Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Slötorps Gästgiveri

    Dåseberga Järnvägar SDJ
    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Länkar & Litteratur

 

 

 

Minisvarven SIEG C3

 

Detta är maskin nummer två och den jag fortsatt mina svarvkunskaper på. En bra maskin med stora möjligheter men som måste behandlas efter sin storlek.

 

 

C3 är alltså beteckningen på denna kinesiska maskin. Denna har visat sig vara minst lika bra som sina europeiska kusiner men har ett bättre pris. På grund av sin större storlek så blev det tvunget att skaffa en del nya tillbehör, medan andra kan behållas från den lilla svarven. I följande tabell ser vi närmare specifikationer om svarven.

 

Dubbhöjd (mm)

90

Dubbavstånd (mm)

350

Swing över bädd (mm)

180

Swing över tvärslid (mm)

?

Chuckfäste

Fläns

Kona i spindel

MK 3

Kona i pinol

MK 2

Längd (mm)

500

Djup (mm)

220

Höjd (mm)

240

Vikt utan stativ (kg)

45

Motorstyrka (W)

350

 

Utöver de här rena basfunktionerna som gör maskinen till en svarv så bör det finnas nödvändiga funktioner, önskvärda funktioner, samt extra användbara funktioner som gör svarven än mer flexibel och användbar. Fölajnde tabell listar dessa grupper av funktioner för C3-an.

 

Funktion

Finns

Gängskärning

Ja

Mekanisk lågväxel

Ja

Riktningsbyte ledarskruv

Ja

T-spårad tvärslid

Nej

MK 2 i dubbdocka

Ja

Dubbdocka för konsvarvning

Ja

Utväxling på supportens ratt

Ja

Önskvärda funktioner

 

4-vägsfäste för svarvstål

Ja

Gap-bädd

Nej

Hålstorlek i spindel (mm)

20

Gängklocka på ledarskruv

Ja

Spindellås

Nej

Autostop på supportdriv

Nej

Möjlighet till spännhylsor

Ja, tbh

Graderad dubbdockepinol

Ja

Extra användbara funktioner

Gängskärningslåda

Nej

Matning tvärslid

Nej

Koppling spindeldriv

Ja

Kylutrustning

Tbh

Graderat handtag på ledarskruv

Nej

Hävarmsmatad pinol

Nej

Steglös varvtalsinställning

Ja

                        *Tbh = tillbehör

 

Den här maskinen har alltså många fler inbyggda funktioner, och har också ett brett utbud av tillbehör som ger ytterligare funktioner. Idag finns dessutom en ny variant kallad Super C3 med en 500 W steglöst styrd likströmsmotor. En mycket stark maskin.

 

 

Tillbehören


Även om tillbehören till C3-an inte är riktigt lika många som till MJ-189-an så finns det ett tillräckligt stort antal ändå. Precis som för den lilla maskinen så behövs det ett minsta antal för att man ska kunna komma igång, men sedan ingen övre gräns för vad som känns rätt.

 

Grundutrustningen

Till att börja med krävs ju lite verktyg och tillbehör för att kunna svarva överhuvud taget. De här skaffade jag:

 

  • Svarvstål i med 6 och 8 mm skaft. Jag har både HSS-stål och hårdmetallstål, de senare både lödda och bytbara.
  • 4-backschuck 100 mm dia ger bättre möjligheter att spänna upp oregelbundna arbeten.
  • Kullagrad motdubb ger ett bra stöd under arbetet och behöver inte smörjas hela tiden.
  • Borrchuck med MK2-kona för alla slags borr- och gängarbeten i svarven. Skaffade en adapter mellan MK2 och MK3 så att chucken kan sättas i spindeln också om så behövs.

 

 

Mera tillbehör

Efterhand så ökade antalet tillbehör för att kunna hantera än mer varierade jobb och dessa skaffades när priset var lämpligt.

 

  • Planskiva med skruvslitsar att montera i istället för svarvchuck. Används för att sätta upp mycket oregelbundna detaljer för bearbetning, eller när hela ytan ska bearbetas så att man inte kommer åt att hålla annat än med skruv.
  • Medlöpande stöddocka för att ge stöd till tunna axlar under bearbetning. Deta stöd sitter på sadeln ochföljer med under arbetet. Stöder axeln precis bakom stålet.

 

Nedan följer några översiktsbilder ör de olika tillbehören jag skaffat mig över tiden:

 

 

 

Modifieringar


För att ge svarven några ytterligare funktioner/fördelar har jag gjort några små justeringar och modifieringar enligt nedan.

 

Tumskruvar till kåpan över växelhjulen

Kåpan är normalt fastsatt med två insexskruvar som måste skruvas av och på för att komma åt växelhjulen. Opraktiskt och tidsödande. Ersättningen heter tumskruvar, d v s skruvar med en skalle som går att lossa poch fästa med fingrarna. Ett par sådana gjordes snabbt och ersatte de gamla skruvarna. Det här var mitt första projekt till C3-an.

 

 

Resultatet blev över förväntan. Det ser ut som de varit där från början och gör sin uppgift som de ska, borde varit standardutrustning. Byggbeskrivning här.

 

 

Materialbricka ovanpå spindelhuset

Av gammal vana sedan tidigare år så lägger jag ofta chucknyckeln ovanpå spindelhuset. Funkar väl sådär, men ibland åker den i golvet när det vibrerar för mycket. En bricka med låga kanter löser det på ett bra sätt. Den är gjord så stor den kan vara med hänsyn till skyddslock och annat.

 

 

På plats rymmer den en uppsättning backar till 3-backschucken tillsammans med chucknyckeln. I botten ligger en liten bit antislipmatta och brickan är fäst i svarven med några dubbelhäftande kuddar (som ger lite extra dämpning dessutom). Byggbeskrivning här.

 

 

Sadelstopp

Ett enkelt och mycket användbart litet tillbehör. Kläms enkelt på bäddens framkant och kan lätt ställas in så att man får ett ändstopp på precis rätt ställe, särskilt vid arbete på insidor av större hål etc.

 

 

För att få mikrometerinställning så gjorde jag en stoppskruv som passar mot sadelstoppets stång. Stoppskruven kan ställas in på 0,025 mm när.

 

 

Stoppskruven sitter alltid fast på sadeln och själva stoppet hängs på på nolltid. Ett mycket trevligt litet projekt.

 

 

Sadellås

Ett sadellås låser sadeln fast mot bädden. Nödvändigt vid bl a avstickning och andra jobb där stor precision krävs som t ex gängning eller konsvarvning. Låset hängs enkelt på sadelns högersida.

 

 

Också detta ett litet enkelt men mycket användbart projekt. Det underlättar några annars knepiga arbetsmoment samtidigt som det ökar säkerhet och precision.

 

 

"Delningsapparat" för spindeln

Det har hänt mer än en gång att man behövt göra en skalring eller något liknande och då behövt något som kan dela upp en cirkel i ett lämpligt antal lika delar. Enklaste varianten är att fästa ett kugghjul på spindeln baksida och med en stopp kunna låsa spindeln just vid dragning av strecket. Min lösning ser ut så här.

 

 

Lösningen visade sig vara riktigt bra! Med antingen 50, 60, eller 80 kuggars hjul i spindelfästet så är det lätt att dela varveet/cirkeln i så många lika delar som känns användbart vid varje tillfälle. Tumskruvarna är gjorda av automatstål, vinkelfästet är en bit vinkelstång, och delningsstoppet av mässing och stål. 

 

 

Fast stöddocka

Den fasta stöddockan som finns som tillbehör till svarven har enligt min mening för liten kapacitet i diameter räknat. Den klarar bara ca 30 mm. Av den anledningen skaffade jag en byggsats i gjutjärn till en Myfordliknande fast stöddocka med nästan dubbel kapacitet. Det som krävdes var att modifiera foten så att den passar C3-an istället för Myforden.

 

 

Resultatet blev mycket bra och nu har jag en stöddocka med stor kapacitet och i övrigt bra funktion.

 

 

Snabbväxelhållare

Även till C3-an känns det bra att ha ett snabbväxelverktyg för stålhållare. Den här gången valde jag en modell med laxstjärtspår och som kan spännas med en enkel hävarm. Modellen är en liten nerskalning av den som Ichmura har gjort och visar på sin site.

 

 

Även här ska det till ett större antal stålhållare av skilda slag. Allt ifrån vanliga enkla hållare för 8 till 10 mm svarvstål och borrstål, till specialhållare för mätklockor, märkborr och kulsvarvningsverktyg. Dessa verktyg kommer att visas vartefter de blir klara.

 

 

Mera tillbehör kommer vartefter de blir klara.

 

 

 

daaseberga.se © 2012 - - • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se