Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Dåseberga Järnvägar SDJ
    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Projekt
        Länkar & Litteratur

 

 



Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

 

Min första Cigarrlådegitarr

 

En dag jag passerade tidningskiosken såg jag ett exemplar av tidningen WOODCRAFT och numret för Oktober/November 2018. I den fanns en artikel om att bygga sin egen cigarrlådegitarr. Det verkar spännande tyckte jag så tidningen inhandlades. jag läste igenom artikeln ett par gånger och efer ca ett halvår satte jag igång med artikeln som byggbeskrivning. Här nedan kommer min bildberättelse om bygget.

 


Woodcraft magazine nummer 85 Okt/Nov 2018

 

Som sagt, med tidningen som förlaga och byggbeskrivning satte jag igång med mitt bygge. En cigarrlådegitarr (Cigar Box Guitar - CBG på utrikiska) var en sorts mycket enkel gitarr vanlig i amerikanska södern. De utgår från en tom cigarrlåda till vilken en mer eller mindre vanlig gitarrhals har monterats. Stall och brygga var ofta vanliga gängade skruvar av lämplig storlek och strängfästet var ett gångjärn. Stämskruvar kunde vara riktiga men också ögleskruvar eller annat. En cigarrlådegitarr har inte alltid band som bestämmer tonerna men spelas den med slide så har det ingen betydelse. Normalt märker man ut harmonipunkterna då för att göra det lättare att spela.

Cigarrlådegitarrer - i fortsättningen kallad CBG - var också mycket vanliga inom bluesmusiken och vi känner igen många låtar där blues med slide är mycket vanliga och välkända. Walking Blues är bara ett exempel av väldigt många.

Hur som helst, nu över till mitt bygge.

 

 

Att bygga en Cigar Box Guitar - CBG


Jag hade ingen riktig cigarrlåda så det blev att göra en sådan i lämplig storlek. Lite sökande kring format visade att lådans storlek borde vara som ett A4-papper och ca 5 cm tjockt. Så så blev det. jag hittade lite överblivet material och gjorde en låda med de måtten. För att få en hållbar låda fräste jag sinkor som hörnfog. Sinkfog kallas Finger Joint eller Box Joint på engelska. Den är enklare än Laxstjärtfog (Dove Tail Joint) och fungerar alldeles utmärkt i det här fallet.

 

Bild 1 - Lådramen med sina sinkfogar

 

När alla fyra hörn var frästa i den hemma tillverkade sinkfräsjiggen så blev det provmontering och fundering över var de olika detaljerna i lådramen ska sitta. Eftersom min CBG ska vara elektrifierad behövs ett uttag för den vanliga 1/4" telejacken och den fick sin plats i ena gavlen. Det kommer att bli så att den sitter mot golvet på motsatt sida om gitarrhalsen.

 

Bild 2 - Utrymme för telejacken på insidan

 

Eftersom telejacken inte har så lång skruvhals för montering så borrade jag ur insidan på lådgaveln med ett 30 mm kvistborr. Jag lämnade ca 4 mm - prova under tiden - för att inte behöva en metallplatta på utsidan. När kvistborrets djup var lagom borrade jag igenom med ett 9 mm borr för uttaget och provmonterade.

 

Bild 3 - Hålet för telejacket från utsidan

 

På bilden ser vi också att jag märkt ut centrumlinjen och viket som är upp på gaveln. Efter att ha passat in hålet och alla fyra hörnen limmades de med ett bra trälim och sattes i spänn för att torka rakt och i rät vinkel.

 

Bild 4 - Den hoplimmade vinkelräta lådramen

 

När limmet torkat satte jag dit bottnen av en 3 mm mahognyplywood jag fått tag i för länge sedan. Att tunn plywood funkar även i musikinstrument har jag erfarenhet av från Cajon-bygget. Dessutom är cigarrlådegitarrer ofta byggda med det mateial som råkar finnas tillgängligt, precis som här. Bottnen är tillsågad med lite extra material runt kanterna.

 

Bild 5 - Bottnen ditlimmad

 

När limmet torkat fräste jag bort överskottet och säkrade bottnen med några skruvar. Skruvarna behövs nog inte för limmet lär hålla fullt tillräckligt. Efter renfräsning så passade jag på att slipa av hela lådan med ett 80-papper för att få en konsekvent yta så här långt

Bild 6 - Bottnen färdigbearbetad

 

Nu till insidan. Ena kortsidan - den som ska vara fäste för halsen - behöver en inre förstärkning för att bli stark nog att motstå strängtrycket senare. Jag hittade en bit hårdträ av lagom dimension som kortades in till rätt mått för insidan.

 

Bild 7 - Insidans förstärkning

 

Förstärkningen ska så småningom limmas fast mot kortsidans insida men hålen för halsens skruvar måste måttas in först. Så förstärkningen får vila lite medan locket till klanglådan blir klart. En ny bit av den där 3 mm mahognyplywooden sågades till och tejpades fast för vidare mätningar.

 

Bild 8 - Locket tillsågat

 

Det behövs ett par ljudhål i locket för att det ska låta som det ska. jag hade liggande ett par skjutdörrsgrepp av mässing som kommer att vara helt rätt i sammanhanget. Både att de fanns i förrådet och att man kan använda vad man har till ett sådant här bygge.

 

Bild 9 - Utprovning av ljusdhålsplacering

 

Jag bestämde mig för att använda två hål diagonalt placerade i locket så att de senare inte kommer att störa placeringen av pickupen och ljudkontrollerna. använde en lämplig hålsåg och filade sedan upp hålet till en fast presspassning.

 

Bild 10 - Första ljudhålet med beslag på plats

 

Nästa ljudhål placerades med samma mått men i diagonalt motsatt härn av locket. Hålet sågades ut och filades till samma passning. Eftersom bottnarna i skjutdörrsgreppen var helt täta så borrade jag en serie hål som både dekoration och ljudgenomsläpp. På bilden nedan är båda ljudhålen klara, men greppen är inte limmade ännu.

 

Bild 11 - Ljudhål och dekor på plats

 

Placeringen av ljudkontrollerna valde jag att sätta på den långsida av lådan som vetter mot användaren så att de är ur vägen vid spelning och samtidigt lätta att se. Med ett 25 mm kvistborr gjordes två hål på lämpligt avstånd och materialet mellan hålen sågades bort och slipades rena och släta.

 

Bild 12 - Hål för ljudkontrollerna

 

Dags för halsfästet. Hålen mättes ut på kortsidan och i lådans centrumlinje. Jag valde tillslut att använda bara två hål, de på centrumlinjen och borrade med ett 4,5 mm borr. När jag borrade hade jag klämt fast insidans förstärkning för att säkert få hålen på rätt ställe.

 

Bild 13 - Hålen för skruvarna till halsen

 

Med hålen på rätt plats toga jag ut förstärkningsbiten och borrade upp hålen till 5 mm och försänkte dem ordentligt innan de slutligen limmades på plats. På bilden syns att jag inte riktigt lyckades hålla linjen när jag borrade men för det här ändamålet spelar det mindre roll så länge fästytorna är korrekta. Märk också att lådans centrumlinje är klart markerad vilket är viktigt för att få halsen på rätt ställe i nästa moment.

 

Bild 14 - Hålen för skruvarna till halsfästet klara

 

När halsen riktats in gentemot lådan så satte jag en skruv i vardera hålet och knackade till med en hammare för att märka ut var skruvarna ska komma i halsen. halsen ska vara vinkelrät i både våg- och lodled för att det sak bli rätt.

 

Bild 15 - Märkning av hålplaceringen i halsen

 

Jag borrade styrhål i halsen där märkningen blivit och limmade sedan fast halsen på sin slutliga plats. Allt stämde och halsen sitter som den ska.

 

Bild 16 - Halsen på plats

 

Dags att återvända till locket. Med halsen på plats och utmätningen av hur långt avståndeet mellan stall och brygga ska vara så gjorde jag hål för pickupen. Eftersom den här gitarrvarianten är fyrsträngad valde jag att sätta pickupen på sned under strängarna. Det passade också bra med tanke på ljudhålet intill.

 

Bild 17 - Locket på och pickupens hål placerat

 

Kommen så här långt inser jag att jag missat att fotografera hur jag gjorde halsen och greppbrädan. Halsen är av ek och greppbrädan av lönn. Halsens huvud där stämskruvarna sitter är vinklat 15 grader bakåt i förhållande till halsens plan, det är en vinkel som verkar vara vanlig för stränginstrument. Avståndet mellan stall och brygga har jag valt till 61,2 cm (25,5 tum) det vill säga detsamma som en vanlig gitarr.

Greppbrädan gjorde jag av en bit golvsockel av lönn som hyvlades plan innan den monterades. För att få banden (metallpinnarna på tvären) på rätt ställe för rätt toner så gick jag till en leveratörs websida där det finns en avständskalkylator för just det här. Den jag använde finns på Stewmac.com.

Med den som underlag märkte jag ut placeringen av banden och sågade ut dem med en japansåg och en vinkelhake för att få den vinkelrätt mot halsens längslinje. Märkte ut positionen för 3e, 5e, 7e, 9e, 12e, 15e, 17, och 19e bandet. 12e bandet utgör också halva längden asv strängen mellan stall och brygga vilket används för att intonera (grundstämma) gitarren. Med bandens placering utsågade och banden monterade kom också bandprickarna och stallet på plats. Stallet gjorde jag av en bit hårdträ likson bryggan som hade en bit hårdträ för strängarna och en bit gammalt kvastskaft delat på hälften som bas.

Som strängfäste i lådan gjorde jag en mässingsbit som jag vek och fäste i kortsidan på lådan med ter skruv. En av skruvarna fäste också remknappen på ett bra sätt. Stämskruvarna monterads i sina hål och skruvades fast med en liten säkringsskruv för att de inte ska vrida sig vid strängspänning. Pickupen och ljudkontrollerna monterades på plats och ljudhålens dekorer samt några hörndekorer motneras som avslutning på hela jobbet.

Därmed har denna cigarrlådegitarr blivit färdig och ser ut så här.

 

Bild 18 - Den färdiga cigarrlådegitarren

 

Den lilla mässingsknappen på halsens nederdel är en ren dekor utan annan funktion än att se bra ut. Jag har valt att hålla mig till mässingsbeslag på den här gitarren av den enkla anledningen att redan hade rätt bra med sådana. Hörnbeslage kommer från ett gammalt skrivbord som blivit av med sina rangliga lådor. Att det saknas en beror på att jag inte vill riva mig på ett hörn när jag spelar.

 

Bild 19 - Beslag , kontakter och kontroller

 

En närmare bild från sidan visar bättre placeringen av ljudkontrollerna och man skymtar knappen för remmen strax till vänster om det hitre vänstra hörnbeslaget.

 

Bild 20 - Närbild på klanglådan med beslag

 

En titt också halsens huvud med sina stämskruvar. Här syns ocks den fina kontrasten mellan den mörkare eken och den ljusa lönnen. Stämningen är inte helt klar när jag tog bilden så strängarna är inte färdigavkortade än. Formen jag valde på halshuvudet var för att få till en mer egen form på det hela för att försöka skapa en egen stil och karaktär.

 

Bild 21 - Halshuvudets framsida

 

Vänder vi på det hela så ser baksidan ut så här. Inga konstigheter och stämskruvarna är säkrade med två små skruv vardera för att undvika att de rör sig vid stämning.

 

Bild 22 - halshuvudets baksida

Därmed är alltså min cigarrlådegitarr färdig och klar att spela med.

Hoppas det kan ge lite inspiration.

/Peter

 

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se