Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Slötorps Gästgiveri
          Gästgiveriets Meny
          Krögarens Krydderier

    Dåseberga Järnvägar SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad

 

 

 

Slötorps Köttfärsblandning

 

Det här receptet på köttfärsrätter som Köttbullar, Pannbiff, och Köttfärslimpa är förutom att det både smakar bra och har bra konsistens, också är bra för diabetiker. Ett av familjens standardrecept alltså.

 

Här används havregryn istället för ströbröd och ren nötfärs istället för bland- eller fläskfärs. Därmed håller vi protienhalten uppe medan fett och sockerhalterna hålls till ett minimum. Enda skillnaden mellan bullar, biffar eller limpa är "utbakningen" vill man lägga till mer smak passar antingen svamp eller pickles väldigt bra att ha med som finhackat. Detta recept funkar säkert också för hamburgare på grillen, men jag har inte provat det än.

 

 

Slötorps Köttfärsblandning


 

Receptet är baserat på en grundsats på 300 gram kött. Är satsen störr är det bara att multiplicera. Funkar lika bra till julens köttbullar gjorda på 2,4 kg köttfärs.

 

  • 300 g Nötfärs

  • 0,5 dl havregryn

  • 1 till 1,5 dl vatten

  • 1msk riven gul lök

  • 0,5 till 1 tsk salt

  • 1 krm vit- eller svartpeppar

  • 2 msk Hackad svamp eller pickles (optionellt)

 

1 - Blanda havregrynen med vattnet och ställ det att svälla i ca 10 minuter.

2 - Skala och riv den råa löken.

3 - Blanda sedan lök, salt och peppar med havregrynen. Vill man smaksätta med svamp eller pickles går det i nu.

4 - Därefter läggs nötfärsen i och arbetas in med gaffel eller elvisp med degkrokar.

5 - Späd med ytterligare vätska om det behövs. För att kunna forma köttbullar krävs att smeten är ganska fast. Skölj händerna i kallt vatten under tiden så går det lättare. Lägg bullar eller biffar på en vattensköljd skärbräda.

6 - Bryn margarinet i en stekpanna och stek köttbullar och biffar på medelvärme, lagom många i järnet,

7 - När all smet är stekt kan bullar och biffar läggas tillbaka i järnet för efterstekning på låg värme några extra minuter. Gör man en stor sats bryner man t ex bullarna i ett stekjärn och för sedan över dem till en plåt och när plåten är full stoppas den in i en ca 125 grader varm ugn för färdigstekning.

 

Gör man smeten till en köttfärslimpa gräddas den i ugnen i 225 grader (utan fläkt) i nedre delen av ugnen i ca 45 till 60 minuter. Ös limpan med buljong efter halva tiden.

 

 

 /Peter

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se