Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Dåseberga Järnvägar SDJ
    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Projekt
        Länkar & Litteratur

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Bygga ett litet gitarrpedalbord

 

När jag nu byggt mig både en Ukulele och en Lådgitarr som jag efterhand övar in mig på så känns det lämpligt att också skaffa sig ett litet så kallat pedalbord. En liten plattform för de olika gitarreffekterna jag känner för att skaffa. Jag bestämde mig för fem olika "effekter" efter en hel del surfande och de jag valde är:
- En Tuner för att enkelt kunna stämma instrumentet
- En Overdrive för ett lite rockigare ljud
- En Delay för att få lite djupeffekt
- Ett Eko för mer rymd och
- En Looper så att jag kan spela in en bakgrundsstämma.

 

 

Pedalerna trängs lite grann men det gör inget jag vill ju ha ett litet pedalbord. Jag valde måtten från storleken på pedalerna men borde kanske ha tagit till lite till i bredd, men det få bli vid nästa bygge. Det här bordet är gjort enbart av sådana bitar jag hade i "skräplådan".

 

Efter att ha mätt på de effktpedaler jag hade och sedan tittat i skräplådan så valde jag de här visade måtten.

 

 

Nu till bygget av pedalbordet


Steg 1 - Såga till det som ska vara ramen på lådan.
Här använde jag en bit 21x70 mm furu som jag dels kapade till rätt längd och dels snedskar för att få lutningen på bordet. Baksidans höjd ska vara 40 mm och framsidans höjd ska vara 10mm. De två delarna sågades ut "på längden" av den 350 mm långa biten. Sidorna ska vara ca 10 mm höga i ena ändan och 40 mm håga i den andra ändan så jag märkte ut det på 21x70 mm biten som var 160 mm lång och sådade ut delarna. Lim och skruv fäste ihop hörnen och jag kollade att det hela blev vinkelrätt.

 

 

Bild 1: Ramen ihopsatt

 

Steg 2 - limma på bordskivan.
När limmet torkat var det dags för "bordskivan" d v s den yta som man sätter pedalerna på. Den bör vara ganska stadig så att man känner när man trycker till pedalerna. Det blev en bit 12 mm plywood som var över från ett annat bygge.

Men innan skivan sattes på så hyvlade jag till de sneda kanterna och de långa sidorna så att jag fick en bra och plan sluttande profil. Med lim och skruv fästes sedan plywooden mot ramen och lämnades att torka.
 

 

 

Bild 2: Bordskivan pålimmad

 

Steg 3 - Märk ut och borra de olika hålen.

I skissen ovan har jag lagt in måtten för placeringen av de olika hålen. De runda hålen på den övre delen av skivan är till för ströförsörjningskablarna till effkterna. De på nedre delen av skivan är till för att gömma mellankopplingssladdarana mellan effekterna. Hålet i sidan (höger sida) är till för strömförsörjningens ingångskontakt.

jag använde ett 12 mm borr till hålen i skivan, ett 35 mm kvistborr för att försänka brickan jag satte ingpångskontakten i och ett 20 mm kvistborr för att göra hål genom sidan för ingångskontakten.

De avlånga hålen är gjorda genom att borra flera hål i rad och sedan ta bort det som inte är del av hålet :-)

Bild 3: Den färdigborrade lådan

 

Med hålen borrade och avrundade blev det lite färg också. Jag valde en grå netural färg för jag kände att det var nog bra med lite skydd för ytan och den grå färgen fanns redan i hyllan.

 

Bild 4: Den färdigmålade lådan

 

Steg 7 - Montera strömförsörjningen. Jag har förbrett för strömförsörjningen med hålet i högersidan och provat ut en lämpligbricka att sätta själva kontakten i. Kontakten i sig sitter i ena ändan av en kedja av fem anslutningskontakter för de fem effekterna. Kedjan gjrde jag själv med lite delar från skrotlådan och lite inköpta kontakter. Lätt att göra, håll bara reda på plus och minus under tiden. Dessa effekter har minus i mitten och plus utanpå.

 

 

Bild 5: Strömförsörjningskablarna

 

Med kablarna klara sitcks de in i hålet i sidan av bordet och anslutningskontakten limmas med smältlim i försänkningen i sidan på bordet. Rent, enkelt och snyggt.

 

Bild 6: Kablar på plats

Vänder vi bordet med baksidan upp ser vi de fem anslutningskablarna gå in i var sitt hål.

 

 

Bild 7: Baksidan upp

 

Steg 8 - testa det hela. När jag kommit så långt var det dags att kontrollera så att allt blev rätt och riktigt. Först provades att effekterna fick rätt plats.

 

Bild 7: Effekterna upplagda

 

Vänder vi bordet med baksidan upp ser vi de fem anslutningskablarna gå in i var sitt hål.

 

Sedan med ström på ...

 

Bild 8: Strömmen inkopplad och påslagen

 

Ser bra ut det hela. nu är det snart klart.

 

Steg 9 - Sätt på bakstycke och några tassar. När så bordet provats och befunnits OK så sågade jag till en bottenplatta/ett bakstycke av en bit hålad masonit från skrotlådan. Den fästes med de skruvar som också håller de fyra gummifötterna. Därmed bör pedalbordet stå still medan man använder det.

 

Bild 10: Undersidan med fötterna och ...

 

På ovansidan satte jag också några remsor av kardborreband som ska hålla effekterna på plats.

Bild 11: ... ovansidan med kardborrebanden

 

Steg 10 - Koppla upp allt och provkör på riktigt. Så där, pedalbordet klart då är det dags att göra sista testen med allting inkopplat. Då ser det för tillfället ut så här.

 

 

Bild 12: Allt på plats redo för action

 

Som synes saknas både ekot och loopern men de är på väg in. Ett mycket trevligt litet projekt av bitar ur skrotlådan.

 

Hoppas det ger ideer.

/Peter

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se