Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version. |
Salade Nicoise
En förträfflig sommarsallad som är matig men ändå inte gör en proppmätt. Dessutom funkar den perfekt till en Pan Bagnat när man ska på utflykt. Enda tillagningen på spisen är att hårdkoka äggen, typiska 10-minutersägg. Resten är kallt.
Mitt recept på Nissasallad är så nära originalet från Nice i Alpes Maritimes i södra Frankrike man kan komma. Det finns varianter men det beror oftast på att en del ingredienser inte alltid är i säsong. Kronärtskocksbottnar är ett sådant exempel.
Salade Nicoise
Receptet är alltså gjort för ca fyra personer.
Salladen:
1 litet huvud Romansallad
1/2 Gurka
4 Tomater
4 Ägg
2 små salladslökar eller 2 cm purjolök
8 Gröna bönor (Haricots Vertes)
1 Paprika (helst grön)
200 g Tonfisk på burk
4-6 Ansjovisfileer
10 till 15 Svarta Oliver efter smak (utan kärnor)
10 Färska basilikablad
8 Rädisor
Vinägretten:
4 Msk Olivolja
2 Msk Rödvinsvinäger
Salt och Peppar
1 - Koka äggen och låt dem kallna
2 - Skölj och grovstrimla romansalladen och lägg i en rymlig skål
3 - Skala och hacka gurkan - ta bort kärnorna med en kaffesked - och lägg i skålen.
4 - Dela de gröna börnorna i tredjedelar och lägg i skålen
5 - Strimla paprikan halvfint och lägg i skålen
6 - Öppna Tonfiskburken och häll av vattnet/oljan och strö den krossade tonfisken över grönsakerna
7 - Skiva salladslöken tunt och strö över i skålen
8 - Skölj och skiva Rädisorna och lägg i skålen
9 - Lägg i oliverna
10 - Blanda allt noggrannt
11 - Blanda ihop vinägretten och häll över
12 - Skölj och kvarta tomaterna (ta bort det hårda stjälkfästet) samt skala och kvarta äggen och lägg allt som dekoration på salladen
13 - Lägg på ansjovisfileerna lite snyggt
14 - Strimla basilikabladen och strö över
Servera med vatten eller ett lätt vitt vin samt bröd och låt er väl smaka.
Vill man ha med en Salade Nicoise som utflyktsmat tar man fram ett bröd som ser ut som ett förvuxet hamburgerbröd, delar det på hälften, trycker till inkråmet och kryddar med vitlöksklyftan. Sedan skedar man i salladen och lägger på locket. Utflyktsmackan klar - och man blir mätt det lovar jag.
Smaklig Måltid!
/Peter
|