Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version. |
Slötorps Lax i Ugn med Citrus, Chili och Potatisgratäng
Ett mycket enkelt recept på hel laxsida i ugn som smaksatts med citrus och en touch av chili som ger laxen en spännande hetta. Hela sidan tillagas i ugnen och serveras tillsammans med valnötssås och en god potatis- eller rotfruktsgratäng.
Slötorps Lax i ugn med Citrus, Chili och Potatisgratäng
Receptet är precis som vanligt dimensionerat för ca 6 personer. Är ni fler är det bara att multiplicera.
Potatisgratängen
ca 2kg potatisgratäng är lagom till 6 personer. Ta den som du tycker bäst om eller byt mot en god rotsaksgratäng.
Laxen
750 till 1000 g färsk Laxsida
1/2 till 1 msk salt
1 msk strösocker
Rivet skal av två lime
Rivet skal av en citron
Rivet skal av en apelsin
1 msk Chili och Paprikamix
Såsen
3 dl Turkisk youghurt
3-4 msk Grovkorning Skånsk Senap
1 dl Hackade valnötter
Salt och peppar (nymald)
1 - Sätt ugnen på ca 200 grader och förbered gratängen. När ugnen gått upp sätt in gratängen i ca 40 minuter.
2 - Skölj och putsa fisken och lägg den på ett bakplåtspapper.
3 - Blanda salt och socker och gnid blandningen i fisken. Låt den stå och grava i fem till tio minuter.
4 - Riv under tiden citrusskalen och blanda dem med varandra. Strö över fiskentillsammans med chiliflake.
5 - Ta ut gratängen och höj temperaturen till 250 grader.
6 - Ugnsbaka laxen i ca 10 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt fisken eftersteka ca 15 minuter. Sätt samtidigt in gratängen igen så att båda delarna är varma och färdiga.
7 - Hacka valnötterna och blanda ihop såsen.
8 - Gör en grönsallad att servera till det hela. Servera genast
Smaklig Måltid!
/Peter
|