för att kontrollera verktygen rätt och samtidigt spänna fast halsen så att den är lätt tillgänglig för arbete. Det var grundfunderingen kring det här enkal hjälpmedlet

 

Gitarrhalsjiggen


Jiggar gör man bäst av det material som råkar finnas tillgängligt och så var det den här gången också. Jag hade en bit gammal trall och ens tump 45x45mm vanlig fyrkantregel. Den ska vara så lång att man får plats att spänna fast en vanlig genomgående gitarrhals och den ska ha ett stöd för halsens huvud - där man sätter stämskruvarna. Jiggen ska också medge att man placerar tvingar nästan var som helst utefter jiggens längd. Den måste alltså ge fritt utrymme under fyrkantregeln också. Till slut så är det också bra om man kan höja upp jiggen lite i förhållande till arbetsbänken. Det underlättar för ryggen under arbete.

Med detta i bakhuvudet skissade jag fram den här lösningen.

 

 

Bild 1: Måttskissen

 

Jag började med att såga av 45x45-regeln i 13 graders vinkel och sedan limma och skruva den avsågade biten ovanpå regeln. Då fick jag en regel med "ankstjärt" som jag sedan sågade av till 70 cm längd. 

 

Jag hittade en bit trallplanka som var 200x120 mm som jag limmade och skruvade fast på mitten av regeln. Därmed fick jag ett bra fäste att klämma fast i arbetsbänkens skruvstycke (framtång på en hyvelbänk).

 

När så limmet torkat passade jag på att slipa av det hela lite lätt för att bli av med vassa kanter, skägg och sådant.

 

Bild 2: Den färdiga jiggen

 

När jag byggde jiggen ändrade jag mig vad avser vinkeln så därför ser fogen lite tillfixad ut.

 

Lägger man på en gitarrhals under bygge så ser man hur väl jiggen stöder halsen medan man bearbetar den.

 

Bild 3: Hals lagd upp-och-ner på jiggen

 

Eftersom vinkeln är densamma på halsens huvud och på jiggen så får man ett utmärkt ställe att klämma fast halsen i huvudänsdan.

 

Som avslutning en bild på halsstödets huvudända. Vinkeln är som sagt ändrad under arbetets gång. Jag bytte först från 11 till 15 grader, men tillslut landade jag mitt emelllan på 13 grader.från

 

Bild 4: Huvudändans vinkel

 

Det här blev ett riktigt bar och enkelt tillbehör i träverkstaden. Det blev så mycket enklare att bearbeta en gitarrhals, eller för den delen en lång sak som behöver rundas av.

Hoppas det ger ideer.

/Peter

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se