Hem


    Introduktion


    Nyheter


    Parkförvaltningen


    Slötorps Gästgiveri
          Gästgiveriets Meny
          Gästgiveriets Kokbok

          Krögarens Krydderier


    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad


 

 

 



Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Salade Nicoise

 

En förträfflig sommarsallad som är matig men ändå inte gör en proppmätt. Dessutom funkar den perfekt till en Pan Bagnat när man ska på utflykt. Enda tillagningen på spisen är att hårdkoka äggen, typiska 10-minutersägg. Resten är kallt.

 

Mitt recept på Nissasallad är så nära originalet från Nice i Alpes Maritimes i södra Frankrike man kan komma. Det finns varianter men det beror oftast på att en del ingredienser inte alltid är i säsong. Kronärtskocksbottnar är ett sådant exempel.

 

 

Salade Nicoise


 

Receptet är alltså gjort för ca fyra personer.

 

    Salladen:

  • 1 litet huvud Romansallad

  • 1/2 Gurka

  • 4 Tomater

  • 4 Ägg

  • 2 små salladslökar eller 2 cm purjolök

  • 8 Gröna bönor (Haricots Vertes)

  • 1 Paprika (helst grön)

  • 200 g Tonfisk på burk

  • 4-6 Ansjovisfileer

  • 10 till 15 Svarta Oliver efter smak (utan kärnor)

  • 10 Färska basilikablad

  • 8 Rädisor


    Vinägretten:

  • 4 Msk Olivolja

  • 2 Msk Rödvinsvinäger

  • Salt och Peppar

 

1 - Koka äggen och låt dem kallna

2 - Skölj och grovstrimla romansalladen och lägg i en rymlig skål

3 - Skala och hacka gurkan - ta bort kärnorna med en kaffesked - och lägg i skålen.

4 - Dela de gröna börnorna i tredjedelar och lägg i skålen

5 - Strimla paprikan halvfint och lägg i skålen

6 - Öppna Tonfiskburken och häll av vattnet/oljan och strö den krossade tonfisken över grönsakerna

7 - Skiva salladslöken tunt och strö över i skålen

8 - Skölj och skiva Rädisorna och lägg i skålen

9 - Lägg i oliverna

10 - Blanda allt noggrannt

11 - Blanda ihop vinägretten och häll över

12 - Skölj och kvarta tomaterna (ta bort det hårda stjälkfästet) samt skala och kvarta äggen och lägg allt som dekoration på salladen

13 - Lägg på ansjovisfileerna lite snyggt

14 - Strimla basilikabladen och strö över

 

Servera med vatten eller ett lätt vitt vin samt bröd och låt er väl smaka.

Vill man ha med en Salade Nicoise som utflyktsmat tar man fram ett bröd som ser ut som ett förvuxet hamburgerbröd, delar det på hälften, trycker till inkråmet och kryddar med vitlöksklyftan. Sedan skedar man i salladen och lägger på locket. Utflyktsmackan klar - och man blir mätt det lovar jag.

 

Smaklig Måltid!

 

 

 

 /Peter

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se