Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Dåseberga Järnvägar SDJ
    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Projekt
        Länkar & Litteratur

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

 

Min Andra Cigarrlådegitarr

 

Att bygga en lådgitarr var ju faktiskt kul. Så kul att jag tyckte det skulle vara trevligt med en riktig cigarrlådegitarr! Jag fick ett infall när jag passerade tobaksaffären på Frölunda Torg då de också säljer cigarrer. En kort fråga och jag fick köpa en låda billigt.

 

 

 

Bygga en riktig cigarrlådegitarr


Först måste jag säga att bygget i stort följer sqamma byggordning som bygget av den första lådgitarren jag gjorde. Den beskrivningen kan du hitta "här". Lådan i detta bygge baserar sig på den tjusiga cigarrlådan med namnet Aroma de Caribe - Mi Amor.

 

Öppnar vi lådan så ser vi den fula men välmenande etiketten. En liknande har naturligtvis suttit på framsidan, men den lyckades jag få bort för att få framsidan ren.

 

Bild 2 - På insidan

 

Inuti lådan har jag redan hunnit göra uttaget i sidan för halsen och limmat in de två förstärkningarna på var sin kortsida. Halsen har jag gjort på samma sätt som den förra av en längd 21x44 mm hyvlad ek från brädgården. I den del som ska vara inne i lådan har jag dubblat tjockleken genom att limma på en likadan kort bit vilket syns längst till höger på nästa bild.

 

Bild 3 - Den färdiga halsen

 

Anledningen är att man behöver få mellanrum mellan locket och halsen inne i lådan för ljudets skull, liksom för att kunna göra plats för pickupen.

 

Den här gitarren ska bli 3-strängad så jag behöver bara ett halvt set stämskruvar. För att ge huvudet på halsen en lite egen stil så gjorde jag den av två bitar ek med en remsa lönn där emellan. Dels blev huvudet lite bredare vilket är snyggare och dels fick stämskruvarna bättre plats.

 

Bild 4 - Gitarrhalsens huvud

 

När så hela halsen var klar kom greppbrädan på plats. Den här gången i mahogny och då var det tid nog att montera hela halsen i lådan med de förberedda skruvarna. En liten limklick under halsen så sitter den bergfast.

 

Bild 5 - Halsen klar att skruvas fast

 

Med locket stängt syns att jag låter greppbrädan stanna innan locket för att kunna öppna det och komma åt inuti under slutarbetet.

 

Bild 6 - Locket lagt på lådan

 

Därmed är hela gitarrstommen klar och helheten ser ut som följer.

 

Bild 7 - Gitarrstommen klar

 

Efter lite putsning och lackning är det dags att montera beslagen. Först stämskruvarna som på bilden provmonterats för att få reda på var fästskruvarna ska vara på undersidan.

 

Bild 8 - Stämskruvarna passas in

 

Ett strängfäste i andra ändan som fästs med samma skruv som fäster gitarremmen blev tillklippt och putsat av en bit aluminiumplåt.

 

Bild 9 - Strängfäste på plats

 

Pickupen har kommit på plats och jag försökte dölja den lite genom att skära ut och spara den del av dekoren som täckte det nödvändiga pickuphålet. Jag limmade sedan på etiketten ovanpå pickupen och det blev rätt OK tycker jag.

 

Bild 10 - Den maskerade pickupen

 

Maskeringstejpen med strecket visar var sadeln ska stå för att skallängden på gitarren ska bli rätt. När jag sedan sätter dit strängarna så kläms sadeln fast under dem. Med sadeln och strängarna på plats så ser cigarrlådegitarr nr 2 ut så här.

 

Bild 11 - Strängar och sadel på plats

 

Ett riktigt kul projekt som jag hoppas kan ge lite inspiration till andra.

/Peter

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se