Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Projekt
        Länkar & Litteratur

 

 



Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Min Tenor Ukulele LesPaul Style

 

För att utmana mina träarbetsförmågor lite fick jag den galna idén att bygga en Ukulele. Efter lite efterforskning blev det en iTenor-ukulele, d v s den näst största och den som är lättast att kombinera med gitarrspelande. Jag har sedan länge, mycket länge, velat ha en Gibson LesPaul gitarr, men har aldrig fått fatt i en av olika anledningar. Hur som helst, det blev en ukulele, den här.

 

 

Den är utrustad med två single coil-pickuper och har volym, ton, och pickupväljarkontroller som vilken elgitarr som helst. Nog pratat, dags att börja bygget tycker jag.

 

 

Att bygga en Ukulele med inbyggd elektronik


Jag började med att leta upp underlag på nätet. Jag hittade dels en byggbeskrivning av en Tenor Ukulele här: Woodgears Canada, och dels en översiktsritning på en Gibson LesPaul där måtten stod angivna Blender Artists.

Med utgångspunkt från måtten i de båda ritningarna så gjorde jag en mall. Ritningarna kopierades och klistrades i InkScape och skrevs ut i rätt skala för att ge mått och profiler på rätt sätt.

 

Bild 1: Mallen för kroppen.

 

Pappersmallen limmade jag på en tunn masonitskiva och fick på så sätt en hanterbar mall som skulle kunna återanvändas om man ville. Mallen skruvades fast med två små skruvar på en bit av billig lamellimmad hylla. Två bitar gjordes för att tjockleken skulle bli rätt. Profilen ritades ut på var och en av bitarna och after att ha lyft av mallen sågade jag ut konturen i bandsågen (går lika bra med sticksåg). Sågade lite frikostigt efter linjen. Överskottet tar jag sedan bort med en handöverfrås.

 

Bild 2: Kroppens delar utsågade

 

 

Nu skruvades mallen för kroppen på plats på den nu färdiglimmade kropen. En centrumlinje ritades ut och kroppens ytterkontur trimmades med mallen som styrning för fräsen. Efter fräsning städades kanterna upp lätt och det var nu dags för ihopsättning av halsen.

 

Lite lat är man ju så jag skaffade färdighyvlat material av ek till både hals och huvud där stämskruvarna ska sitta. Där valde jag att använda planhyvlad ek ca 15x50mm. Där halsen möter kroppen limmade jag tre lager ek tillsammans och lät halsen gå genom kroppen för bästa styrka. Detta är dessutom ett vanlig sätt att bygga elplankor. Se ritningen för måtten för snedsågning med mera. Huvudet av en bit 15x75 ek snedsågades till samma vinkel som halsen som lutar 15 grader "bakåt" för att ge en "nacke" där man sätter sadeln (den övre ändpunkten för strängen. Halsen sågades alltså i en 15 graders vinkel och huvudet limmades på plats. Var noga med centreringen!

 

Den del av halsen som är greppbräda behövde ocksågöras tunnare så jag sågade ner den till halva tjockleken fram till kroppens läge. När halsen var i princip klar så ritade jag ut dess plats på kroppen och delade kroppen i två delar som limmades på var sida om halsen. Det vet jag sdan tidigare att det ger en stark och ej böjbar hals. Konstruktionen kallas genomgående hals (through-neck) och är vanligare än man tror, särskilt på elektriska instrument. Resultatet ser vi på bilden nedan.

 

Bild 3: Den genomgående halsen

 

I samband med att halsen monterades ihop med kroppen förbereds också elektronikinstallationen. Det är lätt att fräsa ut nödvändiga "gångar" för sladdar, mikrofoner och kontroller innan locket limmas på. Med hjälp av markeringar från mallen på var de olika detaljerna ska sitta så gjordes hål med lämpliga borr och frässtål. Som synes på undersidan är hålet för kontrollerna helt genomgående för att tillåta service framöver. Det ska täckas med en liten aluminiumskiva precis som på alla andra gitarrer.

 

Därmed var det dags att göra klart locket. Två bitar 8x120 av ek passades ihop och kantlimmades så att man fick en skiva som var 240 mm bred och 8 mm tjock.

 

Locket limmades på efter att hålen för pickuper och kontroller märkts ut. När limmet torkat modellerades formen fram genom att kanterna tunnades ut och rundades av, samt att platserna för volym- och tonkontroller och pickup-switchen blev nersänkta i ytan. Mycket sandpappring där.

 

Bild 4: Locket på plats och färdigformat

 

Det behövs lite beslag också. Jag gjorde fyra stränghållare och två remknappar av aluminium i min svarv. Syns inte att de är hemmagjorda.

 

Bild 5: Stränghållare och remknappar

 

Kommen så här långt har huvudet fått in slutliga form och hålen för strängspännarna borrade. De genomgående hålen för strängarna är också borrade, men där lyckades jag inte hålla maskinen alldeles lodrätt ser jag. Nåväl det påverkar inte funktionen bara retar ögat.

 

Man ser också - om än otydligt - att spåren mellan den genomgående halsen och de båda kroppshalvorna är markerad och djupare än ytan runt om. I spåren ska jag limma vit plasttråd som effektdekor och för att göra skarven till en designgrej som ser bra ut.

 

Bild 6: Baksidan hålfärdig

 

Vänder vi på ukulelen så är framsidan också hålfärdig. Platserna för pickuperna är utsågade och trimmade, stallet med stränghål och fästhål är klara och kontrollernas hål är slutfixade. Vid det här laget är det dags fär det första färg och betslagret.

 

Bild 7: Framsidan hålfärdig

 

Första lagret bets på plats. Blå bets på locket och svart bets på greppbrädan. Kommer nog att se helt OK ut när det blir lackat och klart.

 

Bild 8: Framsidan färdigbetsad

 

Baksida och sida (sarg) fick istället en rosenträfärgad bets som jag tror ska se bra ut efter lackning. Här syns också inläggningen av de vita plastremsorna i skarven mellan hals och kropp.

 

Bild 9: Baksidan betsad och dekorerad

 

Så vidtar lacka, slipa, lacka, slipa, lacka, slipa tills man blir nöjd med slutresultatet. Då ser framsidan ut så här. Den blå framsidan av ek ser trots allt rätt bra ut efter fem lager lack med slipning emellan.

 

Bild 10: Färdiglackat

 

Även baksidan är färdiglackad och den önskade kontrasten mellan den mörkare kroppen och den naturfärgade halse ser riktigt bra ut.

 

Bild 11: Färdiglackat

 

När nu lacken är ordentligt torr ska beslag etc passas in och monteras så att gitarren kan intoneras och bli spelbar. Banden på greppbrädan är på plats och markeringarna för 3e, 5e, 73, 9e, 12e och 15e bandet är ilagt. Nu syns det att pickuphållarna egentligen är en aning för breda för den lilla ukulelekroppen, men det får vi skyla på kineserna som trots att det ser ut som en fyrsträngspickup så är det en maskerad sexsträngspickup och därmed för bred. Nåväl, det är dem jag har så det får bli så för nu. Rätt OK trots allt kan jag tycka.

 

Bild 12: Det mesta inpassat och klart i väntan på strängar

 

Bara lite mera jobb så är ukulelen faktiskt klar och spelbar! Vi avslutar med några bilder i olika vinklar på en hyfsat snygg och spelbar elektrrisk ukulele.

 

Bild 1: Framifrån ...

 

Bild 1: ... och bakifrån

 

 

Därmed är projekt El-Ukulele eller Ukul-ele klart för användning. allt funkar som det är tänkt och instrumentet är intonerat och korrekt.

Hoppas det har gett lite inspiration.

  

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se