Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
        Rundvandring
        Månad för Månad
        Trädgårdsprojekt

    Dåseberga Järnvägar SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad

 

 

 

Projekt  - Ett enkelt planteringsbord 

 

Det är stor skillnad på att ligga på knä på marken mot att ha ett bord att stå vid när det är dags att plantera om krukor och lådor. Visserligen finns de att köpa, men det blir billigare att göra ett själv och dessutom får man ett stadigare bord.

 

Även bordet har jag gjort av tryckimpregnerat virke så att det kan stå ute hela året runt. Det blev ungefär lika stort som de som kan köpas, men har både hylla under skivan och en mindre hylla ovanför. När jag själv byggde det så hade jag ritningen i huvudet, så dessa skisser är efterkonstruktioner för att förenkla för andra tillsammans med lämpliga detaljbilder.

 

 

Här ovan ser vi en för tillfället tom bänk vid väggen. Bänken är 80 cm bred och har fem truckimpregnerade 22x95 mm brädor som bordskiva. Det är faktiskt så att allt utom benen är gjort av samma virke. Benen är gjorda av vanligt 45x45 mm virke. Allt är sedan hopskruvat med trallskruv för enkelhetens skull.

 

Material och Verktyg


Följande material har gått åt till bygget:

Ben; 45x45 mm tryckimpregnerade fyrkantbrädor, 4, 2 m

Hyllor och kanter: 22x95 mm tryckimpregnerade bräder, 12 m

Skruv: en ask 38 mm trallskruv

Några snygga krokar för verktyg och snören.

Dessa verktyg behöver man använda:

Fogsvans

Skruvmejsel/Skruvdragare med rätt spets

Vinkelhake

Penna

Tumstock eller måttband

Tvingar (som tillfälliga extrahänder)

 

 

Bygget


Börja med att såga till brädorna till bordskivan, hyllorna, och benen. Se till att de blir lika långa och runda av ytterkanterna lätt. Märk ut för och borra hålen i underskivans och den bakersta bordsskivans bräder. Hålen ska vara med tät men inte hård passning mot benen. Runda av hålkanterna bara så mycket att det inte finns flisor som kan komma emellan vid monteringen.

 

 

Börja nu med att sticka in benen i de gjorda hålen i båda bräderna för hylla och bordskiva i bakkanten. Se till att brädorna kommer på rätt höjder jämfört med skissen och fäst lätt med en kort skruv tillfälligt. Se till att benen är i rät vinkel i förhållande till golvet och till de nyss fastsatta bräderna, justera vid behov. Trä nu frambenen i den kvarvarande brädan med hål i och fäst lätt och tillfälligt inför hopsättning med bakbenen. En tvärslå placeras under bakbenens skivbräda och går fram till framkanten på frambenen. Brädan fästs på yttersidorna av benen.

 

  

 

När nu sidbrädorna har kommit på plats kan både bordskiva och hylla monteras och skruvas ihop. Se till att bordet håller sig vinkelrätt åt alla håll under tiden. Noggrannhet är bra här. Hellre lite extra tid än ett skevt bord. När skiva och underhylla sitter rakt och i våg kan ytterligare stöd sättas på plats, både som stagning och som funktion. En större kant på baksidan hindrar saker att falla ur bakåt.

 

När detta är klart ska den sista hyllan komma på plats. Den monteras på toppen av de bakre benenoch fungerar både som hylla och lämplig plats för några krikar till verktyg och snören. När hyllan är på plats är bänken färdig och kan placeras på sin plats. En lätt avslipning av kanter och ett lager träskyddsolja avslutar jobbet på ett bra sätt. Nu står den där, en praktisk bänk att använda för att slippa onda knän och ryggar.

 

   

 

Lycka till!

 

/Peter

 

 

/Peter

 

daaseberga.se © 2012 - - • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se