Bänkar och Förvaring
I min verkstad behövs både arbetsytor och förvaring för alla de verktyg jag anser nödvändiga. Dock blir det jobbigt med grejor på hög, så jag har lagt lite tid på att få till både arbetsytor och förvaringar för att göra livet enklare för mig. När tillgänglig hobbytid ännu är liten så vill jag slippa lägga tid på att leta, det känns bäst så.
Huvudarbetsytan
Har jag gjort som ett långsmalt väggfast bord i vinkel innerst i garaget. Bänken är gjord så att jag får en 60 cm djup skiva som är ca 4 cm tjock för att vara tillräckligt stabil för att fästa skruvstycken och mindre maskiner i, samtidigt som den tål en del bankande. Låt gärna bänken ta en hel vägg i anspråk om det går, min erfarenhet säger att det ändå alltid är för dåligt med plats av någon besynnerlig anledning.
<kommande bild>
Bänkskivan är fäst på 22x75 mm reglar som samtidigt ger fäste för en enkel benställning med fotplatta. I bakkant och ovanpå skivan fästs en 22x95 mm bit utefter hela längden som skydd för attt saker faller ner på golvet där de inte blir lätta att hitta. Denna bakkant är också där man fäster bordskivan i väggen för att allt ska sitta still. En lagom skruv i varje väggregel blir bra.
Höjden på bänkskivan ska vara sådan att när skruvstycket är monterat så ska man med armen i vinkel kunna stöda lätt på ovansidan av skruvstyckets käftar. Då får man nämligen bäst kraft vid filning och sågning. I min verkstad kommer benställningen att få verkstadens färg vilket år som helst.
Extra Arbetsytor (Bänkar)
Dessa används antingen som avställningsytor intill maskiner eller som arbetsbord vid märkning/montering/demontering. Dessa görs på samma grundsätt som den väggfasta bänken, men lite lägre så att den passar för både stående och sittande arbete. Stolen/pallen bör då vara lite högre än en kontorsstol. Ordentlig ytbehandling av både benställning och skiva gör renhållningen mycket enklare.
<kommande bild>
På dessa extra arbetsytor brukar jag lägga till en rejäl hylla en lagom bit ner på benställningen och med ett djup som inte hindrar sittande arbete. Dessutom sätter jag alltid in en ca 75 mm hög låda under arbetsskivan för att ha rit/mät/maskinmateriel lätt åtkomligt. Lådan löper på enkla rullskenor av kökslådetyp. Bra handtag på lådan är ett måste.
Rullskåp
En annan verkligt användbar typ av förvaring. Beroende på vad de ska rymma så blir antingen lådor eller dörrar bra att ha. Oftast en kombination. Hos mig finns två typer;
Den ena här intill som förvaring för den lilla svarven med tillbehör. Denna är helt hemmagjord från en 40 cm bred hyllskiva av lamellimmad fur. En skiva av 35x75 reglar har kantlimmats samman och sedan slipats och målats för bästa hållbarhet. På bilden ser vi rullskåpet som den undre delen med två helbreda lådor och dörrar framför svarven.
Svarven är monterad på en skiva med gummifötter för att stå helt still när den lyfts upp ovanpå skåpet.
Den andra rullbänken är till för alla elektriska handmaskiner som annars tenderar att ligga på hög i dåliga pappkartonger. En låda för varje typ av maskin med sina tillbehör gör det lätt att hitta det man ska ha bums. Den är gjord av två ihopskruvade 40 cm breda köksunderskåp med en 4 cm tjock bänkskiva från "skräplådan". Underskåpen fick en sarg att fästa länkhjul i och totala höjden blev anpassad att kunna rullas in under huvdarbetsbänken. Mycket lyckat tycker jag.
Just här har inte maskinlådorna blivit insatta, och lådan till vänster är inte helt klar på fotot. I lådan, som är en gammal strykbrädelåda, har nu gett plats till min planskiva och diverse mätutrustning som används ihop med mätskivan. Mer om planskivan kommer i under en annan rubrik.
Verktygsmakarlådan
Sist men inte minst har vi mnin verktygsmakarlåda Syns ovanpå rullbänken ovan). Här lägger jag de minsta verktygen och de som av precisionsskäl behöver en trygg förvaringsplats. Här finns stålskalor, skjutmått (både analoga och digitala) tillsammans mned vinkelhakar och en liten hammare för körnare. I andra fack hittar vi mätklockor och precisionsvinklar med bågminuters noggrannhet tillsammans med några mikrometrar, småfilar och diamantfilar. Var sak ligger på sin plats i sitt fack och lådorna är oftast inredda med grön bordsfilt. Det sista dock mest av traditionella skäl och för att jag gillar det.
Lådan är byggd av 30 cm brett lamellimmat hyllplan och diverse listverk och bottnar till lådorna av MDF. Ett pyssel att sätta ihop, men ett resultat jag är nöjd med. Det finns sådana här lådor att köpa, men de är dyra och det finns en stor tillfredsställelse att göra den själv. Dessutom får man den exakt som man vill ha den.
|