Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version. |
Slötorps Tacomiddag
Den stekta delen av tacobuffen kan vara antingen köttfärs, strimlat kött, fisk eller strimlad fågel. I nästan alla fall kryddas det på liknande sätt. Skillnaden mer i hettan än i kryddvalet. Till den stekta delen kommer hackade färska grönsaker, ofta guacamole och vanligen refried beans. Det hela äts tillsammans med tortillas eller pitaliknande små bröd och ett urval salsor.
Vi brukar ha de olika delarna av buffen i separata skålar så att var och en kan ta så mycket som den vill. Mängderna i beskrivningen nedan är för ca 4 personer.
Slötorps Tacobuffé
Receptet är baserat på en grundsats på 600 gram kött. Är det fler personer är det bara att multiplicera.
1 - Bryn färsen i en kastrull och lägg i 2 msk tacokrydda strax innan färsen är genomstekt. Slå i en halv dl vatten och stek till det är nästan torrt. Lägg upp den stekta färsen i en lagom skål.
2 - Hacka slanggurkan till små tärningar och lägg upp den i en egen skål.
3 - Hacka väl sköljda och avrunna salladsblad till smal små strimlor och lägg upp i egen skål.
4 - Hacka paprikan till lika små tärningar som gurkan och lägg upp den i egen skål.
5 - Hacka till sist ett par tomater till små bitar och lägg upp dem i egen skål.
Guacamole
Efter att ha provat flera olika recept på just Guacamole så fastnade vi för det här.
Dela avokadona och lägg det urskrapade fruktköttet i en skål och mixa eller mosa. Kärna ur tomaten och hacka den fint. Dela, kärna ur och hacka chilin fint. Blanda tomat, chili eller sambal oelek, pressad vitlök, citronsaft och kryddor med fruktköttet. Lägg upp den färdiga blandningen i en egen skål.
Refried Beans
Ett traditionellt tillbehör till tacos är Refried Beans, en smakrik bönröra gjord på antingen pinto eller svarta bönor. Det är ett varmt tillbehör som passar bra till köttet och är dessutom kolhydratkomponenten tillsammans med tortillabrödet i buffen.
1 - Slå av vätskan från de konserverade bönorna men spara vätskan i en skål och skölj bönorna i kallt vatten.
2 - Smält smör/margarin i en kastrull och fräs lök och vitlök tills de är gyllenbruna, tar ca 5min.
3 - Häll i bönorna och fräs vidare i ca 2min.
4 - Häll nu i den sparade bönvätskan i kastrullen och koka upp. Sänk sedan värmen så att det sjuder och mosa bönorna med en potatisstöt eller mixer till en grov puré.
5 - När puren tjocknat lagom smakas av med salt och oregano och serveras i en egen skål.
Ytterligare tillbehör till buffen kan vara flea sorters salsor samt ljus öl eller vatten att dricka till.
/Peter
|