Som utgångspunkt hade jag gjort den här skissen på hur det skulle kunna bli och vad som behövde skaffas. Här hade jag ritat flänsar för kylning, men det visade sig att det var svårt att få till så jag gjorde ytterdiameter lite mindre istället.
Jag utgick från en delvis färdig MK2 del. Anledningen är att jag inte ännu har ett konsvarvningstillbehör till min C3.
I ett större hål så släpps ett nålrullager för axiallagring ner och en mässinghylsa fungerar som lageryta radiellt. Lagret jag till slut använde hade måtten 21x4x8 mm och följdaktligen gjorde jag hålet strax över 21 mm i diameter. Djupet blev 25 mm och då lagret använder 4 av dem så blev hylsan 21 mm lång för att ge ett glapp till lagret på 1 mm.
Med lagret istoppat ser det ut som nedan.
Ännu saknas sista brickan. Brickan är härdad då det är mot den som de små rullarna lper och där vill man inte ha slitage.
Nästa del att illverka var en hylsa av mässing som fungerar som lagring i sidled för dubben. Hålet är 12 mm och hylsan alltså 20 mm lång. Jag gjorde en liten krage som hindrar hylsan att falla in mot kullagret och dessutom låste jag hylsa och hus tillsammans med en skruv.
Här ovan ser vi hålet för skruven, försänkt för att rymma en skruv med ostskalle.
Nu har skruven kommit opå plas och jag borrade därefter ett hål genom skruven så att jag får ett oljehål in till den lilla axeln. Kan vara bra att kunna ge en dutt olja om det börjar bli varmt.
Med det här är själva huset klart. Dags för spetsarna. Den spets jag först visar upp är den som ger mig möjlighet att montera någon av MJ-189-ans chuckar eller planskivor. Den har ett 12 mm skaft i ändan in i huset och en M14x1 ända för chuckarna.
Här ser vi också tvärhålet avsett för armen för att skruva av den från chucken. Axeln in i huset är strax över 21 mm med den lilla delen 8 mm dia och 2 mm djup. Den stöds därmed av ringen i rullagret.
Här ser vi borrchucken monterad, men man kan ha en 3-backs svarvchuck också, ...
... eller en 4-backs svarvchuck, ...
... eller en planskiva av någon sort. Med en här "spetsen" får man fler möjligheter till stöd vid ovanliga eller annars lätt omöjliga uppsättningar.
Här sätter egentligen bara fantasin några gränser. Det är ju några spetsar till som ska tillverkas och de är:
- Vanlig liten dubb som tillåter svarvstålet att komma riktigt nära.
- En dubb med dubbhål för spetsiga eller tunna jobb.
- Ett rörcentrum med stor diameter.
- Några olika tryckplattor att använda vid t ex gängning med kloppa.
Skisser och ritningar på delarna syns här. Var dock vakna för att skaften inte är 10 mm utan 12 mm för delen inne i hylsan. Skaftet är dessutom 20 mm och inte 22 mm. För spetsarna använder man bäst 12 mm silverstål vilket gör att de passar rätt in i huset utan annat än att göra den lilla knoppen för lagret.
När sedan hus och spetsar är klara så passar det bra att samla dem i ett litet ställ. Då är risken mindre att de sprider sig för vinden.
Så här skulle de ungefärliga måtten vara på stället.
Så har det blivit ännu ett användbart tillbehör till C3-an.
/Peter