Parkförvaltningens Månadslista
Att göra trädgårdens underhåll i rätt tid och i rätt mängd är delvis en av sakerna som gör den lättskött. Vissa månader är det mycket att göra, andra inte. Efter ett antal år har jag fått ihop listan nedan där jag försöker komma ihåg vad göra under var månad på året.
Månadsvis uppdelning av de olika aktiviteterna gör det lättare att hitta det som är dags att göra vid en viss tidpunkt. Innehållet är beskrivet efter vad jag/vi försöker hinna med att göra utan att förta oss. Det måste finnas tid att njuta av det hela också! Mycket viktigt!
Listan kommer att fyllas på för varje månad under året och då så att listan ligger en månad före pågående månad.
Januari
Årets första månad, andra vintermånaden, och Torsmånad. Enligt bonde- praktikan blir det ett fruktsamt år om solen skiner i slutet av månaden, särskilt dagarna den 25/1 och den 29/1. Blir himlen röd på nyårsdags morgon blir året våldsamt med stor sorg och klagan. krig och mycket oväder.
Bestyren i januari består mest i att göra större avverkningar under den tid som marken är frusen och mer okänslig för transporter. De första förberedelserna för trädgården i övrigt görs också, t ex:
- De första lökarna och övervintrade krukväxterna tas in
- Komposter får tillskott och genomarbetas
- Sand för gångar tas hem
- Ved klyvs och läggs att torka
- Vintertäckning ses över
- Skaka av snö från träd och buskar så de inte bryts i tö.
I övrigt gås verktyg och annat igenom för att vara klara för det kommande årets arbete. Januari är en typisk förberedelsemånad.
Februari
Tredje vintermånaden och Göjemånad. Enligt bondepraktikan är vädret i viktigt i allmänhet och fastlagsveckan i synnerhet. Faller snö första veckan sägs det bli ett bra skördeår.
Den här månaden är det dags att börja förbereda för blomprakt och grönsaksskörd längre fram, till exempel:
- sätta fröer och lökar på förgroning i planteringskärl
- anlägga och inreda drivbänkar samt så första skördens fröer
- ömtåliga växter får skyddstäckning för vårsolen
- Sticklingar sätts och övervintrade växter tas fram och får vakna till liv så sakta.
Nu börjar arbetet med det som senare ska bli årets nya fägring i krukor och rabatter. Fortfarande mycket inomhusarbete eftersom vintern ännu råder.
Mars
Första vårmånaden. Bondepraktikan säger för Mars att; Om det blir mycket dagg i mars månad så blir det ett regnigt år. Blir vädret på Palmsöndagen klart så får växt och gröda fart detta år.
Nu börjar trädgårdsarbetet så fort jorden reder sig, d v s frosten har gått ur och marken har torkat upp en smula. Saker att ge sig på är:
- Sätt upp holk(ar) till insektsjagande fåglar.
- Börja plantera vedartade växter (träd, buskar, barr- och klngväxter, samt rosor).
- Börja med växtinköpen. att vara tidig är bra.
- Börja bekämpa ogräs i samband med rabattrensingen.
- Lätta på vintertäckning och beskär fruktträd och buskar.
- Fortsätt så grönsaker och växter.
- Plantera om de som har växt till sig sedan tidigare sådd.
Dags att ta hem gödsel, jordförbättrande material , kalk och täckbark att ha till hands vartefter rabatter och planteringar blir färdiga. Både inomhus- och utomhusjobb från och med nu.
April
Andra vårmånaden. Bondepraktikan säger för April att; Om det regnar på Påskdagen blir det dålig växt under året, men blir det varmt och skönt på Påskdagen blir det bra växt under året. April kallas också Gräsmånad då det är nu gräset åter börjar växa.
Trädgårdsarbetet i April när jorden är torr och det blir vid olika tider om det är en tidig eller sen vår. Mycket av arbetet är detsamma som i Mars och listan ser ut som följer:
- Plantera vedartade växter som kräver lång tid att rota sig.
- Ta bort rötter av kirskål, kvickrot och tistel när man ändå rensar ur rabatterna.
- Lätta på vintertäckningen men försiktigt, vårsolen är stark.
- Beskär fruktträd och bärbuskar.
- Kalka gräsmatta och land innan växtligheten drar igång.
- Grundgödsla för våren.
- Rensa damman om det finns en.
- Sätt åter fart på komposten.
- Skydda ömtåliga växter mot Rådjursbesök och sätt upp något som luktar illa.
Är inte gödsel, jordförbättring, kalk, eller täckbark hemma redan så bör det komma nu. Det ska finnas till hands närhelst man känner för att sätta igång. Pysslet ökar i mängd och också njutningen av att se det spira i rabatterna igen efter en lång vinter.
Maj
Tredje vårmånaden. Blomstermånad. Bondepraktrikan säger för Maj att; Om solen skiner klart på Urbansdagen (25/5) blir det ett bra skördeår, men regnar det blir det dåligt. En sval Maj ger en varm sommar.
Ask och Ek sätter blad i slutet av Maj och ett talesätt säger om bladsättningen: Ek före Ask ger sommaren slask (regnig sommar) men ask före ek ger sommare stek (het sommar).
Trädgårdsarbetet i Maj är nu i full gång:
- Årets ettåringar som förgrotts kan nu tas ut och avhärdas.
- Fröer för kryddor och grönsaker sås och köksträdgården bereds.
- Rabatter rensas ur och färdigställs. Ska plantor delas kan det göras nu.
Även om listan är kort så är det mycket men trevligt jobb den här månaden.
Juni
Första sommarmånaden och Midsommarmånad. Bondepraktikan säger för Juni att; Om det regnar mycket på St Johannis dag kommer det att bli dålig växt fr rotfrukter, är det däremot klart väder på Heliga Lekamens dag betyder det ett gott år utan fara.
Trädgårdsarbetet fortsätter med många småjobb som lätt kan göras under en kvällstur efter jobbet.
- Vertikalskär gräset för att ge luft åt rötterna och bättre växt.
- Har man potatis kupas blasten när den är decimeterhög första gången.
- Sköt om rabarbern, ta bort blommor och gör något av de grövre stjälkarna så det kommer nya fina.
- Tjuva tomaterna, d v s plocka bort sidoskott för bättre frukt.
- Stötta upp klängväxter.
- Plantera dahliaknölar och andra sommarblommande knöl- och lökväxter.
- Dressa gräsmattan med dressing eller ren sand ochn gödsla.
- Håll efter skadedjur och putsa formklippta buskar/plantor.
Om man tar för vana att göra en del småsaker varje dag (kväll) så blir det inte så mycket jobb totalt sett, och det jobb som görs är enkelt.
Juli
Andra sommarmånaden och Hömånad. Bondepraktikan säger att om det regnar Vårfrudagen (Jungfru Marie Bebådelsedag i Mars månad) så villdet gärna fortsätta att regna i ca 14 dagar vilket betyder att groden riskeras i blötan. Om det sedan regnar på Margaretadagen (runt 20 Juli) blir resultatet att hö och foders kvalitet riskeras på grund av regnet.
Trädgårdsarbetet under Juli är mest ett småpysslande eftersom det nu växer rejält.
- Nu har de flesta vårblommande lök- och knölväxter blommat över och deras gamla blast tas bort efterhand som de vissnar. Vänta tills allt har vissnat för att det ska bli så bra som möjligt nästa år.
- Ta bort övriga vissnade blommor efterhand vilket stimulerar att nya blommor kommer fram.
- Skörda grönsaker och kryddor så att de inte går i blom.
- Dags nu att ge sommarens ordentliga giva av gödsel. Det har växt mycket ända sedan våren och nu behövs extra tillskott i hela trädgården, rabbater och gräsmattor, allt ska ha.
- Plocka sniglar och snäckor efrerhand du ser dem, de skadar växterna och blir jobbiga om de får föröka sig för mucket.
- Har du potatis ska den kupas och tomater ska tjuvas.
- Plantera ettåriga kryddväxter för att kunna skörda färska och fina kryddor att spara som torkade till nästa år.
Som synes är det inte några stora arbeten den här månaden utan bara så lagom att man hinner njuta av sin trädgård samtidigt som man gör sig lite nyttig.
Augusti
Tredje sommarmånaden och Skördemånad. Vindarna i Augusti är föränderliga, åska och regnväder är vanligt. Nordanvind medför stadig väderlek.
Trädgårdsarbete i Augusti innebär både skörd och ans som förberedelse till kommande viloperiod för växtligheten.
- Årets bärskörd av krusbär och röda och svarta vinbär tas om hand och blir till marmelader, sylt och gele.
- När plommonen mognat blir de första till paj och kompott, senare blir det plommonsylt och -marmelad. Vid rikligt år kanske också en sats plommonvin.
- När flädern står i blom plockas lämpligt antal att bli saft och kanske också fläderlikör.
- Äpplena börjar också komma ordentligt så här blir det pajer, och mos av det man inte äter direkt.
- Tomaterena plockas till sallader och matlagning, chili och snackpaprika blir till torkad kryddblandning för att ha resten av året.
- Gurkorna plockas till, både sallad och inläggning som pickles och asiagurka.
- Rabarbern fortsätter att leverera och blir till pajer och sylt.
Det är alltså stor aktivitet i trädgården under Augusti. Inte bara skörd utan också klippning och ansning av både träd och buskar så att nästa säsong kan ge lika mycket som denna.
September
Första höstmånaden och Höstmånad. Oväder sent i September följs nästan alltid av stormar. Våt september ger torr oktober. Dimma på kvällen betyder regn på natten. Faller löven tidigt kan väntar en vacker senhöst och milt väder. Sena blommor i trädgården bådar en vacker höst och snäll vinter. Rik humleskörd, stark vinter och gott sädesår. Oväder i September bådar mycket snö i Februari och Mars samt ett gott sädesår. Åska i September bådar ett fruktbart år.
- Det som är kvar av årets skörd tas om hand.
- Växter och träd klipps och ansas inför nästkommande säsong.
- Överblommade växter ansas och rabatter förbereds för vintern.
- Lökar för vårblomning sätts nu.
- Växter med rötter sätts också nu för att hinna rota sig bra före vintern.
Skördeperioden fortsätter med det som ännu inte tagits omhand. Överblommat och visset plockas bort och rabatter och bäddar snyggas till i väntan på nästa säsong. En giva höstgödsel förbereder jorden för nästa säsongs tidiga blomning.
Oktober
Andra höstmånaden Slaktmånad. Mycket frost och snö betyder milt väder i Januari. Oväder under Oktober spår en ostadig vinter. Att träden blommar än en gång är tecken på en mild vinter. Sitter däremot löven kvar på träden kan man vänta sig en sträng och tidig vinter liksom att det blir mycket mask nästa sommar. Är det gott om ek-, bokollon eller rönnbär, blir vintern sträng. Grönspetten (Spillkråkan) förkunnar väderleken cirka tre dygn i förväg. Har han ett långt entonigt läte, blir det vackert väder, skriar han mycket, blir det regn och oväder, kommer han in i husen och skriker, då blir det ännu värre. Domherrens ankomst är ett säkert tecken till köld och oftast även snö. Oktober varm, februari kall.
I trädgården börjar skörden ta slut och växtligheten lugnar ner sig inför kommande vinter. Aktiviteterna blir ungeär som i September.
- Det sista av årets skörd tas om hand.
- Växter och träd klipps och ansas inför nästkommande säsong.
- Överblommade växter ansas och rabatter förbereds för vintern.
- Lökar för vårblomning sätts nu om de inte satts tidigare.
- Växter med rötter sätts också nu för att hinna rota sig bra före vintern.
- Rabatter och bäddar bör täckas inför vintern.
Trädgården visar tydligt att det är dags för vintervila. Den sista putsen görs för att våren ska visa upp sig från sin bästa sida efter vintern.
November
Tredje höstmånaden och Vintermånad. Åska i november betyder sträng vinter, men ett kommande fruktbart år. En sträng och långvarig vinter inträffar: om Juli varit mycket varm, om Augusti och Oktober varit ovanligt kalla, om fjäderfäna blivit feta under hösten och om fåren på senhösten måste drivas in i ladugården med våld. Om November har torr väderlek utan frost samt att löven i denna månad ännu inte har fallit av träden. När bröstbenet i Mårten gås är brunt, betyder det mera snö än köld, är det vitt väntas mer köld än snö.
Här går trädgårdsåret mot sitt slut och den sista ansen och putsen görs som förberedelser för nästa år.
- Se över rabatter och bäddar och täck det som inte är täckt.
- Se över staket och sålådor så att de är i god kondition inför vintern.
- Börja första delen av planeringen inför nästa års säsong.
- De som har dekorationsbelysning bör sätta upp den nu inför vintern.
Med November går trädgården i vila och behöver bara tillsyn om något händer.
December
Sista månaden för året, den första vintermånaden och Julmånad. En kall December med mycket snö lovar gott år nästa år. Åska bådar både storm och regn. Om det är kallt i månadens början och slut men milt väder i dess mitt, följer en långvarig vinter. På snöår följer rikt år. Mycket snö betyder mycket hö. En ensam skata förkunnar elakt väder. Grön jul, vit påsk, och en vårlik jul bebådar en vinterlik påsk. Om juldagen inträffar vid nymåne blir det ett gott år. Ju närmare nytändningen kommer advent desto sämre år bådar det. En våt jul gör tomma visthus och tomma fat. Är vädret vid jul milt, varar vanligtvis kölden in på våren.
I trädgården händer just nu i stort sett ingenting och därmed inget direkt trädgårdsarbete. Dags att spara krafterna till nästa säsong.
|