Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version. |
Dåseberga Fyr
Om man som i Dåseberga har en högre kulle läpligt placerad i närheten av hamnen så är det också platsen för en fyr. Det betyder också att man inte behöver bygga så hög fyr, den kommer högt nog över vattnet ändå.
Utgångsmaterialet
Dåseberga fyr är resultatet av lite så kallad kit-bashing eller ombyggnad av redan befintlig byggsats. I det här fallet en tillbyggnad till en lite fabrikslokal från Vollmer som fått nederdelen av en insdustriskorsten som fyrtorn och till slut ett specialbyggt lamphus högst upp.
Bilden ovan visar bygget när det hunnit så långt att delarna börjar komma samman. Skorstensdelen står direkt på taket på fabrikshuset och sedan har det blivit en dörr ut på taket från fyrtornet. Allt för att fyrvaktaren ska kunna komma ut oh stuera horisonten med sin kikare.
Plattformen och räcket runt belysningsvåningen är gjort av en rundel av plsaticard (Evergreens fabrikat) och stolpar/räcken av mässing från modellbåtsförrådet. En tubformad nederdel och glasning ovanför ger plats för fyrljuset. Det som inte syns är att fyrljuset görs av en vit lysdiod som mattas lite för att ge bra ljusspridning.
Nu har bygget kommit så långt att hela fyrljusdelen är klar och monterad. En lampa över dörren till fyren har kommit på plats, men den ser för stor ut så den kommer att bytas till en liknande för N-skala vad det lider. Då blir lampan betydligt mer normalstor.En liten mås har visst också landat på en av hörnen på fyrhusets "balkong".
På sista bilden ser vi fyrvaktare Nils (NIsse) Blixt spanande ut över havet mot horisonten. Nisse är även sjöräddningens chef i Dåseberga och har därmed ansvaret för att allt sådan fungerar väl. I bilden ser vi att en bit ner på berget så sticker en del av den underjordiska bunkern fram. Just den här delen är en spaningsöppning som ger en bra vy över hamnen och dess inlopp.
Fyren har fått samma karaktäristik på sitt fyrljus som Kullens Fyr på Kullaberg. Hur det gjordes berättas i delen fyrljus på sidorna om elektronik.
Återkommer!
|