Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version. |
Slötorps Pizzor
Pizza är ju en rätt med stora vaariationsmöjligheter. Den här varianten är en pan pizza, d v s den lagas i en långpanna och är baserad på ett sconesrecept från början. Samma grunddeg kan sedan med fördel användas till ett otal varianter av "pålägg" efter egen smak.
Förslagen till påläggen här är baserade på de vi tyckte lyckades bäst. Mängderna i beskrivningen ger en plåt med åtta bitar.
Slötorps Pizzor
Pizzadegen
Receptet bygger på en traditionell sconesdeg som är både lätt att göra, blir fort klar och ger en matig pizza.
1 - Blanda mjöl, bakpulver och salt i en lagom stoor bunke.
2 - Tärna ner det rumsvarma margarinet i mjölblandningen och blanda noga. Det ska nästan gå att forma bollar med handen.
3 - Häll i mjölken och blanda noga tills smeten släpper kanterna.
4 - Smörj långpannan med lite olja och tryck ut degen jämnt.
5 - Bred ut ett lagom tunt lager tomatpuré och krydda med Basilika och Oregano.
Därmed är pizzabottnen klar.
Vegetariskt Pålägg 1
Variant 1 av de vegetariska påläggen. Mängderna här tar man som man själv känner blir lagom.
Sätt in pizzan i en 225 grader varm ugn (200 i varmluft) och låt stå tills bottnen släpper från plåten och osten har en gyllene bakyta.
Servera med en grönsallad.
Fiskpålägg 1
Det finns inte så många varianter av pizzor med fisk som huvudingrediens men här en variant som åtminstone vi tycker funkar bra för oss.
Försök få ut makrillen utan så mycket tomatsås och sprid den jämnt över pizzabottnen. Fördela oliverna jämnt de också. strö över lite lagom med purjolök och krydda med persilja, anis och fördela mozzarellan jämnt över alltihop. Sätt in pizzan i en 225 grader var ugn (200 grader i varmluft) och servera när pizzan fått sin gyllenbruna färg.
En grönsallad hör också till.
/Peter
|